ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

newsroom must

4 ενδιαφέροντα μαθήματα που μας χάρισε η πανδημία και ελπίζουμε να τα κρατήσετε.

Η περίοδος που διανύουμε μπορεί να μοιάζει βυθισμένη στην αδράνεια, είναι ωστόσο τέτοια που μας χάρισε ενδιαφέροντα μαθήματα.

Μάθατε τις αρχές υγιεινής
Κατά την προετοιμασία φαγητού για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας, είναι σημαντικό να τηρείτε πάντοτε τις αρχές υγιεινής των τροφίμων για να αποφεύγετε τη μόλυνση των τροφίμων και ασθένειες. Οι βασικές αρχές υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων περιλαμβάνουν:
- Τα χέρια, η κουζίνα και τα σκεύη σας να είναι καθαρά πριν από
οποιαδήποτε χρήση.
-  Χωρίστε τα ωμά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα, ειδικά ωμό κρέας και φρέσκα προϊόντα.
- Μαγειρέψτε καλά το φαγητό σας.
- Διατηρήστε τα τρόφιμά σας σε ασφαλείς θερμοκρασίες, είτε κάτω από 5 ° C είτε πάνω από 60 ° C.

Μάθατε να μαγειρεύετε

Όλοι μαγειρέψατε περισσότερο αυτές τις μέρες. Έχετε όλοι πειραματιστεί με νέες συνταγές και υλικά. Βρήκατε πολλές υγιεινές και νόστιμες συνταγές στο διαδίκτυο και επωφεληθήκατε από τον πλούτο των διαθέσιμων πληροφοριών. Ίσως να ήταν και η πρώτη φορά που μαγειρέψατε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Ο αυξημένος χρόνος στο σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί επίσης να παρουσίασε νέες ευκαιρίες για τη συμμετοχή των παιδιών σας στο μαγείρεμα υγιεινών γευμάτων. Επιτρέποντας στα παιδιά να επιλέξουν ποια λαχανικά θα χρησιμοποιούσαν στο γεύμα αποτελεί και μια ευκαιρία να τα δοκιμάσουν.

Μάθατε να αναγνωρίζετε την πείνα από τη βαρεμάρα
Εκτός από τη βιολογική ανάγκη για φαγητό υπάρχει και η συναισθηματική. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν άτομα που χρησιμοποιούν το φαγητό ως διέξοδο σε δύσκολες στιγμές όπως και στην περίπτωση της καραντίνας. Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που λαχταρούν είναι συνήθως εξαιρετικά επεξεργασμένα, όπως μπισκότα, πατατάκια, σοκολάτα και παγωτά. Αυτά τα τρόφιμα είναι σχεδιασμένα για να στοχεύουν γρήγορα τους υποδοχείς ευχαρίστησης στον εγκέφαλο.

Σταματήσατε τη σπατάλη
- Έχετε στρατηγική στη χρήση των τροφίμων, καθώς οι συχνές και απρόοπτες επισκέψεις στην υπεραγορά έχουν απαγορευτεί.
- Δώσατε προτεραιότητα στα φρέσκα προϊόντα.
- Χρησιμοποιήσατε πρώτα τα τρόφιμα που έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Αυτά ήταν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Μάθατε να αγοράζετε και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά και ότι έχουν παρόμοιο προφίλ θρεπτικών συστατικών με τα φρέσκα τρόφιμα.
- Τοποθετήσατε στην κατάψυξη τυχόν περισσεύματα.
- Μάθατε ότι κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Tip
Πολλά θρεπτικά συστατικά εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Δεν συνίσταται όμως κανένα τρόφιμο περισσότερο από ένα άλλο. Γι' αυτό είναι καλό το μενού σας να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων. 


Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy  
Project Xealth
http://projecthealth.com.cy/

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ