ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

HEALTH

Η καστανιά ή αλλιώς το «αρτόδενδρο» είναι δέντρο τροπικό που κατάγεται από την Ωκεανία και εντοπίζεται από τα χρόνια της αρχαιότητας, όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού. Στη σημερινή Ελλάδα, οι κύριες περιοχές που ευδοκιμεί το κάστανο στην Ελλάδα είναι η Μακεδονία (όρος Πάικο στη Γρίβα) και η Θεσσαλία, αλλά καλλιεργείται επίσης και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης.

Τι μας προσφέρει το κάστανο εκτός από νοστιμιά και πλούσια γεύση;

  • Τα κάστανα περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, της οποίας η βιολογική αξία είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Σε αντίθεση με άλλους καρπούς, τα κάστανα περιέχουν λιγότερο λίπος, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
  • Αυτοί οι "καστανοί" καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Β1 και Β2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης σε βιταμίνη C που τονώνει και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως ολεϊκού και παλμιτολεϊκού οξέος, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και αύξηση της καλής (HDL). Τα καλά λιπαρά τους βοηθούν, επίσης, στην υγεία της καρδιάς, εξισορροπώντας τη χοληστερόλη, μειώνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής, αλλά και την πιθανότητα αθηροσκλήρωσης και θρόμβων.

Σημ: Παρόλο που το κάστανο κατατάσσεται στους ξηρούς καρπούς, το βρώσιμο τμήμα του καρπού είναι μαλακό και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, διπλάσιο από την πατάτα.

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ