ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Πώς θα «θωρακίσεις» τα παιδιά σου ενάντια στο internet;

Υπάρχουν 7 τρόποι που θα βοηθήσουν κάθε γονιό να μεγαλώσει ανθεκτικά παιδιά ενάντια στον ψηφιακό κόσμο

Όσο κι αν προσπαθείς να «κρύψεις» από τα παιδιά σου τον κόσμο του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην πραγματικότητα διαπιστώνεις πως όλο αυτό είναι απλά ανώφελο.

Δεδομένου ότι οι ζωές μας είναι πια βασισμένες, στον κόσμο του διαδικτύου, αργά ή γρήγορα και με τον α’ ή β’ τρόπο, τα παιδιά θα βρουν τρόπο για να τον «γνωρίσουν». Οπότε, είναι προτιμότερο ως γονιός να έχεις εκπαιδεύσει το παιδί σου, ώστε να έχει μια καλή γνώση και να αναπτύξει μια «ψηφιακή ανθεκτικότητα» απέναντι στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Barbara Fredrickson, το σημαντικότερο στην προστασία του ατόμου από τον ψηφιακό κόσμο είναι «η συναισθηματική του ικανότητα να παραμείνει θετικό και προσηλωμένο στο μέλλον, ώστε να μπορεί να αποφεύγει τυχόν κινδύνους». Συνεπώς, η προστασία αυτή συνοψίζεται στις γνώσεις που ένα άτομο πρέπει να έχει, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα προβλήματα και να έχει την αυτοπεποίθηση από την εμπειρία και τις πρακτικές και συναισθηματικές δεξιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση.

Οι γονείς είναι αυτοί που θα πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους, έχοντας έναν πολύ σημαντικό ρόλο, στο να τα εκπαιδεύσουν, ώστε να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους κινδύνους. Βέβαια, όλα αυτά ξεκινούν από τη σχέση εμπιστοσύνης που θα έχουν χτίσει οι γονείς με τα παιδιά τους.

Όπως υποστηρίζει η δρ. Pamela B. Rutledge υπάρχουν 7 τρόποι που θα βοηθήσουν κάθε γονιό να μεγαλώσει ανθεκτικά παιδιά ενάντια στον ψηφιακό κόσμο:

1 Να συζητάτε ανοιχτά και η σχέση σας να διέπεται από εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με έρευνες, η υποστήριξη και η άνευ όρων αγάπη αποτελούν βασικά συστατικά της ανάπτυξης της ανθεκτικότητας.

2 Θυμήσου πως πριν από την πράξη, υπάρχει η θεωρία. Οπότε, βεβαιώσου πως το παιδί σου έχει μία βασική γνώση πάνω στα ψηφιακά μέσα, είτε είναι πρωτοβουλία του σχολείου ή δική σου.

3 Το να προσπαθήσεις να κρύψεις από το παιδί σου κάτι που είναι τόσο διαδεδομένο, είναι απλά ανώφελο. Παράλληλα, με το να του το απαγορεύεις, κινδυνεύεις στο να εισέρχεται στον ψηφιακό κόσμο χωρίς επίβλεψη και χωρίς τη σωστή προετοιμασία για να αντιμετωπίσει τα τυχόν προβλήματα.

4 Προσπάθησε να αποφύγεις να παρέμβεις σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να συμβούν και στον πραγματικό κόσμο και ιδιαίτερα σε κοινωνικό επίπεδο. Προσπάθησε να ακούσεις το πρόβλημα του παιδιού σου, χωρίς να το κρίνεις και βοήθησέ το να εκφράσει τα συναισθήματά του και τις λύσεις που θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Με αυτό τον τόπο θα χτίσει τους δικούς του μηχανισμούς αντιμετώπισης. Από την άλλη, αν έχει πέσει θύμα διαδικτυακού bullying, δίδαξέ του πώς μπορεί να αναγνωρίζει τα προβληματικά σημάδια και τι πρέπει να κάνει: Να μιλήσει σε έναν υπεύθυνο ενήλικα, να μην απαντήσει, όπως και πώς να κάνει report σε σελίδες και άτομα, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να το κάνει μόνο του, αλλά με τη δική σου βοήθεια.

5 Μήπως θα πρέπει να βεβαιωθείς πως κι εσύ ότι ακολουθείς υγιείς ψηφιακές πρακτικές; Μην ξεχνάς πως το παιδί σου μιμείται ό,τι εσύ κάνεις.

Παράλληλα, έλεγξε τη δική σου συμπεριφορά, καθώς χωρίς να το καταλαβαίνεις, μπορείς να τρομοκρατείς το παιδί σου. Στην ουσία δεν θες να του μεταφέρεις τη δική σου ανησυχία, ούτε να του δείξεις ότι δεν του έχεις εμπιστοσύνη. Το χειρότερο σενάριο απ'όλα είναι το παιδί να κρύβει τη δραστηριότητα, καθώς θα φοβάται τη δική σου αντίδραση.

6 Μπορείς να καταφύγεις στις παιδικές ταινίες με θετικό πρόσημο και στοχεύουν να εμπνεύσουν τα παιδιά να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, στην προσπάθεια σου να εμφυσήσεις στο παιδί σου την έννοια της ανθεκτικότητας και να του εμπνεύσεις με δημιουργικό τρόπο το πώς να ξεπερνά τις προκλήσεις, 

7 Η καλλιέργια κοινωνικών δεξιοτήτων είναι υψίστης σημασίας. Μία διαδικασία που μπορεί να γίνει εφικτή μέσω του ψηφιακού παιχνιδιού που προάγει τη συνεργασία, την ενσυναίσθηση και την αυτορρύθμιση.

Από την άλλη, τα παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά έναν τρόπο να χτίσουν αυτοπεποίθηση, καθώς όπως μπορεί να έχει γίνει αντιληπτο, τα παιδιά επιδεικνύουν μεγάλη ανθεκτικότητα και επιμονή όταν προσπαθούν να ανέβουν επίπεδο στα βιντεοπαιχνίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση