ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Δεκάλογος: Πώς να αποφύγεις τo στρες των Παγκύπριων εξετάσεων

Ο δρ. Μάριος Κωνσταντίνος, καθηγητής ψυχολογίας, μας δίνει δέκα χρήσιμες συμβουλές για να ξεπεράσουμε το άγχος και το στρες των εξετάσεων.

Από τις 9 Ιουνίου οι τελειόφοιτοί μας θα τρέξουν στον «αγώνα» των Παγκύπριων Εξετάσεων, όπου θα κριθεί η σταδιοδρομία και το μέλλον τους. Κάποιοι ίσως παραμένουν ακόμη μουδιασμένοι από την καραντίνα, αλλά και αγχωμένοι που θα αξιολογηθούν για τις γνώσεις τους, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, της πανδημίας. Κάποιοι άλλοι νιώθουν πανέτοιμοι να ριχθούν στη μάχη. 

Σίγουρα, το στρες, αναφέρουν οι ειδικοί, έχει διάφορες επιδράσεις στο σώμα μας. Τις πλείστες φορές ενεργεί με αρνητικό πρόσημο, ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να είναι ευεργετικό καθώς μπορεί να δώσει στον οργανισμό ενέργεια που μας θέτει σε εγρήγορση ώστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση.

Το ζητούμενο, συνεπώς, είναι να ελέγξουμε το υπερβολικό στρες. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε, σύμφωνα με τον δρα Μάριο Κωνσταντίνου, καθηγητή ψυχολογίας, ελέγχοντας τις σκέψεις, αφού αυτές διαμορφώνουν τα συναισθήματά μας και δεν επιτρέπουν στο στρες να μας κυριεύσει.

Ο δρ Κωνσταντίνου μάς δίνει δέκα χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αποφύγουμε το στρες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

1. Προσπάθησε τις μέρες του διαβάσματος και την ημέρα της εξέτασης να κρατήσεις περίπου την ίδια ρουτίνα που είχες πάντα. Π.χ. τι τρως για πρωινό, τις ώρες του ύπνου κ.τ.λ.
2. Καλό θα είναι να μελετάς ανά 45λεπτα ακολουθούμενα από 20λεπτα διαλείμματα. Έτσι θα επιτρέπεις περισσότερες πληροφορίες να αφομοιώνονται και να καταγράφονται στη μνήμη σου. Στα διαλείμματα δες μια κωμωδία ή κάνε κάτι που σε χαλαρώνει, κάνε κάτι ευχάριστο και τονωτικό (π.χ. περπάτημα, μπάνιο κ.τ.λ.) και έπειτα ξαναγύρισε στο διάβασμα.
3. Επιβράβευσε τον εαυτό σου για την προσπάθειά σου για να έχεις κάτι να περιμένεις. Π.χ. μετά από 3 ώρες διάβασμα θα φάω παγωτό. Ή μετά από δύο ημέρες μελέτης θα πάω για κολύμπι στην παραλία.
4. Απόφυγε να συζητάς με άλλους πόσα μελέτησαν, πόσα έμαθαν και πόσα ξέρουν. Τι βρίσκουν εύκολο και δύσκολο. Ο καθένας έχει τον δικό του ρυθμό μάθησης. Να θυμάσαι πως, εάν αγχωθείς επειδή οι άλλοι είναι πιο μπροστά, το διάβασμα δεν είναι παραγωγικό.
5. Δεν θα καταφέρεις να κάνεις τα πάντα στο πρόγραμμά σου. Αυτό είναι εντάξει. Αν πετύχεις τα περισσότερα, είσαι και πάλι νικητής.
6. Είσαι πιο σημαντικός/ή από τις εξετάσεις. Πρώτα η υγεία σου και μετά οι εξετάσεις. Άρα θα προσπαθήσεις να κάνεις ό,τι μπορείς, όσο καλύτερα μπορείς. Πρώτα η υγεία και μετά όλα διορθώνονται.
7. Βλέπε μπροστά. Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι για τις εξετάσεις που έδωσες και τελείωσαν. Ό,τι έγινε έγινε. Επικεντρώσου στον επόμενο στόχο.
8. Άφησε άλλα προβλήματα (αν είναι δυνατόν) για αργότερα. Π.χ. η σχέση σου μπορεί να περιμένει εκείνη τη συζήτηση για το αν θα μείνετε μαζί ή όχι.
9. Εσύ ξέρεις καλύτερα τον εαυτό σου. Αν μέχρι σήμερα μελετούσες με ένα τρόπο που έφερνε καλά αποτελέσματα, μην τον αλλάζεις απλώς επειδή σου είπαν άλλοι. Φτιάξε μόνο ό,τι δεν έφερνε καλά αποτελέσματα μιλώντας με κάποιον που ξέρει καλύτερα από σένα το θέμα (π.χ. μαθηματικό για τις εξετάσεις μαθηματικών)
10. Ο καλός ύπνος ξεκουράζει τον οργανισμό και σε κάνει πιο αποδοτικό. Να αποφεύγεις τα μεγάλα και βαριά γεύματα, να ασκείσαι, να χαλαρώνεις και να τονώνεις τον ενθουσιασμό σου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X