ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Ηγεσία διά του παραδείγματος

Το editorial του Δημήτρη Λοττίδη για το τεύχος Αυγούστου.

Δημήτρης Λοττίδης

Δημήτρης Λοττίδης

Τα ‘80s ήταν η δεκαετία της βιομηχανοποίησης και της ανόδου της μεσαίας τάξης. Τα ‘90s ήταν η δεκαετία της προετοιμασίας για την τεχνολογική επανάσταση. Στην πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα ήταν κυρίαρχη η ανεμελιά και η υπερβολή σε όλα. Το 2010 συνέβη αυτό που συμβαίνει πάντα στους ιστορικούς κύκλους: Μετά την υπερβολή έρχεται η βαρεμάρα, η μετριότητα και η φτώχια μιας και κάποιος θα πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό του πάρτι της προηγούμενης δεκαετίας. Μπαίνοντας στο 2020 και τη δεκαετία του και ως απόηχος των προηγούμενων χρόνων ζούμε στο όριο μιας και ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος που βιώνουμε εδώ και δεκαοκτώ μήνες χτίζει αντίδραση πάνω στα προηγούμενα χρόνια βαρεμάρας εξαφανίζοντας το μέτρο από παντού.

Στις συμπεριφορές, στην ορθολογιστική σκέψη, στο lifestyle, στην πολιτική, στην οικονομία, στην αισθητική, στη μόδα. Χάθηκε το μέτρο, η ισορροπία, η λογική, η επιστημοσύνη, χάθηκε το φιλότιμο και η ψυχραιμία. Μπήκαν τα καλόπαιδα στο Σίγμα ένα βράδυ και τα έσπασαν. Έτσι, χωρίς λόγο, για το γαμώτο. Για το γαμώτο η αστυνομία παρακολουθούσε χωρίς να κάνει κάτι «περιμένοντας τη ΜΜΑΔ». Σημείωση: Να το έχουμε υπ’ όψιν πάντως πως οι υπόλοιποι αστυνομικοί είναι γλάστρες… Λίγες μέρες πριν ο Χρύσανθος και η Έμιλυ πόσταραν μανιωδώς στο Instagram φωτογραφίες από τις διακοπές τους σε ελληνικό νησί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την ταφόπλακα που έβαλε ο Ερντογάν στην επιστροφή του Βαρωσιού, πήγε στην Άντζελα Δημητρίου, ο δε αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος λέγεται πως στις μαύρες επετείους ήταν σε εξωτικά νησιά.

Βλέποντας όλη αυτή την έλλειψη μέτρου και φροντίδας εικόνας, ο μέσος αναγνώστης του must θεωρεί πως είναι και αυτού δικαίωμα να τα «σπάει». Να μην εμβολιαστεί, να πάει μπουζούκια στη Βανδή στις «Νότες» στις 20 Ιουλίου, να πεταχτεί στη Μύκονο και να λικνιστεί με τον ιό, να βρίσει τον απέναντι στο αυτοκίνητο, να εφεύρει ακατανόητες θεωρίες συνωμοσίας για να δικαιολογήσει τις απαράδεκτες πράξεις ή παραλείψεις του.

«Τα βάζεις όλα ίσα στο blender και τα κάνεις σούπα» θα πείτε. Μα όλα είναι ήδη εκεί και χτυπιούνται βγάζοντας την άσχημη μυρωδιά της υπερβολής. «Γιατί δεν εμβολιάζεστε;» ρώτησα τον μεσήλικα κύριο που μου έβαζε βενζίνη στο αυτοκίνητο. «Όλα είναι ψέματα, δημιουργήματα του Αναστασιάδη» απάντησε. Απάντηση χωρίς λογική, χωρίς ειρμό, χωρίς αρχή και τέλος. Απάντηση κυρίως που κρύβει θυμό για την κατάρρευση των προτύπων.

Αρκετοί Κύπριοι είμαστε συντηρητικοί, θρασύδειλοι και υποτακτικοί ως αποτέλεσμα των ιστορικών καταβολών, της δουλείας και της έλλειψης Δημοκρατίας. Όταν φτάνει, όμως, αυτός ο Κύπριος στο όριο να τα σπάσει (θυμίζω ότι δεν τα έσπασε ούτε όταν του πήραν τα λεφτά από την τράπεζα το ‘13), αυτό σημαίνει πως άλλο ίσως είναι το πρόβλημα και ξεκινά από τους ταγούς.

Η επαναφορά του μέτρου στην εικόνα και τη ζωή των ηγετών του τόπου -πολιτικών, οικονομικών, μιντιακών, θρησκευτικών, αθλητικών- είναι ο μονόδρομος για την επιστροφή μιας πολιτισμένης κοινωνίας στην κανονικότητα. Η ηγεσία διά του παραδείγματος είναι που μας λείπει και η απουσία της δεν κρύβεται σε ταραγμένες όπως αυτή εποχές. 

Δημήτρης Λοττίδης
demetris@sppmedia.com 
Twitter: @dlottides 

must έποψη: Τελευταία Ενημέρωση

Gossip Girls 2.0

Gossip Girls 2.0

Όταν οι λεγεώνα των troll γίνεται η νέα κατίνα της γειτονιάς
Δημήτρης Λοττίδης
 |  MUST ΕΠΟΨΗ
Αγιανάπα Α'

Αγιανάπα Α'

Όπου και να γυρίσεις, όπου και να μιλήσεις, η Κύπρος σε πληγώνει
Δημήτρης Λοττίδης
 |  MUST ΕΠΟΨΗ