ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Μια μεγάλη ευκαιρία

Το editorial του Δημήτρη Λοττίδη για το τεύχος Μαΐου.

Δημήτρης Λοττίδης

Δημήτρης Λοττίδης

Η Κύπρος στην πανδημία απέδειξε πολλά. Πρώτα απ’ όλα στον εαυτό της. Απέδειξε πως μπορεί να είναι σοβαρή χώρα με ηγεσία που να μπορεί να χειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις. Απέδειξε πως ο λαός της είναι σοβαρός, μετρημένος και πειθαρχημένος στα δύσκολα. Απέδειξε πως έχει έναν επιχειρηματικό ιστό που στέκεται όταν οι άνεμοι φυσούν με ταχύτητα κυκλώνα. Παρά τις όποιες μεμψιμοιρίες, αυτή η κρίση απέδειξε πως η χώρα μας έχει πανεπιστήμια και επιστήμονες που σε ακραίες καταστάσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν μυαλά που κάνουν τη διαφορά. Απέδειξε η μικρή Κύπρος πως μπορεί να εφαρμόσει και να προσαρμοστεί σε πρωτόκολλα τα οποία δεν είναι γραμμένα σε κανένα βιβλίο, και πως έχει ένα Ινστιτούτο Γενετικής ως κέντρο γνώσης και αριστείας για το οποίο μπορεί ο κάθε πολίτης να είναι περήφανος. Ξέρω, θα μου πείτε πως είμαι υπερβολικός. Γνωρίζω πως ο κ.Κωστρίκης έχασε την μπάλα σε κάποιες φάσεις και πως ο κ. Καραγιάννης δεν είναι Τσιόδρας. Πως ο Αναστασιάδης δεν το έχει στο autocue και στο instagram όπως ο Μητσοτάκης. Ξέρω πως η κυπριακή τηλεόραση όπως και το ‘13 φάνηκε πως δεν μπορεί να κρατήσει το μέτρο και τη σοβαρότητα που της αρμόζουν. Και πως οι πλείστες εφημερίδες πιάστηκαν απροετοίμαστες.

Ο Πρόεδρός μας, όμως, και παρά τις αδυναμίες του, φάνηκε πιο αποφασιστικός και από τον Τζόνσον και από τον Τραμπ και από τον Κόντε. Και η αντιπολίτευση είχε τον ρόλο που έπρεπε, να υποστηρίζει για το καλό του τόπου την κυβέρνηση. Μέσα σε ένα μήνα ξεχάσαμε τη μιζέρια των διαβατηρίων, τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες, χάσαμε τους μαϊντανούς του twitter όπως είναι ο ελεγκτής, εξαφανίστηκε ο λαλίστατος γενικός εισαγγελέας. Οι νέοι μας καθημερινοί ήρωες είναι ο Πετρίδης, η Ζέτα, ο Ηροδότου και ο Ιωάννου.

Μέσος όρος ηλικίας τα 45 και βιογραφικά που θα ζήλευε οποιαδήποτε χώρα. Γιατί στα δύσκολα προχωρούν οι δυνατοί, και οι αδύνατοι μπαίνουν κάτω από το τραπέζι. Σε όλη αυτή την κρίση βγήκε, όμως, πως είμαστε ψηφιακά υποανάπτυκτη χώρα με ένα ίντερνετ σε σπίτια και γραφεία που σέρνεται, και μια κρατική μηχανή που τρέχει να προλάβει και δεν ξέρει από πού να αρχίσει. Ειδικά στην παιδεία, όπου πληρώνουμε τη διαχρονική υποταγή της πολιτικής στους συντεχνιακούς.

Η χώρα φαίνεται να καθαρίζει από την πανδημία προς το παρόν και να περνά με άριστα την επιδημιολογική της διαχείριση. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια ευκαιρία. Η Κύπρος πρέπει να επικοινωνήσει την επιτυχία της στο εξωτερικό.

Πρώτα απ’ όλα, για να ενισχυθεί η πληγωμένη περηφάνια του μέσου Κύπριου που βαρέθηκε να τον αποκαλούν τα διεθνή ΜΜΕ «λαμόγιο» σε άρθρα, ντοκιμαντέρ και ταινίες. Κατά δεύτερον, για να επικοινωνήσουμε προς τα έξω πως είμαστε μια σοβαρή χώρα με δομές, πολίτες που πειθαρχούν, με πανεπιστήμια που έχουν στελέχη υψηλών προδιαγραφών, που έχουμε υπουργείο Υγείας που το τεστάραμε και αντεπεξήλθε στα δύσκολα. Πως έχουμε Πρόεδρο που δεν λύγισε στην πίεση. Πως έχουμε πολιτικό σύστημα που στα δύσκολα δεν κάνει λάθη. Γιατί αυτή η κρίση απέδειξε πως όσες δομές και να έχεις ως χώρα, όσα μυαλά και να έχεις στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, όσα αεροπλανοφόρα και να έχεις και πυρηνικά όπλα, όσο μεγάλες εταιρείες και να δημιούργησες στην οικονομία σου, την κρίσιμη απόφαση ζωής και θανάτου πάντα την παίρνει ένας. Μόνος του. Ο ηγέτης της χώρας.

Η πανδημία αλλάζει πολύ τον κόσμο που ξέραμε. Δημιουργεί ευκαιρίες σε μικρές χώρες να αναδειχθούν και να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση στα λάθη των μεγάλων. Η μεγαλύτερη πρόκλησή μας είναι να εκμεταλλευτούμε αυτά που πετύχαμε και να κτίσουμε επιτέλους τη σοβαρή εικόνα χώρας που πάντα αξίζαμε να έχουμε.

Δημήτρης Λοττίδης
demetris@sppmedia.com 
Twitter: @dlottides

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

must έποψη: Τελευταία Ενημέρωση

Gossip Girls 2.0

Gossip Girls 2.0

Όταν οι λεγεώνα των troll γίνεται η νέα κατίνα της γειτονιάς
Δημήτρης Λοττίδης
 |  MUST ΕΠΟΨΗ
Αγιανάπα Α'

Αγιανάπα Α'

Όπου και να γυρίσεις, όπου και να μιλήσεις, η Κύπρος σε πληγώνει
Δημήτρης Λοττίδης
 |  MUST ΕΠΟΨΗ
X