ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

Η λήψη οκτώ ωρών ύπνου σε μια νύχτα είναι τόσο σημαντική, αλλά δεν είναι τόσο εύκολη όσο μεγαλώνουμε.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους χάνουμε τον ύπνο, όπως ορμόνες, άγχος, τρόφιμα που τρώμε ή φάρμακα. Όποιος και αν είναι ο λόγος, είναι τόσο σημαντικό για τα σώμα μας να προσπαθήσουμε να πάρουμε αυτόν τον απαραίτητο ύπνο.

Τι συμβαίνει με το σώμα σας όταν δεν έχετε αρκετό ύπνο
• Αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2: Οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
• Αυξημένη αρτηριακή πίεση: Μόνο μία νύχτα χωρίς ύπνο μπορεί να προκαλέσει πίεση του αίματος. Εάν τα προβλήματα του ύπνου σας είναι μακροχρόνια, κινδυνεύετε περισσότερο για μακροπρόθεσμα καρδιακά προβλήματα.
• Αύξηση του σωματικού βάρους: Η αϋπνία αυξάνει μια βιοχημική ορμόνη στο σώμα σας που ονομάζεται γκρελίνη. Αυτό αναγκάζει το σώμα σας να κερδίσει βάρος γρήγορα καθιστώντας την άσκηση απαραίτητη προτεραιότητα στη ζωή σας.
• Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα μνήμης: Απαιτούνται ορισμένα στάδια ύπνου για να υποστηρίξουν τις νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο. Χωρίς αυτά τα στάδια, θα αντιμετωπίσετε απώλεια μνήμης.
• Αυξημένη πίεση: Το να μην κοιμάστε μια νύχτα ή πολλές νύχτες μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ευερέθιστος και περισσότερο άγχος για πράγματα που συνήθως δεν σας ενοχλούν.

Τι να κάνετε αν δεν έχετε αρκετό ύπνο
• Αν δεν κοιμάστε τη νύχτα, είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση αμέσως και να μην περιμένετε μέχρι να γίνει μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Μερικοί τρόποι για να σας βοηθήσουν να πάρετε τις επιπλέον ώρες ύπνου που χρειάζεστε είναι οι εξής:
• Αλλάξτε το στρώμα του ύπνου: Κάτι τόσο απλό όσο ο ύπνος σε ένα άνετο στρώμα μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε περισσότερο ύπνο μεταβάλλοντας τις θέσεις σας και να πάρει το σώμα σας μια πιο άνετη, κατάλληλη θέση.
• Ρύθμιση μιας ρουτίνας: Με τον καθορισμό μιας συγκεκριμένης ώρας για να πάτε για ύπνο τη νύχτα, θα πάρετε το σώμα και το μυαλό σας σε μια ρουτίνα, καθιστώντας πιο εύκολο για εσάς τον ύπνο.
• Βοηθήματα ύπνου: Παρόλο που δεν είναι ποτέ η πρώτη πρόταση, μερικές φορές βοηθήματα ύπνου μπορεί να είναι απαραίτητα για να πάρετε τις 7-9 ώρες ύπνου που χρειάζονται για να περάσουν μέσα από την ημέρα σας. Μερικά από αυτά είναι μελατονίνη, μαγνήσιο, βαλεριάνα και λεβάντα!
• Μελέτη ύπνου: Με μια μελέτη ύπνου από τον ιατρό σας, μπορείτε να βρείτε την πηγή του προβλήματός σας και να αρχίσετε να εφαρμόζετε ένα σχέδιο που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε περισσότερο τη νύχτα αντί να ξαπλώσετε ανυπόμονα, περιμένοντας ακόμη και μία ώρα ή περισσότερο για να σάς πάρει ο ύπνος.
• Περισσότερη σωματική άσκηση: Ακόμα και η άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα βοηθήσει να κουράσετε το σώμα σας, κάτι που θα σας επιτρέψει να κοιμηθείτε γρηγορότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
• Αλλαγή διατροφικής συνήθειας: Το να αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης ή καφεΐνης λίγες ώρες πριν τον ύπνο είναι πολύ σημαντικό για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα και το μυαλό σας είναι κουρασμένα όταν ξαπλώνετε τη νύχτα.

Οφέλη από τον Ύπνο
Ακριβώς με τη σωστή ποσότητα και ποιότητα ύπνου ανά διανυκτέρευση (7-9 για ενήλικες), θα παρατηρήσετε ότι η νοητική σας κατάσταση και η σωματική σας υγεία αρχίζουν να βελτιώνονται. Ο ύπνος δεν είναι μόνο σημαντικός για να μην αισθάνεστε «κουρασμένοι» καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά είναι επίσης κρίσιμος για την υγεία σας. Απλώς με τον ύπνο των 7-9 ωρών τη νύχτα, αφήνετε το μυαλό σας να ανανεωθεί και το σώμα σας να ξεκουραστεί,επιτρέποντάς σας να ξυπνήσετε και να αισθάνεστε υγιείς. Το μεγαλύτερο όφελος του ύπνου είναι μια υγιής καρδιά,καθώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και μεγάλες ποσότητες πίεσης.

Λόγοι για τους οποίους δεν έχετε αρκετό ύπνο
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία λόγων για τους οποίους οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα ύπνου τη νύχτα. Αυτοί οι λόγοι περιλαμβάνουν άγχος, χρόνιο πόνο, κατάθλιψη και πολλές άλλες ιατρικές παθήσεις. Όταν ο εγκέφαλός σας δεν είναι σε θέση να κλείσει την ώρα του ύπνου, μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους μέχρι και τη μισή νύχτα ή ακόμα και να σας ξυπνήσει αμέσως μετά από μερικές ώρες ύπνου για μια μακρά υποτονική μέρα με πολύ χασμουρητό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερο άγχος στο σώμα σας από ό,τι χρειάζεται. Για τα άτομα που πάσχουν από χρόνιο πόνο, μερικές φορές ο ύπνος δεν είναι απλώς μια επιλογή και μια επίσκεψη στο γιατρό είναι η μόνη λογική διέξοδος. Οι γιατροί σας μπορούν να αξιολογήσουν περαιτέρω το πρόβλημα και να κάνουν ένα σχέδιο για να σας βοηθήσουν να λάβετε κάθε πιθανή ώρα ύπνου που μπορείτε.

Γιώργος Χατζηνικοδήμου
Πτυχιούχος γυμναστής και personal trainer Newlife - Il Sportivo Gym

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ