ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

Ριάνα Στυλιανού

Είτε είστε άνεργοι, είτε θέλετε να αλλάξετε επειγόντως επάγγελμα ή απλά δεν νιώθετε το ίδιο παραγωγικοί στο γραφείο όπως πριν… αυτά τα tips είναι για εσάς.

Μετά από σχεδόν δυο μήνες εργασίας από το σπίτι, η επιστροφή στο γραφείο δεν μας φαίνεται και τόσο ρεαλιστική πλέον. Είναι βέβαια πολύ όμορφο να επανασυνδεόμαστε με τους συναδέλφους μας αλλά δεν μπορούμε κιόλας να προσποιηθούμε πως όλα μπήκαν στη θέση τους από την μια μέρα στην άλλη.  

Η καθημερινότητα μας για να μπει στους κανονικούς της ρυθμούς θέλει τον χρόνο της, όπως επίσης και εμείς με τη σειρά μας. Ίσως καταλάβατε πως το να εργάζεστε από το σπίτι ήσασταν πολύ πιο παραγωγικοί απ’ ότι είστε στο γραφείο, ίσως το περιβάλλον όπου εργάζεστε ή ακόμα και τα άτομα με οποία δουλεύετε μαζί να μην σας εμπνέουν άλλο. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να είστε άνεργοι και να ψάχνετε πυρετωδώς για το επόμενο σας βήμα στην καριέρα σας. Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να διαχειριστούν με ηρεμία και κατανόηση τόσο από εσάς όσο και από τους γύρω σας.  

Εάν χάσατε τη δουλειά σας  
Δεν είστε μόνοι σε αυτό... ήταν πολλοί αυτοί που έχασαν την δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας εφόσον επηρέασε πολύ την οικονομία και η μόνη λύση για μερικές εταιρίες ήταν να μειώσουν δραστικά τον αριθμό υπαλλήλων τους. Μην πτοείστε και μην σκεφτείτε σε καμία περίπτωση πως ήσασταν ανίκανοι για τη δουλειά που μόλις χάσατε. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και οι αποφάσεις μερικών έχουν αυτό το αποτέλεσμα. 

Συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες για να διασφαλίσετε μια συνέντευξη. Ξεκινήστε το κυνήγι της νέας σας δουλειάς εντοπίζοντας αυτό το αρχαίο έγγραφο του Word που είναι το βιογραφικό σας. Βεβαιωθείτε ότι τα καλύτερα και πιο σημαντικά προσόντα σας βρίσκονται ψηλά στο βιογραφικό σας, καθώς ο μέσος εργοδότης ξοδεύει μόνο επτά δευτερόλεπτα ανάγνωσης των CVs. Επίσης, χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά σχετικά με την καριέρα σας, ώστε οι εργοδότες να σας βρίσκουν πιο εύκολα στο διαδίκτυο. Εάν δεν έχετε ακουστά το LinkedIn τότε αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για να γίνεται familiar με αυτή την πλατφόρμα. 

Εάν η νέα φράση που λέτε ασταμάτητα αυτές τις μέρες είναι "Είμαι άνεργη" τότε βεβαιωθείτε πως θα ενημερώσετε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής σας. Στείλτε email σε κάθε επαφή που έχετε για να τους ενημερώσετε ότι ψάχνετε για δουλειά. Όταν προτείνουν καφέ, πείτε αμέσως "Ναι, πότε;", έτσι ώστε να διασφαλίσετε μια συνάντηση. Μπορεί κάποιος να σας συστήσει σε κάποιον άλλο και κάπως έτσι να διασφαλίσετε ένα interview. H δικτύωση είναι πάρα πολύ σημαντική σε τέτοιες περιπτώσεις αναζήτησης εργασίας. 

Εφαρμόστε μια ρουτίνα στην καθημερινότητά σας και αφιερώστε τρεις με τέσσερεις ώρες την ημέρα, συμπληρώνοντας αιτήσεις εργασίας. Βάλτε έναν στόχο για το πόσες αιτήσεις θέλετε να κάνετε την εβδομάδα. Εμείς θα λέγαμε πως 10 την εβδομάδα είναι ένας λογικός αριθμός. Μην πιέσετε τον εαυτό σας με μη ρεαλιστικούς αριθμούς γιατί τελικά το άγχος θα σας καταβάλλει και η παραγωγικότητα θα χαθεί, όπως επίσης και τα λάθη στην σύνταξη και την διατύπωση του λόγου θα αυξηθούν. 

Εάν είστε απογοητευμένοι από όλη αυτή τη διαδικασία και δεν έχετε πολύ ανταπόκριση, μην τα βάζετε κάτω. Εάν πληροίτε ακόμη και το 70% των προσόντων μιας θέσης, σκεφτείτε να κάνετε αίτηση. Αλλάξτε τακτική, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία σύνθετης αναζήτησης για να συνδέσετε λέξεις κλειδιά που ευθυγραμμίζονται με το σετ δεξιοτήτων σας, παρά την αναζήτηση συγκεκριμένων τίτλων εργασίας. Με αυτό τον τρόπο ίσως εμφανιστούν θέσεις εργασίας που δεν γνωρίζατε ότι υπήρχαν. 

Αβέβαιοι για την τρέχουσα δουλεία σας
Από την άλλη.. μπορεί να μην χάσατε την δουλειά σας αλλά για κάποιο λόγο δεν σας ευχαριστεί πλέον 100%. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα τα πράγματα να βελτιωθούν όταν όλοι επιστρέψουν ξανά στο γραφείο και η καθημερινότητά μας πάρει σιγά σιγά τους παλιούς της ρυθμούς.  

Θα ήταν επίσης καλό να μιλήσετε με το αφεντικό και τους συναδέλφους σας για τις άδειές σας το καλοκαίρι έτσι ώστε να έχετε κάτι να περιμένετε και να ανυπομονείτε στους επόμενους μήνες. Εννοείτε δεν σας προτείνουμε να κλίσετε εισιτήρια στα πιο απόμακρα και εξωτικά μέρη του κόσμου εφόσον η πανδημία δεν μας αφήνει να είμαστε τόσο flexible στα ταξίδια όπως είμασταν πριν. Αυτό όμως δεν παύει να σημαίνει πως δεν αξίζετε και λίγες μέρες off, ασχέτως αν δουλεύατε από το σπίτι τόσο καιρό. Αυτό δεν μετρά με τίποτα για διακοπές και μην αφήσετε τον εαυτό σας ή τους προϊσταμένους σας να σας πείσουν για το αντίθετο. 

Εάν όμως είστε πεπεισμένοι πως η δουλειά σας δεν σας ευχαριστεί τόσο όσο πριν και σας πέρασε από το μυαλό να δώσετε την αίτηση παραίτησής σας βεβαιωθείτε πως έχετε ήδη διασφαλίσει την επόμενη σας δουλειά, εφόσον τα πράγματα μετά την πανδημία είναι λίγο πιο challenging όσον αφορά στην οικονομία… και η αναζήτηση εργασίας μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος εάν είστε άνεργοι.   

Πώς να παραμείνετε παραγωγικοί
Επίσης, υπάρχουν και πολλοί από εσάς που επιστρέψατε ήδη στο γραφείο, και ίσως η αλλαγή του να δουλεύετε από το σπίτι εδώ και δυο μήνες με την επιστροφή στην καθημερινότητα να σας βαρυφάνηκε. Αγαπάτε αυτό που κάνετε και βλέπετε τον εαυτό σας να δουλεύει στην εταιρία που βρίσκεστε για πολύ καιρό ακόμα, αλλά κάτι είναι off..  

Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι να γεμίσουν το ελεύθερο τους χρόνο. Ξεκινήστε ένα διαδικτυακό μάθημα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σας. Θα νιώσετε πολύ παραγωγικοί και ταυτόχρονα θα πάρετε ένα break από την δουλειά για να ασχοληθείτε με τα χόμπι σας. Αν έχετε κάποια δεξιότητα όπως επεξεργασία φωτογραφιών ή διδασκαλία γιόγκα, εμπλουτίστε περισσότερο τις γνώσεις σας και ίσως κάποια φάση της ζωή σας να κάνετε αυτό το χόμπι, μια δεύτερη δουλειά.  

Επίσης εάν παρατηρήσατε πως τα επίπεδα παραγωγικότητάς σας ήταν πολύ πιο ψηλά στο σπίτι τότε κάντε μια συζήτηση με τον εργοδότη σας και ζητήστε να δουλεύετε από το σπίτι 1 ή 2 φορές την εβδομάδα. Αν εξηγήσετε τους λόγους τους οποίους θέλετε να δουλέψετε από το σπίτι και ότι είστε πολύ πιο παραγωγικοί στον προσωπικό σας χώρο, τότε ο εργοδότης σας το πιο πιθανό να συμφωνήσει μαζί σας και να σας επιτρέψει την κατ' οίκον εργασία. 

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ