ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

Ριάνα Στυλιανού

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο γαλάζιος ουρανός μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της διάθεσής μας

Είναι γεγονός πως με τον περιορισμό που υπέστην όλη η ανθρωπότητα, η φύση είχε την ευκαιρία να πάρει μια ανάσα και να σταθεροποιηθεί ξανά στα πόδια της. 

Με βάση μια έρευνα που έλαβε χώρα πρόσφατα αλλά και τον καθηγητή κλιματολογίας William Collins, του Πανεπιστήμιο του Reading, επισήμαναν πως η ρύπανση προσθέτει ένα στρώμα ομίχλης στον αέρα, κάνοντας τον ουρανό να φαίνεται πιο ανοιχτόχρωμος από ό, τι είναι πραγματικά. Όμως, μετά από μια μείωση των αεροπορικών και οδικών ταξιδιών, οι ουρανοί που ήταν κάποτε γεμάτοι νέφος είναι πιο καθαροί και πιο μπλε από ό, τι ήταν εδώ και πολλά χρόνια.

"Η απουσία κυκλοφορίας έχει αποτελέσματα", δήλωσε ο William στην Daily Mail. "Προς το παρόν, η κατεύθυνση του ανέμου έρχεται πάνω από το κανάλι από τη γειτονική ήπειρο, το οποίο κανονικά θα περίμενε κανείς να είναι πολύ μολυσμένο, και το οποίο θα έκανε επίσης τον ουρανό μας πιο γκρι."

Εξήγησε ότι παρόλο που πολλοί από εμάς ήμαστε ακόμη περιορισμένοι στα σπίτια μας, ο πιο φωτεινός, σε σχέση με πριν, ουρανός μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της διάθεσής μας. "Μπορεί να κάθομαι σε ένα δωμάτιο που περιβάλλεται από οθόνες υπολογιστών, αλλά μπορώ να κοιτάξω έξω από το παράθυρο και να δω έναν ωραίο γαλάζιο ουρανό - κάτι που καθιστά τον περιορισμό μου πολύ πιο ανεκτό" κατέληξε ο Collins.

Η απουσία κυκλοφορίας έχει αποτελέσματα

Σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, οι μπλε ουρανοί που κάποτε παρεμποδίζονταν από πυκνά στρώματα ρύπανσης έχουν γίνει πλέον ορατοί. Αυτό το γεγονός αποτελεί σίγουρα μερικά από τα καλά νέα κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας. Σε άλλα μέρη του κόσμου, τα χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης οδήγησαν επίσης στον ορίζοντα της Ινδίας να φαίνεται πιο μπλε για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ενώ η μείωση των εκπομπών άνθρακα στην Κίνα έχει επίσης καθαρίσει τον αέρα αρκετά.

Με αυτά τα αποτελέσματα μπορούμε να καταλάβουμε το αντίκτυπο της ανθρωπότητας στον πλανήτη και καλό είναι να το λάβουμε όλοι μας σας ένα μήνυμα αφύπνισης. Δεν μπορούμε βέβαια να μειώσουμε την κυκλοφορία των αεροπορικών και οδικών ταξιδιών, αλλά μπορούμε κάλλιστα να περιορίσουμε την χρήση πλαστικών με βιώσιμες ενναλακτικές, να δώσουμε σημασία στο πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση  άλλα και να σταματήσουμε να ρυπαίνουμε τους δρόμους, τις θάλασσες και τα πάρκα με σκουπίδια, συσκευασίες τροφίμων, πλαστικά ποτήρια και τα αποτσίγαρα.

Λονδίνο - Unsplash, Photo credits: Jaanus Jagomägi

 Leeds - Unsplash, photo credits: Gary Butterfield

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ