ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Έλλειψη σιδήρου: Οι πιο έξυπνοι τρόποι για να το αναπληρώσετε

Συμβουλές για όλες της ηλικίες.

Μαρία Καραμάνου

Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό θρεπτικό στοιχείο που συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του σώματός μας καθημερινά. Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζουν έλλειψη σιδήρου.

Οι κύριοι λόγοι αυτής της έλλειψης είναι η αιμορραγία κατά την περίοδο και η εγκυμοσύνη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκολίες στη συγκέντρωση, ζαλάδα και διαταραχές στον ύπνο.

Εάν η έλλειψη σιδήρου δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει στην εξάντληση των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα, προκαλώντας αναιμία. Ειδικά αν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μητέρα και το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Οι φυσιολογικές τιμές για τον σίδηρο στο αίμα μπορεί να ποικίλουν, αλλά συνήθως κυμαίνονται από 60 έως 170 μικρογραμμάρια ανά 100 ml αίματος. Ωστόσο, η σημαντική πληροφορία για την έλλειψη σιδήρου προκύπτει από τη μέτρηση της φερριτίνης, η οποία αντιπροσωπεύει τον σίδηρο που αποθηκεύεται στο σώμα.

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες κατά την περίοδο, ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να ζητήσετε από τον γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδα της φερριτίνης σας. Η μέτρηση αυτή δίνει πληροφορίες για τον πόσο σίδηρος αποθηκεύεται στο σώμα και μπορεί να ανιχνεύσει έλλειψη σιδήρου, ακόμα και αν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης είναι φυσιολογικά. Συνήθως, στις ετήσιες εξετάσεις, οι γιατροί ελέγχουν μόνο τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, αλλά αυτός είναι μόνο ένας δείκτης αναιμίας και δεν αποκαλύπτει την έλλειψη σιδήρου.

Για τις γυναίκες που δεν είναι έγκυες, τα επίπεδα φερριτίνης πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 μικρογραμμάρια ανά λίτρο αίματος, και τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης τουλάχιστον 12 γραμμάρια ανά δεκατόλιτρο αίματος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, πολλοί ερευνητές προτείνουν υψηλότερα όρια: για τη φερριτίνη, μεταξύ 30 και 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο αίματος, και για την αιμοσφαιρίνη, τουλάχιστον 13 γραμμάρια ανά δεκατόλιτρο αίματος.

Για να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα, μπορείτε να λάβετε υπόψη τις εξής διατροφικές επιλογές:

1. Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, ωστικά, σπανάκι, αυγά και ξηροί καρποί.

2. Συνδυασμός των τροφών πλούσιων σε σίδηρο με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, όπως φρούτα και λαχανικά, καθώς η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

3. Αποφυγή της καφεΐνης και του τσαγιού κατά την κατανάλωση σιδήρου, καθώς αυτές οι ουσίες μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Πριν αρχίσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση