ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

newsroom must

Φροντίστε να εξοπλιστείτε για την παραλία με υγιεινές επιλογές

Τώρα που η θερμοκρασία έχει ανεβεί για τα καλά οι περισσότεροι καταφεύγουν στην παραλία για λίγη δροσιά. Ο ήλιος, η θάλασσα και η άμμος είναι πραγματικά όλα όσα χρειάζεστε. Εντάξει, το αντηλιακό είναι καλή ιδέα. Και μια πετσέτα. Οι ξαπλώστρες είναι, επίσης, χρήσιμες. Αλλά δεν είμαστε εδώ για να σας πούμε όλα όσα πρέπει να φέρετε μαζί σας στην παραλία. Όχι, είμαστε εδώ για να σας πούμε ποια σνακ θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε στην παραλία.

Πατατάκια από όσπρια και λαχανικά και μπισκότα χωρίς γλουτένη
Τα πατατάκια και τα μπισκότα αποτελούν εύκολα και προσβάσιμα σνακ, αλλά χωρίς να προκαλούν κορεσμό και περιέχοντας μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης. Τα πατατάκια από όσπρια και λαχανικά περιέχουν και αυτά επιπρόσθετο αλάτι και λιπαρά, όπως ακριβώς και τα κανονικά πατατάκια. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να τρώμε περισσότερα όσπρια, αλλά υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να τα πάρετε στη διατροφή σας. Είναι σημαντικό, επίσης, να αναφερθεί ότι τα μπισκότα χωρίς γλουτένη δεν τα καθιστά πιο υγιή το γεγονός και μόνο ότι δεν περιέχουν γλουτένη. Εξακολουθούν να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά όπως όλα τα άλλα μπισκότα.

«Υγρές» Θερμίδες από χυμούς και ποτά
Οι «υγρές» θερμίδες αναφέρονται συχνά ως κενές θερμίδες, επειδή δεν έχουν κάποια θρεπτική αξία, με εξαίρεση το γάλα, το οποίο παρέχει πρωτεΐνες και ασβέστιο. Ωστόσο, τα περισσότερα ποτά όπως αναψυκτικά, χυμοί και smoothies παρέχουν επιπλέον ζάχαρη και λιπαρά και σας αφήνουν χορτάτους μόνο για λίγο χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα με τις θερμίδες σε υγρή μορφή είναι ότι είναι πιο εύκολες και γρήγορες στην κατανάλωσή τους. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να χαλαρώνετε στην παραλία με ένα παγωμένο ποτό στο χέρι σας, σωστά; Λοιπόν, είτε πρόκειται για pina colada είτε για φράουλα daiquiri, αυτά τα φρουτώδη ποτά δεν έχουν καθόλου θρεπτική αξία. Αντ’ αυτού, είναι βόμβες ζάχαρης που θα προκαλέσουν απότομη αύξηση των ενεργειακών επιπέδων σας και απότομη μείωση και πιθανότατα θα σας προκαλέσουν πονοκέφαλο και αφυδάτωση.

Ξηροί καρποί, αλατισμένοι ή με γεύσεις
Οι ξηροί καρποί είναι μια ασφαλής επιλογή. Εάν, όμως, επιλέξετε αυτά με πρόσθετα άλατα ή γεύσεις, όπως για παράδειγμα με μπάρμπεκιου ή με επικάλυψη, όλα αυτά θα προσθέσουν αλάτι και θερμίδες. Εκτός από την επίδραση στην αρτηριακή μας πίεση, το αλάτι μας κάνει επίσης να διψάμε και ειδικά στη θάλασσα με τις υψηλές θερμοκρασίες ο συνδυασμός μπορεί να σας αφυδατώσει. Οι ξηροί καρποί είναι ένα θρεπτικό σνακ εάν είναι απλοί και ανάλατοι. Περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Να θυμάστε ότι εξακολουθούν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες - οπότε περιορίστε τη μερίδα σας.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy  
Project Xealth
http://projecthealth.com.cy/

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ