ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Κρεατοφαγική δίαιτα: Η νέα viral τάση που αναδύθηκε στο Tik Tok

«Το να συμπεριλαμβάνετε μια ποικιλία φυτών στη διατροφή σας θα διασφαλίσει ότι τροφοδοτείτε τα διαφορετικά μικροβιώματα του εντέρου στο σώμα σας».

Μαρία Καραμάνου

Όταν πρόκειται για παράξενες δίαιτες, το TikTok αναμφίβολα καταλαμβάνει την πρωτοκαθεδρία. Η κοινωνική αυτή πλατφόρμα είναι γνωστή για τη διάδοση περίεργων διατροφικών τάσεων, και συχνά η πηγή και η αξιοπιστία τους είναι αμφισβητήσιμη. Με αφορμή τη νέα τάση της σαρκοφαγικής δίαιτας, οι χρήστες της πλατφόρμας βρίσκονται και πάλι σε αντιφάσεις.

Το hashtag #carnivorediet στο TikTok έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο προβολές, καθώς οι υποστηρικτές αυτής της δίαιτας προβάλλουν γεύματα που βασίζονται σε υψηλή κατανάλωση κρέατος (είτε μαγειρεμένου είτε ωμού), αυγών και μικρών ποσοτήτων βουτύρου.

@coachcarnivorecam What I eat in a day on the Carnivore Diet #carnivore #carnivorediet #carnivorelife #nutrition #health original sound - Coach Carnivore Cam

Μερικοί χρήστες αναφέρουν εντυπωσιακή απώλεια λίπους και βελτιωμένη συνολική υγεία ως αποτέλεσμα της κρεατοφαγικής δίαιτας, αλλά αυτό θέτει ερωτήματα σχετικά με τα πραγματικά οφέλη αυτής της προσέγγισης.

Τα πλεονεκτήματα της κρεατοφαγικής δίαιτας είναι πολλά, όπως εξηγεί ο Dr. Simon Theobalds, γενικός ιατρός στο Pall Mall Medical. Αυτή η δίαιτα, παρόμοια με τις δίαιτες μηδενικών υδατανθράκων και κετογονική δίαιτα, επικεντρώνεται στην κατανάλωση μόνο ζωικών προϊόντων, αποκλείοντας τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη ορισμένων απαραίτητων μακροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων στη διατροφή σας.

«Το κόκκινο κρέας αποτελεί πλούσια πηγή πλήρους πρωτεΐνης, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η οικοδόμηση και η επισκευή των ιστών», σύμφωνα με τον Theobalds. «Επιπλέον, το κόκκινο κρέας παρέχει ανεκτίμητη ποσότητα βιταμίνης Β12, μια θρεπτική ουσία που είναι κυρίως παρούσα σε ζωικά προϊόντα. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη σύνθεση του DNA και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων», προσθέτει ο ίδιος.

Επιπλέον, το κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας. Ο γιατρός εξηγεί ότι το κόκκινο κρέας παρέχει αξιόλογη πηγή αιμικού σιδήρου, το οποίο απορροφάται ευκολότερα από το σώμα σε σύγκριση με τον μη αιμικό σίδηρο που περιέχεται σε φυτικές τροφές. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και την υποστήριξη της ενεργειακής διαδικασίας του μεταβολισμού.

Επίσης, ο κ. Theobalds επισημαίνει ότι ένα από τα σημαντικά οφέλη του κόκκινου κρέατος είναι η παροχή ψευδαργύρου, ένα σημαντικό μέταλλο που διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των πληγών και την ανάπτυξη και αναγέννηση των κυττάρων.

Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα μειονεκτήματα. Το κόκκινο κρέας, ιδίως αυτό που περιέχει πολλά λιπαρά κομμάτια, μπορεί να είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Σύμφωνα με τον Theobalds, η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών προβλημάτων.

@drpedinaturalhealth Before you do the carnivore diet, WATCH THIS! #carnivore #carnivorediet #cholesterol #cardiovascularhealth

Παρόμοια, τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, τα λουκάνικα, τα χοτ ντογκ και τα αλλαντικά, έχουν καταταχθεί ως καρκινογόνα της ομάδας 1 από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που συνδέουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ο ειδικός προσθέτει ότι αυτές οι συσχετίσεις βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες που διεξήχθησαν στον τομέα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Theobalds, υπάρχει και μία λιγότερο γνωστή επίπτωση της κατανάλωσης κρέατος, η οποία αφορά την ενδεχόμενη ενίσχυση της αντίστασης στα αντιβιοτικά. Σε πολλές χώρες, τα ζώα στην κτηνοτροφία μπορεί να υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιβιοτικά για να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους ή να προλάβουν ασθένειες. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στην παραγωγή κρέατος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά, δυσχεραίνοντας τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων σε ανθρώπους.

Επιπλέον, παρά την πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που προσφέρονται από τα ζωικά προϊόντα, εμφανίζονται ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν από την κρεατοφαγική διατροφή. "Το κρέας δεν περιέχει τις βασικές θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα, όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C και το κάλιο. Η επίμονη κατανάλωση μόνο κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και αντίστοιχα προβλήματα υγείας", επισημαίνει.

Επιπλέον, μια διατροφή που επικεντρώνεται σε πολλά φρέσκα λαχανικά συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. «Συμπερίλαβε μια ποικιλία φυτικών τροφίμων στη διατροφή σου για να διασφαλίσεις ότι παρέχεις τα απαραίτητα καύσιμα στα διαφορετικά μικρόβια του εντέρου σου. Μια φυτοβάσιμη διατροφή παρέχει περισσότερα πρεβιοτικά στα σωματικά σου καλά βακτήρια, παρέχοντάς τους επιπλέον καύσιμα και έχοντας αντιφλεγμονώδη δράση», αναφέρει η Anna Tebbs, διατροφολόγος και επικεφαλής σεφ στο Green Chef.

Καθώς η δίαιτα αυτή έχει γίνει δημοφιλής και όλο και περισσότεροι άνθρωποι την υιοθετούν, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε αν τα θετικά στοιχεία υπερτερούν των αρνητικών.

«Αν και η κατανάλωση κρέατος μπορεί να παρέχει σημαντικές δοσεις θρεπτικών συστατικών, η περιορισμένη ποικιλία τροφίμων που περιλαμβάνει αυτή η δίαιτα μπορεί να εγείρει πολλούς κινδύνους», επισημαίνει ο Theobalds. «Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμβάλλει στη συνολική υγεία και μειώνει τον κίνδυνο ελλείψεων θρεπτικών ουσιών και των συνακόλουθων προβλημάτων υγείας».

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση