ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Όσα μου έμαθε το DA21

Το editorial του Δημήτρη Λοττίδη για το τεύχος Νοεμβρίου.

Δημήτρης Λοττίδης

Δημήτρης Λοττίδης

Το φετινό Digital Agenda Cyprus Summit ήταν με διαφορά το πλέον σημαντικό σε σχέση με τα προηγούμενα τρία που διοργανώσαμε. Η διαφορετικότητά του εστιάζεται στην προσαρμογή των διεθνών θεμάτων στην κυπριακή πραγματικότητα. Οι σπουδαίοι ομιλητές που ήρθαν στον τόπο μας για να παρουσιάσουν τη θεματολογία τους, ήρθαν προετοιμασμένοι και καλά διαβασμένοι. Πιο κάτω καταγράφω όσα μου έμαθε το DA21 τον Οκτώβριο:

1. Η Κύπρος θα μπορούσε και ακόμη μπορεί να απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα επενδύοντας δύο δισ. στην ηλιακή ενέργεια. Ένα ποσό που μπορεί στην αρχή να ακούγεται μεγάλο, αλλά δεν είναι και τόσο αν λάβει κάποιος υπ’ όψιν πως ξοδεύουμε κάθε χρόνο πάνω από πεντακόσια εκατομμύρια σε πετρέλαιο για παραγωγή ηλεκτρισμού. Σοκαριστήκατε;

2. Οι τουρίστες πλέον βλέπουν και επιλέγουν να παραθερίζουν σε χώρες που σέβονται το περιβάλλον, σε ξενοδοχεία που εφαρμόζουν πολιτικές μηδενικού αποτυπώματος ρύπανσης, σε εστιατόρια που λειτουργούν με φιλοσοφία farm-to-fork. Η Κύπρος, λόγω μεγέθους και τοποθεσίας, θα μπορούσε να κάνει ολικό rebranding ως η πρώτη χώρα με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα, χώρα-πρότυπο για τις μεθόδους καλλιέργειας. Αυτά θα μας έκαναν τον πλέον δημοφιλή προορισμό του ευρωπαϊκού ποιοτικού τουρισμού.

3. Η Λευκωσία αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της. Η πολυσυζητημένη πλατεία Ελευθερίας είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτής της αναγέννησης. Στο DA21 ήταν ξεκάθαρο πως υπάρχει ολικός σχεδιασμός για μια πόλη με κινητικότητα, φιλική σε ανθρώπους με κινητικά ζητήματα, με ανεπτυγμένη την ψηφιακή συνδεσιμότητα. Κορωνίδα στη νέα πόλη αποτελεί το νέο, εντυπωσιακό μουσείο, το οποίο θα κατασκευαστεί στον χώρο απέναντι από το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το νέο Μουσείο θα είναι βιοκλιματικό, φιλικό προς το περιβάλλον, ανοιχτό στους κατοίκους της πόλης. Θεωρώ πως είναι σημείο καμπής για την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού στη χώρα μας, αλλά και για το rebranding μας ως κράτους στο εξωτερικό.

4. Η χώρα προχωρεί στη μετεξέλιξή της ως τεχνολογικού κόμβου. Ο ανταγωνισμός της ελεύθερης αγοράς τηλεπικοινωνιών κατάφερε να έχουμε το πλέον γρήγορο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη (Cyta) ενώ οι επενδύσεις για τη συνδεσιμότητά μας με τον έξω κόσμο όσον αφορά το internet συνεχίζονται. Αυτά αντίθετα με την αγορά ενέργειας που κρατήθηκε εγκληματικά κλειστή και μονοπωλιακή, κοστίζοντας στη χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια.

5. Η Κύπρος αθόρυβα αλλά σταθερά εξελίσσεται σε κέντρο λειτουργίας μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων. Όπως ανακοινώθηκε, εκατό τριάντα οκτώ τέτοιες επιχειρήσεις με οκτώμισι χιλιάδες ως ξένο προσωπικό λειτουργούν στη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Όλα αυτά μάλιστα πριν την εξαγγελία των νέων κινήτρων. Αν οι ξένες αυτές επιχειρήσεις δεν είναι μόνο ρωσικές ή από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, τότε μπορούμε να πανηγυρίζουμε. Αμφιβάλλω όμως.

Το συμπέρασμα που προκύπτει μετά από δύο ημέρες ομιλιών και συζητήσεων είναι πως η Κύπρος έχει μια τεράστια προοπτική εξέλιξης ως μια πολυπολιτισμική, φιλική προς το περιβάλλον χώρα που μπορεί να θωρακίσει το μέλλον της επειδή είναι ανοιχτή και ανοιχτόμυαλη κοινωνία. Παραμένει το ερώτημα αν όντως είμαστε τέτοιοι.

Δημήτρης Λοττίδης
demetris@sppmedia.com 
Twitter: @dlottides 

must έποψη: Τελευταία Ενημέρωση

Gossip Girls 2.0

Gossip Girls 2.0

Όταν οι λεγεώνα των troll γίνεται η νέα κατίνα της γειτονιάς
Δημήτρης Λοττίδης
 |  MUST ΕΠΟΨΗ
Αγιανάπα Α'

Αγιανάπα Α'

Όπου και να γυρίσεις, όπου και να μιλήσεις, η Κύπρος σε πληγώνει
Δημήτρης Λοττίδης
 |  MUST ΕΠΟΨΗ