ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

Της Χαράς Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση 
στις Διατροφικές Διαταραχές
chara@projecthealth.com.cy

Φουσκώματα στην κοιλιά, συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, ενοχλήσεις μετά από κάθε γεύμα. Μάθετε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη σπαστική κολίτιδα, με απλές διατροφικές συνήθειες.

Λίγο μετά το γεύμα, η κοιλιά σας πονάει και είναι πρησμένη. Ταλαιπωρείστε μια από διάρροια, μια από δυσκοιλιότητα. Tι σας συμβαίνει; Eίναι πολύ πιθανό να έχετε σπαστική κολίτιδα (σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου), μία από τις πιο συχνές γαστρεντερικές ενοχλήσεις, αφού ένας στους τέσσερις ενηλίκους ταλαιπωρείται από αυτό το πρόβλημα.

Τι είναι η σπαστική κολίτιδα
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα (Irritable Bowel Syndrome- IBS) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια συλλογή συμπτωμάτων που επηρεάζουν το έντερο. Τα συμπτώματα ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων και μπορούν ακόμα και να αλλάξουν στο ίδιο άτομο. Το IBS είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Ένας στους τρεις ανθρώπους βιώνουν συμπτώματα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι πόνος και διαταραχές της συνήθειας του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων:

 • Διάρροιας ή / και δυσκοιλιότητας
 • Φουσκώματος και αερίων
 • Βλεννών στα κόπρανα (ουσία σαν ζελέ)
 • Μια αίσθηση του επείγοντος για να πάτε στην τουαλέτα

Aνάγκη να πάτε τουαλέτα, ακόμη και όταν μόλις έχετε πάει
Τα συμπτώματα αυτά είναι, μερικές φορές, εντονότερα μετά το φαγητό. Μπορούν, όμως, να αντιμετωπιστούν με μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, με τη σωστή σωστή διατροφή και στις πιο σοβαρές καταστάσεις, με φάρμακα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε
Κρατήστε ένα ημερολόγιο του τι τρώτε, πώς αισθάνεστε μετά το φαγήτό και ποια είναι τα συμπτώματά σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν κάνετε αλλαγές, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι προκαλεί τα συμπτώματα.

Είναι σημαντικό να κάνετε μία-μία τις διατροφικές αλλαγές, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει στα έντερά σας αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί σε κάθε μια από αυτές, πριν προχωρήσετε στην επόμενη. Οι διατροφικές συνήθειες που σίγουρα θα βοηθήσουν:
Τρώτε γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, για παράδειγμα 3 γεύματα την ημέρα και σνακ ενδιάμεσα

 • Προσπαθήστε να μην παραλείπετε γεύματα
 • Μην τρώτε όρθιοι και μασάτε καλά το φαγητό σας
 • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα αργά το βράδυ
 • Χρησιμοποιείτε φρέσκα υλικά για την ετοιμασία των γευμάτων σας
 • Μειώστε την πρόσληψη της καφεΐνης στα ποτά σας και μην καταναλώνετε περισσότερα από 3 φλιντζάνια καφέ την ημέρα. Σ’ αυτά τα ροφήματα συνυπολογίστε το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τα ενεργειακά ποτά.
 • Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή όχι περισσότερο από 2 μονάδες ανά μέρα (π.χ.175 ml ποτήρι κρασί - 12-13% αλκοόλ)
  Αποφεύγετε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού ή ποτού που περιέχουν το γλυκαντικό σορβιτόλη (π.χ. τσίχλες)
 • Βρείτε το χρόνο να χαλαρώσετε με δραστηριότητες αναψυχής, π.χ. περπάτημα, κολύμπι, μασάζ, αρωματοθεραπεία, γιόγκα
 • Βεβαιωθείτε ότι η ζώνη στη μέση σας δεν είναι πάρα πολύ στενή και δεν πιέζει το στομάχι σας

Μάθε κι αυτό

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από σπαστική κολίτιδα σε σχέση με τους άνδρες και τα συμπτώματά της είναι πιο συχνά σε άτομα μεταξύ 20 και 40 ετών
Διατροφικό tip: Πίνετε άφθονα υγρά, τουλάχιστον 8 ποτήρια ροφημάτων την ημέρα, επιλέγοντας νερό, squash χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, ροφημάτων χωρίς καφεΐνη ή τσάι από βότανα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι μπορώ να κάνω, αν νιώσω ότι έχω κάποια από τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η χαλάρωση, η τακτική άσκηση και μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ