ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

 Διαβάστε το Βιογραφικό του Αλέξη Πρωτοπαπά

Ένα από τα τρόφιμα που έχει τρομακτικές αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, έχει σημαντική συνεισφορά στην πρόληψη κατά των καρδιακών παθήσεων, στην προστασία των ματιών και ενισχύει κατά πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το μπρόκολο.

Πολλές φορές παραλείπετε από την διατροφή μας άλλα όταν κάποιος αναλογιστεί τις πάμπολλες ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό δεν μπορεί παρά να το εντάξει στην καθημερινότητα του.

Το μπρόκολο έχει ελάχιστες θερμίδες (μόνο περίπου 30 θερμίδες αν 100 γρ) και αποτελείτε από 91% από νερό. Παρ’ όλα αυτά, περικλείει μέσα του ένα φάσμα από σχεδόν όλες τις βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που υπάρχουν όπως Βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β3,Β5 Β6, C, β-καροτίνη, σίδηρο, φολικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο.

Τα θρεπτικά συστατικά του, το κατατάσσουν λοιπόν στην κατηγορία των εξαιρετικά ωφέλιμων λαχανικών για την υγεία μας.
Στομάχι: Η φυσική βιοχημική ουσία του μπρόκολου, η σουλφοραφάνη, έχει αντιμικροβιακή δράση που βοηθά στην αντιμετώπιση του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού που είναι υπεύθυνο για την δημιουργία έλκους, γαστρίτιδας και καρκίνο του στομάχου. Ακόμα, βελτιώνει κατ πολύ την δυσκοιλιότητα.

Καρδιά:
Οι φυτικές του ίνες, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, η βήτα καροτίνη άλλα και οι αντιοξειδωτικές της βιταμίνης C βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL, προστατεύοντας έτσι το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Επιδερμίδα και αποτοξίνωση: Η ιδιαίτερη παρουσία τις αντιοξειδωτικής βιταμίνης C στο μπρόκολο, συντείνει στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και σε συνεργασία με την β-καροτίνη, τις βιταμίνες συμπλέγματος Β, της βιταμίνης Ε (ανανεώνει τους ιστούς), της βιταμίνης Α και των ωμέγα -3- επιφέρει εμφανή βελτίωση και αναζωογόνηση του δέρματος μας.

Ανοσοποιητικό σύστημα: Eκτός από την προαναφερόμενη βιταμίνη C, ο συνδυασμός β-καροτίνης, σελήνιου, φωσφόρου, χαλκού και ψευδαργύρου αποτελούν εν τέλειο τονωτικό γα την αναζωογόνηση του ανοσοποιητικό συστήματος μας.
Οστεοπόρωση: Η σημαντική περιεκτικότητα του μπρόκολου σε ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C, δημιουργούν ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης και των δοντιών.

Μάτια: Η σουλφοραφάνη παρέχει επίσης την προστασία των κυττάρων του ματιού από την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Αναιμία:
Το μπρόκολο είναι καλή πηγή σιδήρου και η πρόσληψη του μπορεί να προφυλάξει από το ενδεχόμενο αναιμίας.

Καρκίνος: Το πιο μεγάλο όφελος στην υγεία που παρέχει το μπρόκολο λόγο των ιδιαιτέρων συστατικών που περιλαμβάνει, είναι η συμβολή του στη πρόληψη και ακόμα σε μερικές περιπτώσεις στην καταπολέμηση του καρκίνου. Λόγου του ότι ανήκει στην ομάδα σταυρανθών είναι άφθονο σε αντικαρκινικές ουσίες όπως οι ινδόλες, γλυκοζίτες και διθιολθιόνες. Επίσης, η περιεκτικότητα του σε ουσίες όπως η DIM (διινδονδολυμεθάνιο), Ινδόλη -3- καρδινόλης, σουλφοραφάνης, χλωροφύλλης και η παρουσία καροτενοειδών επίσης συμβάλει μέγιστα κατά του καρκίνου.

Όλες αυτές οι θαυματουργές ουσίες που περιλαμβάνει το μπρόκολο δρουν σαν αντίδοτο, αποτρέποντας τα κακοήθη κύτταρα που προέρχονται από διαίρεση να πολλαπλασιαστούν, εμποδίζουν την εξάπλωση και προλαμβάνουν την μετάλλαξη τους. Συμπερασματικά, το καθιστούν σαν ένα από του πιο μεγάλους αντίπαλους κατά των καρκίνων του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα.

Όπως τα περισσότερα λαχανικά έτσι και το μπρόκολο, για να διατηρήσει τις θρεπτικές του ουσίες και κατά συνέπια να μας παρέχει όλες τις θαυματουργές του ιδιότητες θα πρέπει να καταναλώνετε φρέσκο και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο χρόνο και στον τρόπο μαγειρέματος του. Καλό είναι να το καταναλώνουμε ωμό ή στον ατμό ή να το βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για πολύ λίγο. Στον ατμό χάνει το 47% των συστατικών του ενώ βραστό μέχρι και το 66%.

Όπως έχει διαφανεί, το μπρόκολο είναι μια ασπίδα και ένας συνοδοιπόρος για την υγεία μας που δεν πρέπει να παραβλέπετε επ’ ουδενί λόγο!!

Να είστε υγιείς και πάντα με χαμόγελο!!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ