ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φόρμες, αθλητικά παπούτσια και τσαντάκι cross body
 

Συχνές ερωτήσεις μέσα στο γυμναστήριο (Μέρος Α')

 Διαβάστε το Βιογραφικό του Χαράλαμπου Μαρίνου

1. Είμαι αρχάριος στην προπόνηση με βάρη πως με συμβουλεύετε να ξεκινήσω;
Δουλέψτε πρώτα σε προγράμματα για όλο το σώμα για να πάρετε καλή βάση πριν χωρίσετε το πρόγραμμα σας σε μέρες για το πάνω, το κάτω ή σε μυϊκές ομάδες. Εκτελέστε τα προγράμματα για όλο το σώμα κάθε 48-ώρες, δηλαδή 3 φορές την εβδομάδα. Όταν αρχίσετε να δυναμώνετε σημαντικά και έχετε πάρει καλή βάση τότε προχωρήστε σε προγράμματα δύο ημερών (πάνω σώμα, κάτω σώμα) ή τριών ημερών ή τεσσάρων ημερών κτλ.

2. Αν δεν μπορώ να βγάλω τις επαναλήψεις που πρέπει σε ένα σετ είναι σωστό να φωνάζω κάποιον να με βοηθήσει;
Πάντα εξαρτάται από το πρόγραμμα που ακολουθείτε. Υπάρχουν προγράμματα που αυτό επιβάλλεται και υπάρχουν προγράμματα που αυτό απαγορεύεται. Συμβουλευτείτε τον γυμναστή που έχει αναλάβει το πρόγραμμα σας.

3. Πόσο νερό πρέπει να πίνω κατά την διάρκεια της ημέρας;
Εξαρτάται από το βάρος σας και το πόση ώρα γυμνάζεστε. Γενικά αν γυμνάζεστε αρκετά πίνετε 4 λίτρα νερό την ημέρα

4. Αν το πρόγραμμα μου πάψει να έχει αποτέλεσμα τι με συμβουλεύετε να κάνω;
Αν το σώμα σας έχει αρχίσει να συνηθίσει το πρόγραμμα και δεν έχετε αποτελέσματα, αλλάξτε τις επαναλήψεις (φορτίο) πριν αλλάξετε οτιδήποτε άλλο (ασκήσεις κτλ.). Το σώμα συνηθίζει πριν από όλα το επίπεδο έντασης.

5. Πως θα πάρω όγκο χωρίς να πάρω λίπος;
Είναι δύσκολο να πάρετε πολύ όγκο χωρίς να πάρετε καθόλου λίπος. Αν θέλετε να πάρετε όγκο και μυς τότε προσπαθήστε να παίρνετε το πολύ 2.5 κιλά βάρος τον μήνα. Αν πάρετε παραπάνω τότε να είστε σίγουρος ότι δεν θα είναι μόνο μυς αλλά και λίπος. Η μόνη εξαίρεση είναι αν είστε πάρα πολύ αδύνατος.

6. Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις όταν προπονούμαι για δύναμη; Οι ασκήσεις που δουλεύουν πολλές κλειδώσεις ή οι ασκήσεις απομόνωσης;
Το 80% των ασκήσεων στο πρόγραμμα σας πρέπει να δουλεύουν πολλές κλειδώσεις και πολλούς μυς ταυτόχρονα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα squats οι έλξεις στο μονόζυγο και οι άρσεις θανάτου κτλ.

7. Κάθε πότε πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάζω μια άσκηση στο πρόγραμμα μου;
Αλλάξτε μια άσκηση μόνο αν δεν βλέπετε πρόοδο σε τουλάχιστον 3 προγράμματα. Χρησιμοποιείσθε παραλλαγή της ίδιας άσκησης ή αλλάξτε από μπάρα σε αλτήρες (κάνοντας την ίδια άσκηση) ή το αντίστροφο.

8. Τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει να χάνω το ενδιαφέρον για την προπόνηση μου τι με συμβουλεύετε να κάνω για να αποκτήσω ξανά κίνητρο;
Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε επιπλέον κίνητρο και να γυμνάζεστε συνεχώς με ένταση είναι ο συναγωνισμός. Προσπαθήστε να συναγωνίζεστε με τους φίλους σας στο γυμναστήριο. Αν ασχολείσθε με κάποιο άθλημα κατεβείτε σε αγώνες. Αυτό θα σας κρατάει πάντα ζεστούς όσο αφορά το ενδιαφέρον σας για την άσκηση.

9. Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω πρόγραμμα;
Εξαρτάται από την πρόοδο σας. Γενικά μην αλλάζετε φιλοσοφία προγράμματος για τουλάχιστον 12 με 16 εβδομάδες εκτός αν δεν βλέπετε την αναμενόμενη πρόοδο. Κατά την διάρκεια του προγράμματος σας, φροντίστε να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές για να έχετε πρόοδο. Αλλάξτε επαναλήψεις, φορτίο, ή κάντε μια παραλλαγή της ίδιας άσκησης. Αλλάξτε τους παραμέτρους αυτούς κάθε μήνα για να τονώσετε το ενδιαφέρον σας.

10. Θα με συμβουλεύατε να πάρω συμπληρώματα πρωτεΐνης;
Φροντίστε να παίρνετε την απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζεται το σώμα σας από φυσικές πήγες. Ψάρι, κοτόπουλο, κρέας, αυγό, τυρί κτλ. Αν υπάρχουν περισσότερες ανάγκες πρωτεΐνης , πάντα με την συμβουλή ενός διατροφολόγου εγώ δεν είμαι εναντίον σε ένα συμπλήρωμα που να είμαστε σίγουροι ότι αποτελεί σοβαρό και ασφαλή σκεύασμα.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση