ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

Της Χαράς Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση 
στις Διατροφικές Διαταραχές
chara@projecthealth.com.cy

Εσείς πόσες θερμίδες πίνετε; (Μέρος δεύτερο)

Έχετε σκεφτεί πόσες θερμίδες καταναλώνουμε πίνοντας υγρά; Το καλοκαίρι πίνουμε πολύ περισσότερα υγρά, με αποτέλεσμα να «φορτώνουμε» τον οργανισμό μας με πολύ περισσότερες θερμίδες, απ’ όσες νομίζουμε. Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου, όπου είχαμε αναφερθεί στο νερό, το γάλα, τους χυμούς, συνεχίζουμε με τη θερμιδική αξία άλλων ροφημάτων.

Καφεϊνούχα ποτά-Αναψυκτικά
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό. Ποτά που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να μας κάνουν προσωρινά να αισθανόμαστε σε εγρήγορση ή λιγότερη υπνηλία. Η καφεΐνη, όμως, επηρεάζει κάποιους περισσότερο και κάποιους άλλους λιγότερο. Τα ποτά που περιέχουν υψηλές ποσότητες καφεΐνης είναι ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τα ενεργειακά ποτά. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη των καφεϊνούχων ποτών. Επιπλέον, τα καφεϊνούχα ποτά είναι ακατάλληλα για νήπια και μικρά παιδιά.

Τσάι και καφές
Το τσάι και ο καφές μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Να θυμίσουμε, όμως, ότι τα καφεϊνούχα ποτά μπορούν να κάνουν το σώμα μας να παράγει ούρα πιο γρήγορα. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σ’ αυτό από ό, τι άλλοι. Αν πίνετε τσάι ή καφέ με ζάχαρη ή σιρόπι, προσθέτετε επιπλέον θερμίδες στη διατροφή σας, ενώ παράλληλα βλάπτετε και τα δόντια σας. Αντ’ αυτού, υπάρχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που είναι διαθέσιμες και είναι πιο ασφαλείς για την κατανάλωση στα ζεστά ή κρύα ροφήματά σας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που επιλέγουν να μην προσθέτουν ζάχαρη στα ροφήματα τους, σύντομα εξοικειώνονται με τη γεύση.

Ενεργειακά ποτά και καφεΐνη
Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης και έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (θερμίδες). Μπορού, επίσης, να περιέχουν άλλα διεγερτικά και μερικές φορές, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία ή φυτικές ουσίες.
Τα επίπεδα της καφεΐνης σ’ αυτά τα ποτά ποικίλουν, αλλά είναι γύρω στα 80mg καφεΐνης σε ένα μικρό 250ml τενεκεδάκι. Αυτό ισοδυναμεί με δύο κουτιά της κόλας ή ένα μικρό φλιτζάνι καφέ.

Η καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 200 mg καφεΐνης την ημέρα. Ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 100 mg καφεΐνης. Τα υψηλά επίπεδα της καφεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε μωρά που έχουν χαμηλό βάρος γέννησης, με αυξημένα προβλήματα υγείας στη μετέπειτα ζωή. Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν αποβολή, γι’ αυτό ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των ενεργειακών ποτών.

Αθλητικά ποτά
Τα αθλητικά ποτά μπορεί να είναι χρήσιμα, όταν κάνετε αθλήματα αντοχής υψηλού επιπέδου και χρειάζεστε μια ώθηση ενέργειας. Αλλά δεν είναι διαφορετικά από οποιοδήποτε άλλο ζαχαρούχο αναψυκτικό, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και συμβάλλουν στη φθορά των δοντιών σας.

Μάθετε κι αυτό Αν λαμβάνετε μέρος σε αθλήματα αντοχής υψηλού επιπέδου ή αθλείστε περισσότερο από μία συνεχόμενη ώρα, το νερό είναι η πιο υγιεινή επιλογή και ο καλύτερος τρόπος για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνονται μέσω της άσκησης.


Πόσες θερμίδες έχει ο καφές;

Ο καφές απο μόνος του περιέχει ελάχιστες θερμίδες. Συγκεκριμένα, 1 κουταλάκι του γλυκού περιέχει 2-4 θερμίδες. Αυτό που προσθέτει θερμίδες στον καφέ μας είναι ο τύπος του γάλατος που επιλέγουμε να προσθέσουμε, η ζάχαρη και το σιρόπι.

Διατροφικό tip: Αν είστε λάτρεις του καφέ αλλά όχι των θερμίδων, προτιμήστε Americano, Espresso και instant coffee, αλλά προσέξτε να μην ξεπερνάτε τα 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ