ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

newsroom must

Με μία απλή απάντηση...όχι. Όπως και οποιοδήποτε άλλο φρούτο δεν παχαίνει, αν η κατανάλωσή του γίνεται με μέτρο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προσθήκη οποιουδήποτε φρούτου στη διατροφή σας θα σας ωφελήσει. Τα φρέσκα σύκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο τα αποξηραμένα σύκα είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο. Τα σύκα είναι χαμηλά σε θερμίδες και δεν έχουν λιπαρά. Αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών ινών μαζί με μια εντυπωσιακή σειρά βιταμινών και ανόργανων συστατικών, καθιστώντας τα μια φανταστική διατροφική επιλογή. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου και φυλλικού οξέος και αποτελούν πολύ καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, για τις γυναίκες που θηλάζουν και τις εγκύους. Αποτελούν, επίσης, μια πλούσια πηγή φαινολών, μιας ομάδας αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες βλάβες που ως αποτέλεσμα μπορεί να έχουν την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, όπως είναι ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒAΡΟΥΣ
Τα σύκα είναι υψηλά σε θρεπτικά συστατικά χωρίς να προσθέτουν πολλές επιπλέον θερμίδες στη διατροφή σας. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φωσφόρο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο κ.ά. Είναι υψηλά σε φυτικές ίνες, που είναι επίσης σημαντικό εάν παρακολουθείτε το βάρος σας, καθώς οι φυτικές ίνες σάς βοηθούν να αισθανθείτε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να φάτε υπερβολικά μετέπειτα. Έτσι, τα σύκα αποτελούν ένα καλό σνακ για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος.ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΕΤΡΙΟΥ ΣΥΚΟΥ (50 ΓΡ.)
Θερμίδες: 37 kcal
Πρωτεΐνη: 0,38 γρ.
Υδατάνθρακες: 9,59 γρ.
Λιπαρά: 0,15 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,4 γρ.

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ
Τα σύκα περιέχουν κάλιο, ένα θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στην κίνηση των μυών και των νεύρων. Το κάλιο, επίσης, βοηθάει στην ισορροπία των υγρών στο σώμα μας και έτσι βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, τα σύκα είναι μια πηγή βιταμίνης Κ, μιας θρεπτικής ουσίας που παίζει ένα ρόλο στην πήξη του αίματος. Η βιταμίνη Κ παίζει ακόμη ρόλο στον σχηματισμό των οστών και στην υγεία.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος σε άτομα που ζουν με διαβήτη ή προ-διαβήτη. Αν και τα σύκα περιέχουν φυσικά σάκχαρα, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες σημαίνει ότι αυτά τα σάκχαρα χωνεύονται και απορροφώνται αργά, απελευθερώνοντας ενέργεια σταδιακά.

TIP
Τα αποξηραμένα σύκα περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από ό,τι άλλα αποξηραμένα φρούτα. Τα 30 γραμμάρια (2 αποξηραμένα σύκα) παρέχουν το 5% των ημερήσιων αναγκών σας για ασβέστιο.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy  
Project Xealth
http://projecthealth.com.cy/

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ