ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Ξυπνάτε το βράδυ πεινασμένη;

Ξυπνάτε το βράδυ με έντονη επιθυμία για φαγητό ή γλυκό; Σκέφτεστε συνεχώς το επόμενο σας γεύμα; Τι μας συμβαίνει και νιώθουμε εξαρτημένοι;

Τι είναι οι διατροφικές διαταραχές;
Είναι πολύπλοκες (πολυπαραγοντικές) διαταραχές του σώματος και της ψυχής. Χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανησυχία για το σχήμα και βάρος του σώματος που οδηγεί σε λανθασμένες συμπεριφορές ελέγχου του βάρους

Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση διατροφικής διαταραχής είναι: 

  • Οικογένεια
  • Σχολικό περιβάλλον
  • Πρότυπα-τηλεόραση
  • Αύξηση βάρους στην εφηβεία
  • Καταχρήσεις όπως αλκοόλ σχετίζονται με εμφάνιση βουλιμίας
  • Αθλήματα, πρωταθλητισμός που απαιτούν χαμηλό βάρος

Ο παράγοντας Δίαιτα όπου η διαδικασία προκαλεί άγχος και πίεση για το αποτέλεσμα και αντιδραστική υπερφαγία.

Αδηφαγική Διαταραχή - Σύνδρομο βραδινής Υπερφαγίας
Έχει τα χαρακτηριστικά της βουλιμίας χωρίς αντισταθμιστικές μεθόδους (εμετούς ή χρήση καθαρκτικών) 
Πρέπει να πληρούνται 3 προϋποθέσεις 
1. Συχνά επεισόδια υπερφαγίας (αντικειμενικά μεγάλη ποσότητα)
2. Υπερφαγία με αίσθημα απώλειας ελέγχου
3. Αυξημένο άγχος σε σχέση με την διατροφή

Τα υπερφαγικά να χαρακτηρίζονται από 3 τουλάχιστον

  • Το άτομο τρώει γρήγορα
  • Τρώει μέχρι να νοιώσει δυσφορία
  • Τρώει χωρίς να πεινάει
  • Τρώει κρυφά
  • Ενοχές ή άγχος μετά την υπερφαγία
  • Τρώει σαν να το σπρώχνει μια ξένη δύναμη

Οι μισές θερμίδες της ημέρας καταναλώνονται μετά το βραδινό γεύμα και η υπερφαγία με λιπαρά φαγητά, ζάχαρη, αϋπνία, ανησυχία, χαμηλή διάθεση την νύχτα και ανορεξία το πρωί. Το άτομο δείχνει ανίκανο να κοιμηθεί αν δεν φάει και ξυπνάει τουλάχιστον 1 φορά στην διάρκεια της νύχτας. 

Πώς αντιμετωπίζεται;
Ο ρόλος του Κλινικού Διαιτολόγου είναι:
1. η βελτίωση της ποιότητας διατροφής του ατόμου
2. αποκατάσταση του βάρους και της σχέσης του με το φαγητό
3. διατροφική εκπαίδευση
4. να πληροφορήσει σχετικά με τις απαιτήσεις σε τρόφιμα και υγρά για ένα υγιές σώμα
5. να κατανοήσει τις συναισθηματικές προεκτάσεις στη διατροφή
6. να ξεδιαλύνει τους μύθους σχετικά με τις τροφές
7. να χορηγήσει τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητα

Χρειάζεται….

  1. να σχεδιάσει υγιεινά διατροφικά μενού και να εκπαιδεύσει το άτομο πάνω σε αυτά
  2. να εντοπίσει τους φόβους σχετικά με συγκεκριμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών
  3. να εξηγήσει γιατί είναι απαραίτητη για το σώμα η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες και να εξηγήσει τα μακροπρόθεσμα
  4. οφέλη στην υγεία που συνοδεύουν την κατανάλωση τους
  5. Επιμονή και υπομονή
  6. Χρονοβόρα διαδικασία από την οποία δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες
  7. Επιβράβευση για όποιο θετικό αποτέλεσμα

Έλενα Τρουλλίδου – Διατροφολόγος – Διαιτολόγος με ειδίκευση στη νοσογόνο παχυσαρκία 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση