ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

Τι είναι οι κατεχίνες, ποια είναι τα οφέλη τους και πώς μπορείτε να τις λάβετε μέσω της διατροφής σας; Λύστε όλες σας τις απορίες εντός ολίγων λεπτών.

Οι κατεχίνες είναι φυτοχημικές ενώσεις, οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι κατεχίνες βρίσκονται στα φύλλα του φυτού Camellia Sinensis από τα οποία προέρχεται το τσάι.

Η ωφέλιμη δράση των κατεχινών είναι πολλαπλή, εφόσον υπάρχουν πέντε βασικές μορφές:
Κατεχίνη (C)
Επικατεχίνη (EC)
Επιγαλλοκατεχίνη (EGC)
Επικατεχίνη γαλλικού εστέρα (ECG)
Επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG)
Η πιο ενεργή μορφή στο πράσινο τσάι είναι η επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG), η οποία ευθύνεται για το 50-80% των κατεχινών στο πράσινο τσάι.

OΦΕΛΗ ΚΑΤΕΧΙΝΩΝ
Τα οφέλη των κατεχινών, σύμφωνα με μελετές που έγιναν εργαστηριακά αλλά και σε περιορισμένες μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους, συσχετίζονται με:
Μειώση του βάρους, λίπους και περιφέρειας μέσης
Μείωση της LDL χοληστερόλης
Μείωση της γλυκόζης στο αίμα
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Πρόληψη καρκίνου (ειδικότερα καρκίνου του προστάτη)

Αναλυτικότερα, οι μελέτες για τα οφέλη των κατεχινών απέδειξαν ότι η κατανάλωση 375mg κατεχινών την ημέρα μείωσε την περίμετρο της μέσης σε 70 άτομα κατά 4.48%. Η κατανάλωση 690mg κατεχινών την ημέρα μείωσε το σωματικό λίπος σε 35 άνδρες κατά 2% περισσότερο από άνδρες που κατανάλωναν μόνο 22mg κατεχινών. Έδειξαν, επίσης, ότι 4 φλιτζάνια την ημέρα πράσινου τσαγιού, για οκτώ εβδομάδες, μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος και το δείκτη μάζας σώματος. 117 υπέρβαροι άνδρες και γυναίκες, για 12 εβδομάδες έλαβαν πράσινο τσάι που περιείχε 583 mg κατεχινών και αυτό οδήγησε σε μείωση του σωματικού λίπους κατά 2.3kg, της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2.7 mm Hg, και της χοληστερόλης 0.19 mm.
Επίσης, η χορήγηση πράσινου τσαγιού με ή χωρίς καφεΐνη είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές όταν η διάρκεια κατανάλωσης ήταν περισσότερο από 12 εβδομάδες. Όσον αφορά στην αντικαρκινική δράση των κατεχινών, μελέτες έδειξαν ότι μόνο το 3.3% των ατόμων με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη ανέπτυξαν τη νόσο σε σχέση με 30% της ομάδας ατόμων που δεν κατανάλωναν πράσινο τσάι. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν τσάι έχουν μειωμένο κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου, ενώ κάποιες άλλες δεν έχουν παρουσιάσει ανάλογες αποδείξεις.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ
Ένας πιθανός μηχανισμός με τον οποίο οι κατεχίνες μειώνουν το σωματικό λίπος σχετίζεται με την αύξηση της ενεργειακής δαπάνης (αύξηση του μεταβολισμού). Η δυνατότητα μείωσης της χοληστερόλης από τις κατεχίνες μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη έκκριση της χοληστερόλης μέσω των κοπράνων και των χολικών οξέων. Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης με το να μειώνει τη δραστηριότητα πεπτικού ενζύμου διάσπασης υδατανθράκων, αναστέλλει την ηπατική γλυκονεογένεση και ενισχύει την ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Μάθετε κι αυτό: Οι κατεχίνες συμβάλλουν στη μείωση του βάρους και του λίπους, ενώ έχουν και σημαντική αντικαρκινική δράση.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν μου αρέσει το πράσινο τσάι. Από ποιες άλλες τροφές μπορώ να αντλήσω κατεχίνες;
Αν δεν είστε φίλος του πράσινου τσαγιού, κατεχίνες υπάρχουν και σε μικρότερες ποσότητες στο μήλο, στο σταφύλι, στο μαύρο τσάι καθώς επίσης και στη μαύρη σοκολάτα και στο κόκκινο κρασί.

Διατροφικό tip: Το παγωμένο πράσινο τσάι μπορεί να γίνει το αγαπημένο σας ρόφημα για το καλοκαίρι, καθώς από όλα τα είδη τσαγιού, το πράσινο τσάι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διατηρεί περισσότερες κατεχίνες στη φυσική τους μορφή, σε σχέση με το μαύρο τσάι.

Της Χαράς Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση
στις Διατροφικές Διαταραχές
chara@projecthealth.com.cy

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ