ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

newsroom must

Κοινά, αλλά επικίνδυνα λάθη για την ασφάλεια και τη συντήρηση των τροφίμων.

1. Δοκιμάζουμε φαγητό για να δούμε αν είναι ακόμα καλό
Ποτέ μην δοκιμάζετε το φαγητό σας για να ελέγξετε αν έχει χαλάσει. Δεν μπορείτε να δοκιμάσετε, να δείτε ή ακόμη και να μυρίσετε τα βακτήρια που μπορεί να προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Με το να γευτείτε έστω και μικρή ποσότητα μολυσμένου φαγητού, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Πετάξτε όλα τα τρόφιμα που έχουν λήξει πριν αναπτυχθούν επιβλαβή βακτήρια.

2. Βάζουμε τα μαγειρεμένα ή έτοιμα για καταλάνωση τρόφιμα σε ένα πιάτο που περιέχει ωμό κρέας.
Ποτέ μην αφήνετε ωμό κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά να αγγίζουν μαγειρεμένο κρέας ή οποιαδήποτε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει διασταυρούμενη μόλυνση. Τα παθογόνα βακτήρια από το ωμό κρέας μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Χρησιμοποιείτε πάντα ξεχωριστές πλάκες και σκεύη για να διατηρείτε τα ωμά κρέαταξεχωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

3. Πλύσιμο κρέατος ή πουλερικών
Ποτέ μην πλένετε ωμό κρέας ή πουλερικά, επειδή το νερό μπορεί εύκολα να εξαπλώσει βακτήρια στον νεροχύτη, στους πάγκους και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Πλένετε μόνο ωμά φρούτα και λαχανικά.

4. Αφήστε το φαγητό να κρυώσει πριν το βάλετε στο ψυγείο
Μην αφήνετε το φαγητό έξω από το ψυγείο για περισσότερο από δύο ώρες ή μία ώρα εάν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 32 βαθμούς. Τα βακτήρια που προκαλούν ασθένεια μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα όταν αλλοιώσιμα τρόφιμα αφήνονται στη ζώνη κινδύνου - μεταξύ 4 C και 60 C. Εάν είστε εκτός σπιτιού, συσκευάστε αλλοιώσιμα τρόφιμα σε ισοθερμικές τσάντες με παγοκύστες.

5. Απόψυξη φαγητού στον πάγκο
Μην ξεπαγώνετε ποτέ φαγητό στον πάγκο. Τα επιβλαβή παθογόνα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα όταν τα τρόφιμα βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου μεταξύ 4 C και 60 C. Προσπαθείτε να ξεπαγώνετε πάντα τα τρόφιμα στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

6. Χρησιμοποιούμε μαρινάδα ωμού κρέατος σε μαγειρεμένα τρόφιμα και στον πάγκο
Μην μαρινάρετε ποτέ κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά στον πάγκο ή μην χρησιμοποιείτε την ίδια μαρινάδα για ωμό κρέας και στα μαγειρεμένα τρόφιμα. Εάν μαρινάρετε στον πάγκο, τα επιβλαβή μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα όταν βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου. Επιπλέον, εάν χρησιμοποιείτε την ίδια μαρινάδα σε ωμά και μαγειρεμένα κρέατα, τα επιβλαβή βακτήρια από την ωμή τροφή μπορούν να εξαπλωθούν στα μαγειρεμένα τρόφιμα. Μαρινάρετε πάντα ωμό κρέας, θαλασσινά και πουλερικά στο ψυγείο και επαναχρησιμοποιείτε τη μαρινάδα μόνο αν το βράσετε λίγο πριν την χρησιμοποιήσετε.

TIP
Πλένετε πάντα τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό, τρεχούμενο νερό πριν και μετά τον χειρισμό των τροφίμων.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy  
Project Xealth
http://projecthealth.com.cy/

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ