ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία

Τα ευρήματα έρευνας πάνω στον κοινωνικό και ψυχολογικό αντίκτυπο της πανδημίας στην ζωή μας

Ζωή Τουτουντζίδου

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας ανακαλύπτουν καθημερινά νέα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία του ατόμου. Όπως δείχνουν οι έρευνες το κόστος στην ψυχική υγεία των πολιτών είναι μεγάλο. Στρες, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της πανδημίας στην ψυχολογία

Με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγεία να επιτάσσει επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των κέντρων ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με την έρευνα «Η Covid-19 στην Ελλάδα: Ψυχολογικό Αποτύπωμα» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων νιώθει σημαντικές αλλαγές στην ζωή του μετά την έναρξη της Πανδημίας. Να σημειωθεί, πως επειδή η Κύπρος μοιράζεται αρκετά εθιμοτυπικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, η έρευνα αυτή πιθανόν να αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό και τον ψυχολογικό αντίκτυπο της πανδημίας στην ζωή των Κύπριων πολιτών.

Με την έρευνα να εστιάζει σε 4 βασικές κατηγορίες αναφοράς.

1. Επαφές με το στενό περιβάλλον

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της έρευνας η πανδημία επηρέασε την κοινωνική ζωή, όσον αφορά την φυσική παρουσία αλλά βελτίωσε την οικογενειακή ζωή. Με έναν στους τέσσερις να δηλώνει ευχαριστημένος καθώς πέρασε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια του, ενώ ένα στου εφτά διαμαρτυρήθηκε για έλλειψη κοινωνικών συναναστροφών.

2. Φόβος ίωσης

Μία από τις ισχυρότερες επιπτώσεις της πανδημίας είναι ο φόβος της ίωσης, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας. Με ανάπτυξη συναισθημάτων όπως φοβία για κοινωνική συναναστροφή, μετάδοση ακόμα για θάνατο από το ίο. Με ένας στους τρεις ανθρώπους (32,4%) να νιώθει μεγάλο φόβο μήπως κολλήσει από κάποιον απρόσεκτο και αδιάφορο συμπολίτη του.

3. Συναισθήματα μοναξιάς

Η ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση ανέπτυξε έντονα συναισθήματα μοναξιάς στου πολίτες με ευρήματα να υποστηρίζουν ότι 1 στους 2 ανθρώπους νιώθουν μοναξιά, μετά την θέσπιση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης.

4. Ενδοοικογενειακή βία

Η πανδημία κατέδειξε ένα έντονο κοινωνικό φαινόμενο αυτό της ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα 7 στους 10 αναγνωρίζει πλέον τα στοιχεία αυτά, με τις γυναίκες που πιστεύουν στην αύξηση της να υπερτερούν σε ποσοστά έναντι των ανδρών. Με τα στοιχεία των ομάδων υποστήριξης να αποκαλύπτουν αύξηση της τάξεως του 30% στις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω πανδημίας.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X