ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi φόρεμα με βολάν και sneakers
 

Μπρόκολο: ισχυρό όπλο για την υγεία μας

Αδιαμφισβήτητα είναι το βαρύ πυροβολικό του φυτικού βασιλείου, με πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Απολαύστε το!

Θρεπτική αξία
Θεωρείται ένα από τα λαχανικά με εξαιρετική διατροφική αξία, λόγω της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών του. Παρόλο που περιέχει 90% περίπου νερό, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, β-καροτένιο, βιταμίνες του συμπλέγματος B και ιδιαίτερα σε B2 (ριβοφλαβίνη), B3 (νιασίνη) και B6 (πυριδοξίνη), φυλλικό οξύ, σίδηρο και διάφορα άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σελήνιο, κάλιο και μαγνήσιο. Επιπλέον, αποτελεί κύρια πηγή φυτικών ινών. Τα 100 γρ. μπρόκολου (βρασμένου) δίνουν μόλις 30 θερμίδες.

Οφέλη στην υγεία

Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
Το μπρόκολο ανήκει στα κραμβοειδή λαχανικά όπως και το κουνουπίδι και έχουν πλούσια αντιοξειδωτική σύνθεση, παρέχοντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποτελεί, επίσης, πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης. Επιπλέον, σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες, τα κραμβοειδή λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.

Προστασία από διάφορα είδη καρκίνου
Το μπρόκολο έχει αξιοσημείωτη αντικαρκινική δράση. Οι πιο βασικές αντικαρκινικές ουσίες του μπρόκολου είναι η I3C (ινδόλη-3-καρβινόλη) και η σουλφοραφάνη. Επιπλέον, είναι το πρώτο σε κατανάλωση λαχανικό σε πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και μάλιστα διαφορετικών μορφών, π.χ. καρκίνος του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα.

Άμυνα του οργανισμού
Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Επίσης, κατά τη μάσηση η βασική ουσία στο μπρόκολο, Ι3C, μετατρέπεται σε μια άλλη ουσία, η οποία έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων, δηλαδή των «φρουρών» του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προστασία ματιών
Το μπρόκολο θεωρείται ότι προστατεύει τα κύτταρα του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία, λόγω της περιεκτικότητάς του στην ουσία σουλφοραφάνη. Επιπλέον, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

must know: Με το βράσιμο, το μπρόκολο χάνει έως και το 66% των θρεπτικών συστατικών του. Οπότε, προτιμήστε το ελαφρώς βρασμένο ή στον ατμό!

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση