ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

Μαρία Στυλιανού

Για τον μικρό Quaden

Με αφορμή το βίντεο που έγινε viral με τον 9χρονο Quaden από την Αυστραλία, που σπαράζει στο κλάμα και ζητάει απεγνωσμένα ένα μαχαίρι για να το καρφώσει στο σώμα του, αποφασίσαμε να αναλύσουμε το τι ακριβώς είναι αυτό που έχει ο μικρός, έτσι ώστε να σταματήσει να υπάρχει αυτή η προκατάληψη προς αυτούς τους ανθρώπους.

H ιστορία του μικρού συγκλονίζει το παγκόσμιο, πολλοί άνθρωποι (διάσημοι και μη) στέλνουν μηνύματα αγάπης προς αυτόν και την οικογένειά του.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αυτό δεν μας δίνει κανένα δικαίωμα να μειώνουμε κάποιον λόγω της εμφάνισής του ή της καταγωγής του.

Ο μικρός Quaden πάσχει από αχονδροπλασία, μια κυρίαρχη γενετική διαταραχή που συχνά προκαλείται από τον νανισμό. Οι νάνοι με αχονδροπλασία έχουν ύψος περίπου 131 εκ. για τους άνδρες και 123 εκ. για τις γυναίκες.

Το 1950 οι Drs. Russell και Silver μίλησαν για τον νανισμό, περιγράφοντάς τον ως μια παθολογική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από το μικρό ανάστημα και το βάρος των ανθρώπων.

Η νόσος εμφανίζεται σε έναν ανά 25.000 ανθρώπους και μπορεί να οφείλεται είτε σε κληρονομικότητα, δηλαδή αν ένας από τους δύο γονείς είναι νάνος, είτε λόγω μετάλλαξης στο γονίδιο 3. Αυτό σημαίνει ότι η μετάλλαξη των γονιδίων, μπορεί να συμβεί όταν κάποιος αποκτά παιδί σε μεγάλη ηλικία άνω των 30, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας με νανισμό.

Παιδιά χωρίς νανισμό μπορούν ακόμα να γεννηθούν και από γονείς νάνους σε κάποιες περιπτώσεις. Εξάλλου το 75% των ατόμων που γεννιούνται με νανισμό έχουν γονείς κανονικού ύψους.

Ακόμα, ο νανισμός μπορεί να οφείλεται σε μεταβολικές ή ορμονικές διαταραχές του ατόμου στην παιδική ηλικία. Αν για κάποιο λόγο δεν στέλνονται τα απαραίτητα μηνύματα στον οργανισμό για την λειτουργία των οργάνων, μπορεί να προκαλέσει στο παιδί πρόβλημα στην ανάπτυξή του.

Τα χαρακτηριστικά του νανισμού είναι κυρίως το ασύμμετρο, κοντό ανάστημα, η μείωση του μεγέθους των άμεσων άκρων, τα μικρά δάχτυλα χεριών και ποδιών, το μεγάλο κεφάλι με προεξέχον μέτωπο, η κύφωση ή λόρδωση, η παραμόρφωση των ποδιών, η υποπλασία του προσώπου, οι συχνές μολύνσεις των αφτιών και άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου.

Ο νανισμός, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τον ομαλό και τον δυσανάλογο νανισμό. Σχεδόν όλοι όσοι εμφανίζουν δυσανάλογο νανισμό έχουν κανονική πνευματική ανάπτυξη, ενώ περίπου το 70% αυτών των περιπτώσεων, πάσχουν από μία ανωμαλία που λέγεται αχονδροπλασία.

Ο νανισμός σίγουρα δεν είναι αιτία ούτε δικαιολογία για να κοροϊδέψουμε κανέναν και να του συμπεριφερόμαστε άσχημα. Δεν είναι πνευματική ασθένεια, όμως ούτε και μια ασθένεια που θεραπεύεται. Ένας άνθρωπος με νανισμό, μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή και να κάνει όλα όσα μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι. Την επόμενη φορά που θα δεις κάποιον να κοροϊδεύει κάποιον άνθρωπο για τον οποιοδήποτε λόγο, σκέψου τον εαυτό σου στην θέση του και πάρε τον μια σφιχτή αγκαλιά. Στο κάτω-κάτω το μόνο που χρειαζόμαστε από τους υπόλοιπους είναι αγάπη σε αυτή την ζωή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ