ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

«Το ανθρώπινο βλέμμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία επαφής μεταξύ του βρέφους και της μητέρας»

Γνωρίζουμε ότι η επαφή των γονιών με τα παιδιά τους ιδιαίτερα στην βρεφική ηλικία είναι πάρα πολύ σημαντική. Λόγω της πανδημίας αναγκαζόμαστε να φοράμε γάντια και μάσκες πόσο αυτό επηρεάζει τα βρέφη σε σχέση με την ανθρώπινη επαφή;

Σύμφωνα με τον CNN Greece και δηλώσεις της ψυχολόγου Μαρίας Νικολάου φαίνεται ότι τα νεογέννητα μπορεί να μην έχουν πλήρως ανεπτυγμένη όραση όμως μπορούν να εστιάζουν στην περιοχή των ματιών και προτιμούν τα ανθρώπινα μάτια από αυτά των ζώων.

«Το ανθρώπινο βλέμμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία επαφής μεταξύ του βρέφους και της μητέρας. Το βρέφος εστιάζει σ’ αυτό μαθαίνει να αναγνωρίζει τις εναλλαγές στην έκφραση, καθρεφτίζεται σ’ αυτό και μέσα από αυτή την διαδικασία αυτοπροσδιορίζεται και διαφοροποιείται. Είναι στην ουσία ο πρώτος του καθρέφτης» αναφέρει η κ. Νικολάου.

Έτσι η μάσκα δεν επηρεάζει την ικανότητα του βρέφους να εστιάζει στα μάτια, παρόλα αυτά σύμφωνα με έρευνες μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία παίζει το ευχάριστο περιβάλλον.

Όταν το βρέφος αρχίσει να αντιλαμβάνεται τα χρώματα ίσως τότε να παίζει ρόλο το χρώμα και το σχέδιο της μάσκας.

«Ας πούμε πως η μαμά φοράει μάσκα που έχει πάνω παιδικές εικονίτσες. Πρώτον, προδιαθέτει καλά τη μαμά καθώς αγκαλιάζει το μωρό της και δεν αισθάνεται ότι είναι απειλητική από μόνη της. Αυτό το αντιλαμβάνεται αισθητηριακά το μωρό».

Όσον αφορά τα γάντια η κ. Νικολάου αναφέρει ότι η αίσθηση της αφής είναι πολύ ανεπτυγμένη στα μωρά και σημαντική. Έτσι η χρήση γαντιών ίσως να είναι πρόβλημα αφού είναι προγραμματισμένα να αντιδρούν στο «μη καλό»

«Στην κατηγορία "μη καλό" ανήκουν οι ενοχλητικές διακυμάνσεις θερμοκρασίας, το βρέξιμο ή λέρωμα της πάνας, και γενικά κάθε είδους πόνος και ενόχληση. Θα μπορούσαμε να πούμε πως στην ουσία ο τρόπος που ο άνθρωπος απολαμβάνει την επαφή αισθητηριακά, κοινωνικά και ψυχικά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην φροντίδα-χάδι που έλαβε στη βρεφική ηλικία και στην ποιότητα αυτής», λέει η κ. Νικολάου.

Με τα γάντια τα πράγματα αλλάζουν. Μπορεί μια μητέρα να μην χρησιμοποιεί γάντια όμως στην περίπτωση που βρίσκεται στο σπίτι της γιαγιάς ή αλλού συγγενικού προσώπου τότε θα πρέπει να φορέσει λόγω κορωνοϊου.

Η κ. Νικολάου εξηγεί ότι χρειάζεται μια μητέρα να περνάει περισσότερο χρόνο με το μωρό της χωρίς να παραλείπει τα χάδια.

Με πληροφορίες από cnn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ