ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

newsroom must

Δύο διατροφικές συνήθειες που έχουν ενταχθεί για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Ποια είναι όμως η διαφορά τους;

Η κύρια διαφορά μεταξύ του μούσλι και της γκρανόλα είναι ότι, ενώ και τα δύο αποτελούνται από βρόμη, σπόρους, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, το μούσλι είναι ωμό, ενώ η γκρανόλα ψήνεται μαζί με γλυκαντικό και λάδι, για να ενωθούν όλα τα συστατικά μαζί στο ψήσιμο. Το μούσλι μπορεί να σερβιριστεί κρύο (σε υγρό) ή ζεστό (μαγειρεμένο σε υγρό που σιγοβράζει). Η γκρανόλα, από την άλλη, σερβίρεται πάντα κρύα, συνήθως με γάλα ή γιαούρτι.Προέλευση του μούσλι
Έχει επινοηθεί από έναν Ελβετό γιατρό στα τέλη του 1800. Είναι παραδοσιακά φτιαγμένο με βρόμη - αν και μπορεί επίσης να γίνει με άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως κινόα ή κεχρί - και μείγμα καρυδιών, σπόρων και αποξηραμένων φρούτων. Δεδομένου ότι δεν είναι ψημένο, δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετα γλυκαντικά ή έλαια για να ενωθούν τα συστατικά μαζί. Μπορείτε να απολαύσετε το μούσλι με διάφορους τρόπους. Συνήθως μένει μια νύχτα στο ψυγείο σε κρύο γάλα ή σε άλλο υγρό, όπως μήλο ή χυμό πορτοκαλιού, για να μαλακώσει και να γίνει χυλός. Επίσης, μπορεί να μαγειρευτεί σαν oatmeal, όπου σε μια κατσαρόλα το μούσλι σιγοβράζεται μαζί με το γάλα ή το νερό και τρώγεται ζεστό.

50 γραμμάρια, ελβετικού τύπου χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μούσλι, περιέχει:
l Ενέργεια 179 kcal
l Λιπαρά 2,9 γρ
l Κορεσμένα λιπαρά 0,6 γρ
l Ζάχαρη 6,5 γρ
l Αλάτι 0,08 γρ

Οι περισσότεροι πιστεύουν, φυσικά, ότι το μούσλι είναι υγιεινό, αλλά αν δεν ελέγξετε ότι αγοράζετε συσκευασία χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού, μπορεί να περιέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα ζάχαρης με ένα μπολ δημητριακών με ζάχαρη. Θα πάρετε ακόμα επιπλέον οφέλη από τα καρύδια, τη βρόμη και τα φρούτα, αλλά αυτά αντισταθμίζονται από τη ζάχαρη, οπότε βεβαιωθείτε ότι πάντα επιλέγετε μούσλι χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Το μούσλι χωρίς πρόσθετα σάκχαρα περιέχει ένα μείγμα δημητριακών, φρούτων και ξηρών καρπών και ο συνδυασμός θα διαφέρει ανάμεσα σε μάρκες και ποικιλίες. Τα αποξηραμένα φρούτα που προστίθενται παρέχουν όλη την πρόσθετη γλυκύτητα που χρειάζεστε. Τα μούσλι που έχουν αποξηραμένες μπανάνες αποτελούν ακόμη ένα δημοφιλές συστατικό, το οποίο περιέχει επιπρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη.

Τι είναι η γκρανόλα;
Η γκρανόλα περιλαμβάνει τα ίδια συστατικά με τα μούσλι, αλλά ψημένα με γλυκαντικό και λάδι, τα οποία ενώνουν τα συστατικά και τα κάνουν να έχουν πιο τραγανή υφή. Η γκρανόλα συνήθως ανακατεύεται με γιαούρτι ή σερβίρεται ως κρύο δημητριακό πρωινού, σε ένα μπολ με γάλα. Είναι, επίσης, αρκετά γλυκιά και μπορεί να καταναλωθεί και μόνη της.
Σε γενικές γραμμές, η γκρανόλα ακούγεται ως μια υγιεινή επιλογή. Το κύριο συστατικό της είναι η βρόμη ολικής αλέσεως, που είναι ένα συστατικό υψηλό σε φυτικές ίνες. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι παρέχουν μια πηγή καλών λιπαρών και τα αποξηραμένα φρούτα προσθέτουν φυσική ζάχαρη. Συχνά, ωστόσο, τα υγιή οφέλη της granola καλύπτονται από την προσθήκη ζάχαρης και λιπαρών. Επιπλέον, τα πολλά συστατικά της περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τις αναμενόμενες.

Μια μερίδα 60 γρ γκρανόλα περιέχει:

l Ενέργεια 270 kcal
l Λιπαρά 13,3 γρ
l Κορεσμένα λιπαρά 2,7 γρ
l Ζάχαρη 10,8 γρ
l Αλάτι <0,01 γρ

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy  
Project Xealth
http://projecthealth.com.cy/

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ