ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

Ριάνα Στυλιανού

Τι αντίκτυπο έχει η υπερβολική καφεΐνη στον οργανισμό μας

Πολλοί από εμάς, βλέπουμε τον καφέ ή το τσάι σαν “ήρωα” της ημέρας, το μαγικό ρόφημα που θα μας προσφέρει την ενέργεια και το boost που χρειαζόμαστε για να έχουμε μια όμορφη και παραγωγική ημέρα.

Ξυπνάμε το πρωί και πίνουμε το καφέ μας για να πάρουμε την απαραίτητη ενέργεια και κάπου μέσα στην μέρα πίνουμε ακόμα ένα (ή δύο), ούτως ώστε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Ωστόσο, πέραν τους δυο ή τρεις καφέδες που καταναλώσαμε, τείνουμε να νιώθουμε κουρασμένοι και χωρίς πολύ ενέργεια. Μια ανεξήγητη κούραση κυριαρχεί το σώμα μας, αλλά believe it or not, υπάρχει μια πολύ λογική εξήγηση σε αυτό.

Η καφεΐνη μπλοκάρει την αδενοσίνη
Πρόκειται για μια χημική ουσία η οποία βοηθάει στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού. Με λίγα λόγια, τα επίπεδα της αδενοσίνης βοηθούν στο να μας κρατάνε ξύπνιους και όταν είναι ώρα για ύπνο, αυτά πέφτουν. Από την άλλη, η καφεΐνη βοηθάει σε μια προσωρινή εγρήγορση, αποκλείοντας για λίγο την αδενοσίνη στον εγκέφαλο, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο οργανισμός ενδέχεται να μπλοκάρει και αντ’ αυτού η αδενοσίνη να μη λειτουργήσει σωστά, με αποτέλεσμα να έρθει η κούραση.

Η ζάχαρη μειώνει την ενέργειά
Υπάρχουν φορές που η καφεΐνη δεν είναι πάντα υπεύθυνη για την κούραση που νιώθουμε, αλλά η ζάχαρη. Αυτή η γλυκιά ουσία μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία μειώνει το σάκχαρο στο αίμα. Επομένως καλό θα ήταν να αποφεύγατε τη ζάχαρη όσο περισσότερο μπορείτε, ή τουλάχιστον να την μειώνατε στο μισό ή στο ένα κουταλάκι. Εάν πάλι δεν μπορείτε, τότε είναι πρέπον να εξισορροπήσετε αυτή την ουσία με σνακ που να περιέχουν πρωτεΐνες, όπως μια χούφτα από ξηρούς καρπούς, μια πρωτεϊνούχα μπάρα, αυγά κτλ..

Η καφεΐνη μπορεί να αυξάνει τα επίπεδα άγχους
Η καφεΐνη είναι ικανή να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, δημιουργώντας παρενέργειες όπως άγχος, προβλήματα ύπνου και κόπωση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
καφεΐνη  |  κούραση  |  υγεία  |  σώμα  |  health  |  coffee  |  body  |  human

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ