ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Μιχάλης Χριστοδούλου
Μιχάλης Χριστοδούλου

Μιχάλης Χριστοδούλου

Το 1997 ήμουν μαθητής της β’ λυκείου. Εκείνη την περίοδο θυμάμαι, πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ήταν η επιστροφή των ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτών του 6ου αι. μ.Χ της Παναγίας της Κανακαριάς που βρίσκονταν στο κατεχόμενο χωριό Λυθράγκωμη στην Καρπασία. Αυτό στα αυτιά ενός μαθητής 16-17 ετών ηχούσε σαν θρίαμβος, μία νίκη κατά των Τούρκων, μία επιστροφή που έκανε και δεν έκανε νόημα στο δικό μου μυαλό.

Πίσω από αυτή την τεράστια επιτυχία βρισκόταν μία γυναίκα, η επίτιμη τότε πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία κ. Τασούλα Χατζητοφή. Αυτή η γυναίκα κέρδισε από την πρώτη στιγμή που την είδα τότε στα κανάλια τον θαυμασμό μου και μαζί με την Τιτίνα Λοϊζίδου αποτελούσαν για μένα δύο πραγματικές ηρωΐδες της Κύπρου. Τότε, μαθαίναμε, ίσως, για πρώτη φορά τι πραγματικά συνέβαινε στα κατεχόμενα αφού έβλεπαν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά οι πραγματικές διαστάσεις του παράνομου εμπορίου θρησκευτικών έργων τέχνης και κειμηλίων τεράστιας αξίας από αρχαιοκάπηλους.

Η κατεχόμενη Κύπρο με τον τεράστιο βυζαντινό πλούτο εκκλησιών, εικόνων, ψηφιδωτών και σπάνιων τοιχογραφιών αποτελούσε περιζήτητη λεία για τόσο για τους παράνομους εμπόρους τέχνης όσο και των συλλεκτών διεθνώς. Εξαιτίας λοιπόν αυτής της γυναίκας, της Τασούλας Χατζητοφή και της τρέλας που κουβαλούσε γινόμασταν μάρτυρες των πραγματικών διαστάσεων που λάμβανε το λαθρεμπόριο θρησκευτικών και όχι μόνο κειμηλίων τόσο από την Κύπρο όσο και από άλλες χώρες του εξωτερικού που βίωναν εμπόλεμες καταστάσεις.

Η Τασούλα Χατζητοφή στο δικό μου μυαλό ήταν ίσως μία super woman, με υπερφυσικές δυνάμεις, δεινή συνομιλητής και διαμεσολαβήτρια που πέτυχε κάτι ακατόρθωτο. Η γυναίκα αυτή τότε, κατάφερε ενορχηστρώνοντας την επιχείρηση του Μονάχου, να πετύχει μία από τις σημαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο.

Αυτή η γυναίκα κέρδισε τον θαυμασμό μου αλλά στο πέρασμα των χρόνων αν και έπαιζε συχνά πυκνά στα Μέσα ενημέρωσης ξεθώριασε από τη μνήμη μου. Έλα όμως που η ζωή μας παίζει όμορφα παιχνίδια.

Έτσι, η Τασούλα Χατζητοφή μπήκε ξανά στη ζωή μου αλλά αυτή την φορά όχι μέσα από την τηλεόραση και τις εφημερίδες αλλά να έχω την τιμή να συνεργάζομαι μαζί της για την προώθηση του βιβλίου τους «Η Κυνηγός Εικόνων» όπου αφηγείται αυτό το τόσο συναρπαστικό κομμάτι της ζωής της αλλά και της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα πως η γυναίκα που είχα απέναντί μου δεν ήταν τυχαία. Ήξερε πως γεννήθηκε με αυτή την αποστολή. Είχα την χαρά να για μία ολόκληρη εβδομάδα να την συνοδεύσω στις παρουσιάσεις του βιβλίου της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ένιωθα πως είχα απέναντί μου ένα άνθρωπο που γνώριζα χρόνια. Πληθωρική, χειμαρρώδης, πάντα χαμογελαστή, ακούραστη, να μοιράζεται ατελείωτες ιστορίες από τη ζωή της και όχι μόνο και κυρίως να αντιμετωπίζει τους πάντες με σεβασμό και αγάπη. Από την πρώτη μας συνάντηση κόπηκε ο πληθυντικός, θέλει να σε κάνει να νιώσεις αμέσως οικεία μαζί της και κυρίως δεν σταματάει ποτέ να σου υπενθυμίζει πως σκοπός της για όλα αυτά που πέρασε ήταν και είναι η αγάπη της για την Κύπρο και την Αμμόχωστο.

Η Τασούλα αν και πολύ επιτυχημένη επιχειρηματίας στην Ολλανδία όπου ζει μόνιμα αμέσως μετά τις σπουδές της στη Βρετανία εντούτοις δεν επαναπαύτηκε στην καλή ζωή που έκτισε εκεί. Έθεσε ως στόχο της να διαφωτίσει τον κόσμο της Ολλανδίας για την κατοχή στην Κύπρο σε μία εποχή που κάτι τέτοιο ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Έτσι, μόλις στα 27 της η Κυπριακή Δημοκρατία τη διόρισε Επίτιμη Πρόξενο της Κύπρου στην Ολλανδία.

Τότε, ξεκίνησαν όλα. Το 1987, ο υπόκοσμος των λαθρεμπόρων έργων τέχνης την προσέγγισαν με σκοπό να την ξεγελάσουν πουλώντας της θρησκευτικά κειμήλια από την Κύπρο. Η ίδια, που δεν ξεγελιέται αντιλήφθηκε αμέσως τους σκοπούς τους και έθεσε σκοπό της ζωής της αυτοί οι θησαυροί να επαναπατριστούν εκεί που ανήκουν, στην Κύπρο. Έτσι ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας, επικίνδυνος μα και συναρπαστικός με την ίδια να εργάζεται ανιδιοτελώς, χρησιμοποιώντας δικά της οικονομικά μέσα αλλά με τη στήριξη διεθνών οργανισμών, αστυνομίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εκκλησίας της Κύπρου.

Το 2016 όλα αυτά έγιναν βιβλίο στα αγγλικά ενώ πρόσφατα το βιβλίο αυτό με την συναρπαστική ιστορία αυτής της γυναίκας μεταφράστηκαν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη με τον τίτλο «Η Κυνηγός Εικόνων». Η ίδια γελάει όταν την αποκαλούν «πράκτορα», «κατάσκοπο», «θηλυκό Τζέιμς Μποντ» ή ακόμα «Ιντιάνα Τζόουνς». Γελάει και τα μάτια της λάμπουν, γελάει μέσα από την καρδιά της με καθετί που υπάρχει γύρω της.

Αυτές τις μέρες την ρώτησα πολλές φορές αν φοβήθηκε ή αν σκέφτηκε «πού έμπλεξα» και μου έλεγε: «Μα δεν είχα άλλη επιλογή, ήταν μονόδρομος, έπρεπε να το κάνω». Σήμερα, όλη αυτή η εμπειρία της, οι γνώσεις και οι νομικές υποθέσεις των επαναπατρισμών έχουν γίνει το υλικό του δικού της μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Walk of Truth» που έχει στόχο να συμβάλει στο επαναπατρισμό θησαυρών από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το Walk of Truth μοιράζεται όλη αυτή την γνώση με ανθρώπους και πρόσφυγες από τις χώρες αυτές ώστε να συμβάλει σε αυτό το στόχο ζωής της Τασούλας Χατζητοφή.

Αν ένας άνθρωπος αξίζει τον σεβασμό μου σε αυτό τον κόσμο σίγουρα αυτός είναι η Τασούλα. Η ανιδιοτελής αγάπη της για την πατρίδα της, η έγνοια της για τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων και η σωτηρία της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς την καθιστούν μία παγκόσμια πολίτη που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για το καθένα μας.

Τασούλα μου σε ευχαριστώ που έγινες έμπνευση για μένα.

Το βιβλίο της Τασούλας Χατζητοφή «Η Κυνηγός Εικόνων» παρουσιάζεται στη Λευκωσία την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στην Καστελιώτισσα και τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στην Παλιά Ηλεκτρική στην Πάφο στις 19.00.    

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ