ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, οστεοπόρωση, ακόμα και κατάθλιψη. Τώρα που μείναμε όλοι στο σπίτι, πως μπορούμε να αποφύγουμε τα πάραπάνω;

Δεν είναι μία οποιαδήποτε βιταμίνη, καθώς πολλά εξαρτώνται από την παρουσία της, στον κάθε οργανισμό. Η Βιταμίνη του Ήλιου, όπως αλλιώς ονομάζεται η βιταμίνη D, είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων.

Από τα γερά οστά, μέχρι την καλή ψυχολογία, η βιταμίνη D διαδραματίζει όχι μόνο σημαντικό αλλά κρίσιμο ρόλο σε κάθε οργανισμό ανεξαρτήτως ηλικίας. Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια του οργανισμού μας σε βιταμίνη D οδηγεί σε οστεοπόρωση, οστεοαρθρίτιδα, κατάθλιψη, άσθμα, μυϊκή αδυναμία.

Τη βιταμίνη D τη συνθέτει ο άνθρωπος, τις περισσότερες φορές, από τον ήλιο. Είναι πολύ σημαντική η έκθεσή μας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και στην φύση, ενώ το καθημερινό περπάτημα μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος σύμμαχός μας. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ορισμένα «λιπαρά» ψάρια, οι γαρίδες, το μουρουνέλαιο, το σέλινο, τα αυγά (κρόκος), το βοδινό συκώτι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να σχετίζεται επίσης εκτός από τα κατάγματα, και με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, καθώς και με αύξηση του κινδύνου για αρκετές παθήσεις, κυρίως αυτοάνοσες. Με βάση αυτό μπορείτε να καταλάβετε γιατί αυτή η βιταμίνη είναι τόσο σημαντική για τον οργανισμό μας. Οπόταν, πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ τυχερούς που είμαστε κάτοικοι ενός νησιού που ο ήλιος και η ζέστη είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Η βιταμίνη D, υπάρχει σε πέντε διαφορετικές μορφές, ωστόσο πιο γνωστές, είναι η D2 και η D3, οι οποίες βρίσκονται σε φυτικές και σε ζωικές τροφές αντίστοιχα ή τις συνθέτει ο οργανισμός μας όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο.

Εάν απορείτε γιατί ξεχωρίζουν οι δύο αυτές μορφές της βιταμίνης D, είναι διότι μπορεί να τις αξιοποιήσει το σώμα μας. Τόσο η D2 όσο και η D3 πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία επεξεργασίας για να απορροφηθούν.Όταν η D3 διασπάται στον οργανισμό συμβάλλει στην παραγωγή φωσφόρου και ασβεστίου στο αίμα. Οπόταν είναι καλό να ξέρετε πως με αυτόν τον τρόπο, προστατεύει τα οστά από κατάγματα και από την οστεοπόρωση.

Η D3 βρίσκεται σε λίγες μόνο τροφές, αποκλειστικά ζωικής προέλευσης. Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης D3 είναι τα ψάρια και ιδιαίτερα τα λιπαρά, όπως σολομός και πέστροφα καθώς και το αγαπημένο όλων αυγό με τον κρόκο του. Τα τελευταία χρόνια η D3, κυκλοφορεί σε συμπληρώματα διατροφής, τα οποία αποτελούν μία αξιόπιστη λύση όταν τα επίπεδα της πολύτιμης βιταμίνης είναι χαμηλά στον οργανισμό μας, αλλά επίσης κατάλληλα για τους vegeterians και vegans. Μπορείτε να τα αναζητήσετε στα φαρμακεία με την αξιοπιστία και την υπογραφή, επώνυμων φαρμακοβιομηχανιών.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η διατροφή τέτοιες μέρες, και γενικότερα είναι σημαντικότερη απ’ ότι νομίζατε, γι’ αυτόν το λόγο καλό θα ήταν να έχετε μια balanced διατροφή που να περιέχει όσες πιο πολλές βιταμίνες. Το να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν σίγουρα ένα πλεονέκτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
vitamin D  |  sun  |  sun light  |  health  |  lifestyle  |  diet  |  correct diet  |  food  |  suppliments  |  must know  |  must read

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ