ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

Mυστικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου

Αναμφισβήτητα οι αλλαγές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δεν θα μπορούσαν παρά να ταρακουνήσουν και τις σχέσεις μας στο σπίτι αλλά και την ηρεμία που επικρατούσε τις ημέρες που ο καθένας είχε το πρόγραμμά του, τη δουλειά του αλλά και τα χόμπυ του. Εκεί που περιμέναμε να έρθει το τέλος της μέρας μετά από μια ρουτινιασμένη ημέρα και να καθίσουμε στον καναπέ να πούμε τα νέα μας ο ένας στον άλλο, ξαφνικά είμαστε μαζί 24 ώρες το 24ώρο ολόκληρη η οικογένεια χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής αυτού.

Η κατάσταση του μένω σπίτι και καραντίνα είναι μια πολύ άγνωστη για εμάς και ίσως μας έχει προκαλέσει διάφορα συναισθήματα αρνητικά όπως φόβος, νεύρα, ανησυχία, ανυπομονησία, διάθεση για αντίδραση ή λογομαχία. Για κάποιους η κατάσταση αυτή είναι παράδεισος και για κάποιους άλλους όχι. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με όσα θέλoυμε να αποφύγουμε μέσα στο σπίτι, δυσκολίες στην επικοινωνία με τον σύντροφό μας, παιδιά με απαιτήσεις - αν είστε γονείς, γονείς με απαιτήσεις αν ζείτε με τους γονείς σας, τη δουλειά του γραφείου και τα deadlines, την ακαταστασία στους χώρους του σπιτιού αλλά και τις ανάγκες εσάς και των γύρων σας.

1. Δημιουργήστε "κανόνες" για την καθημερινότητα σας
Να βάλουμε ένα πρόγραμμα με την ώρα του φαγητού, την ώρα της ταινίας, του να συγυρίσουμε το σπίτι και έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου άρα και της ηρεμία μας. Ιδιαίτερα όσα άτομα δουλεύουν από το σπίτι χρειάζεται να ορίσουν τον χώρο που θα δουλεύουν μέσα στο σπίτι αλλά και τις ώρες.

2. Δώστε χώρο στα υπόλοιπα άτομα να μην συμμετέχουν σε ότι κάνετε εσείς

Επειδή μένετε μαζί δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνετε και τα πάντα μαζί. Μπορεί κάποιος να προτιμήσει να μιλήσει λίγο περισσότερο στο τηλέφωνο, άλλος να διαβάζει βιβλία, να δει κάποια σειρά ή ταινία ή ακόμη και να δουλέψει λίγο περισσότερο. Μην το εκλάβετε ως απόρριψη γιατί δεν είναι αφού οι ανάγκες μας δεν μπορούν να είναι πάντα ίδιες με τους άλλους. Την ώρα που υπόλοιποι κάνουν το δικό τους πρόγραμμα φροντίστε τον εαυτό σας.

3. Περάστε εποικοδομητικό χρόνο μαζί

Όσοι έχουμε το σύντροφό μας ή άλλα μέλη της οικογένειας στο σπίτι είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας. Έτσι νιώθουμε υποστήριξη, αγάπη και φροντίδα. Βρείτε κάτι που θα σας έκανε να περάσετε καλά όπως το να μαγειρέψετε μαζί ή να παίξετε κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι.

4. Ασχοληθείτε με τα φυτά σας
Η περιποίηση των φυτών στη βεράντα ή στον κήπο σας είναι ένας παράγοντας που προσφέρει ηρεμία. Η φροντίδα των φυτών, σύμφωνα με έρευνες, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να προστατεύσει τον άνθρωπο από το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες αλλά και το εγκεφαλικό, καθώς αποτελεί μία «ήπιας έντασης καρδιαγγειακή άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι ασχολούνται σχεδόν καθημερινά με την κηπουρική, έχουν μεγαλύτερη όρεξη για ζωή, κοιμούνται καλύτερα και έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή.

5. Αποφεύγετε τη διαρκή ενασχόληση με την πανδημία
Η επανειλημμένη έκθεση σε ειδήσεις για τα κρούσματα και τους θανάτους μέσα από social media και τηλεοπτικές εκπομπές αφού ενισχύει την ανασφάλεια και το φόβο που υπάρχει ήδη.6. Επικοινωνήστε περισσότερο με αγαπημένα πρόσωπα
Η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους φίλους και συγγενικά πρόσωπα μέσω τηλεφώνου ή διαδικτυακά αλλά και η συζήτηση για τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τους φόβους που φέρνει η παρούσα κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά για όλους. Μπορούμε να δώσουμε ένα ραντεβού μαζί τους για κουβέντα με καφέ αλλάζοντας τη ρουτίνα μας κατ’ αυτόν τον τρόπο.

7. Βάλτε μουσική
Η μουσική είναι ένα μέσο που κινητοποιεί θετικά τη φαντασία και το συναίσθημά μας ακόμη και όταν η διάθεσή μας είναι μέτρια. Είναι ένα μέσο εμψύχωσης και θετικών συναισθημάτων και εμπνέει τη δημιουργικότητα. Έτσι ακούγοντας μουσική, δοκιμάστε να πειραματιστείτε μαγειρεύοντας κάτι εύγεστο, που δεν γνωρίζατε πριν. Αυτό θα σας χαρίσει ικανοποίηση και την αυτοπεποίθηση.

8. Μην φοράτε παπούτσια στο σπίτι
Θα νιώσετε πιο ήρεμοι στον χώρο σας καθώς το ξυπόλυτο περπάτημα ενεργοποιεί πολλές από τις ζωτικές σας λειτουργίες, την κυκλοφορία του αίματος, χαρίζει δύναμη στις φλέβες, ενισχύει το νευρικό σύστημα και μειώνει το στρες.

9. Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο
Ελάχιστα είναι τα πράγματα στη ζωή που είναι πιο χαλαρωτικά από ένα καλό μπάνιο. Αφιερώστε τουλάχιστον μισή ώρα σε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους. Καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, διώχνει τους πόνους και τους ερεθισμούς και απομακρύνει τις τοξίνες.

10. Μην κάνετε πολλά πράγματα συγχρόνως
Με το που ξυπνάτε αρχίζετε δουλειές, μαγείρεμα, αν έχετε παιδιά πρέπει να τα προσέχετε και να τους ετοιμάσετε τα πάντα από πρωινό, διάβασμα, ρούχα, μπάνιο, βραδινό, πρέπει να τακτοποιήσετε το σπίτι, να δουλέψετε εσείς οι ίδιοι και να σκεφτείτε και το αύριο. Πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε συγχρόνως στο σπίτι; Προσπαθήστε να έχετε πλήρη συναίσθηση του πόσα πράγματα κάνετε ώστε να αποκτήσετε την απαραίτητη ισορροπία και να διατηρείτε την ηρεμία σας, αποφεύγοντας περαιτέρω αγχωτικές καταστάσεις.

Μέσα από αυτό θα πρέπει να μάθετε να υποχωρείτε μπροστά σε αδιέξοδες συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά αφού εκείνο που προέχει είναι η οικογενειακή γαλήνη και ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι. Μην αφήνετε να επηρεάζεται η ψυχολογία σας από τις υπερβολικές αντιδράσεις των γύρω σας σε κάποιες περιπτώσεις και δώστε τους ελαφρυντικά μειώνοντας τις εντάσεις. Είναι σημαντικό να μεταδώστε αγάπη αφού με την αγάπη όλα λύνονται και βρίσκουν τον δρόμο τους.

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ