ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

H χειρουργική ή υφασμάτινη μάσκα έχει γίνει και πάλι μέρος της καθημερινότητάς μας

H χειρουργική ή υφασμάτινη μάσκα έχει γίνει και πάλι μέρος της καθημερινότητάς μας. Μετά την έξαρση των νέων κρουσμάτων σε Κύπρος και Ελλάδα οι πολίτες καλούνται να χρησιμοποιούν μάσκα όταν εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως υπεραγορές, φούρνους, πολυκαταστήματα, εκκλησίες, ανελκυστήρες κ.α

Ωστόσο γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο χρήσης της μάσκας;

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού και ο σωστός τρόπος εφαρμογής της είναι ένας!

Καταρχάς επιλέγουμε το σωστό μέγεθος μάσκας έτσι ώστε να εφαρμόζει απόλυτα στο πρόσωπό μας. Στην συνέχεια πλένουμε τα χέρια μας ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής πριν την τοποθέτηση της μάσκας.

Η μάσκα πρέπει να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι σταθερά χωρίς κενά τοποθετώντας τα λαστιχάκια γύρω από τα αυτιά.

Όσον αφορά την σωστή μεριά σημειώνεται ότι το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής.

Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

Αφαιρούμε την μάσκα μιας χρήσης πιάνοντας ταυτόχρονα τα ελαστικά με προσοχή! Την πετάμε σε ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα και πλένουμε αμέσως τα χέρια μας. Δεν την ξαναχρησιμοποιούμε αφού είναι μιας χρήσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
μάσκα  |  χρήση  |  σωστή  | 

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ