ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Politics is the new showbiz

Το editorial του Δημήτρη Λοττίδη για το τεύχος Δεκεμβρίου.

Δημήτρης Λοττίδης

Δημήτρης Λοττίδης

Η πολιτική τα τελευταία 5 χρόνια άλλαξε όσο άλλαξαν τα κινητά τηλέφωνα τα τελευταία δέκα χρόνια με την είσοδο του iPhone. Το iPhone II, δηλαδή η δεύτερη γενιά του κινητού τηλεφώνου, είναι αυτό που στη μορφή του υπάρχει και σήμερα. Σε αντίθεση με το original iPhone του 2007, η δεύτερη γενιά της διαβολεμένης συσκευής είχε internet 3G. Ο Obama για την παγκόσμια πολιτική ήταν ό,τι και το iPhone I: Μεγάλη επανάσταση με ενσωματωμένα για πρώτη φορά τα social media στην πολιτική διεργασία, όπως είχε το original iPhone για πρώτη φορά οθόνη αφής αντί πληκτρολόγιο. Όπως, όμως, και στα πρώτα smartphones του 2007 – 2008 όπου η εξέλιξη ήταν ραγδαία, η ίδια εξέλιξη και αλλαγή χρήσης έγινε και στην πολιτική.

Το φαινόμενο Trump είναι μια προέκταση της αλλαγής Obama. Μια κακή προέκταση, αλλά προέκταση. Ο πονηρός Donald είδε τη δύναμη των κινητών τηλεφώνων και των social media και προσαρμόστηκε. Χειρίζεται μόνος του τον λογαριασμό του στο twitter, μιλά απλά, με λεξιλόγιο διακόσιων λέξεων επαναλαμβάνοντας τις δύο βασικές λέξεις που καταλαβαίνει o μέσος ψηφοφόρος: «Bad» και «Good». Οι δηλώσεις του είναι μια προέκταση των tweets του και είναι τόσο πειθαρχημένος στη στρατηγική του όσο απείθαρχος φαίνεται πως είναι με μια πρώτη ανάγνωση. Το πακέτο της λαϊκής απήχησης συμπληρώνει η όμορφη Σλοβένα Melania και η barbie κόρη του με τον γαμπρό.

Αν τους βάλεις σε φωτογραφία, είναι σαν να βλέπεις «Τόλμη και γοητεία» με τους Forrester στον Λευκό Οίκο. Και ο κόσμος τους λατρεύει! Ναι, ναι, μην ακούτε πως ο «κακός Trump» ξευτιλίζει την Αμερική και τις λοιπές αηδίες των παραδοσιακών ΜΜΕ. Η οικογένεια Trump όπως και οι Forrester έφεραν τον αμερικανικό τρόπο ζωής της υπερβολής και της χλιδής και στην τελευταία οικογένεια στον πλανήτη. Η γιαγιά στα Ακουρδάλια, αν τη ρωτήσετε ποιος είναι ο Πρόεδρος της Αμερικής, θα σας απαντήσει «ο Trump, γιε μου», άντε να σας πει «τούτος με την όμορφη γυναίκα» στη χειρότερη περίπτωση. Αν τη ρωτούσατε την περίοδο του Βush, θα σήκωνε τους ώμους με απορία. Οι Trump έχουν αλλάξει την έννοια της πολιτικής και την έκαναν sexy και ενδιαφέρουσα για όλο τον κόσμο. Είναι βέβαια μια soap opera ή reality show, όπως θέλετε πέστε το, αλλά παραμένει το δεδομένο πως, όταν θα τρέξεις στο site ιστορίες μ’ αυτούς, είναι σαν να τρέχεις σε δημοτικότητα ιστορίες με τον Brad Pitt και την Angie πριν δέκα χρόνια. Και δεν μιλώ για τα μέσα όπως το must, αλλά και για πιο παραδοσιακά όπως «Η Καθημερινή».

Το sex, glam and politics mood του κόσμου δεν το τροφοδοτούν, όμως, μόνο ο Trump, η Melania και η Ivanka. Έχουν σε παράλληλες σαπουνόπερες τον Macron, τον Putin και τον Boris Johnson. Ο τελευταίος πέραν του ότι εμφανισιακά μοιάζει με τον μικρότερο αδερφό του Trump, η αστυνομία, το περασμένο καλοκαίρι, κλήθηκε στο σπίτι του από τους γείτονες, οι οποίοι άκουγαν για ώρες να πέφτει ξύλο με συνοδεία κραυγών, μεταξύ του και της συντρόφου του, Carrie Symonds.
Πέραν αυτού υπάρχει και η bombshell Αμερικανίδα Jennifer Ancuri, η οποία κατηγορείται πως λάμβανε επιχειρηματικά «δώρα» από τον Boris όταν αυτός ήταν δήμαρχος, και την «επισκεπτόταν» τακτικά στο διαμέρισμά της. Η Jennifer δεν διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει αν υπήρχε σχέση με sex μεταξύ τους, δίνοντας έντεχνα τα χαρακτηριστικά σειράς Netflix στην υπόθεση, κρατώντας το κοινό σε αγωνία.

Μέσα σε αυτό τον κόσμο της νέας τάξης πραγμάτων οι αστέρες του Hollywood φαντάζουν παρωχημένοι και συντηρητικοί, και επισκιάζονται από τη νεοφυή politics showbiz, δηλαδή τους Trump, Macron, Johnson, Putin, ακόμη και από τον εσχάτως παρουσιαζόμενο ως «rock star» δικτάτορα Kim Yong Un. Βασικά η πολιτική και η showbiz έγιναν ένα, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι στα ύψη για το τι φόρεσε η Melania, πώς είναι τα μαλλιά του Johnson και πώς κατάφερε και γέννησε επτά παιδιά η νέα πρόεδρος της Ευρώπης, ονόματι Ursula. Σ’ αυτά προσθέστε και το αυξημένο ενδιαφέρον για τη βρετανική βασιλική οικογένεια λόγω Meghan αλλά και τη σειράς «Crown» από το Netflix. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν γράψω το κείμενο αυτό, παρακολούθησα αποσβολωμένος τη νέα σούπερ σταρ της αμερικανικής πολιτικής, Alexandria Ocasio-Cortez, να αναλύει με story στο Instagram πώς βάφεται πρωί-πρωί στο αυτοκίνητο για να ξεκινήσει η μέρα της στην περιοδεία στήριξης του υποψηφίου προέδρου Sanders! Και τα εκατομμύρια των fans της σε όλο τον κόσμο τρελαίνονται. Τρελαίνονται γιατί μπαίνουν στην κλειδαρότρυπά της και η σούπερ έξυπνη ομορφούλα πρώην μπαργούμαν και νυν γερουσιαστής αλλάζει την παγκόσμια πολιτική συμπεριφορά με τη χάρη του lipstick. Με την ίδια χάρη που ξευτίλισε πριν λίγες βδομάδες τον Mark Zuckerberg στο Kογκρέσο, πιάνοντάς τον αδιάβαστο.

Νιώθω πως και μετά τα τελευταία γεγονότα στη χώρα μας αλλά και με την επικείμενη εισδοχή των Ξένιας Κωνσταντίνου και Σάβιας Ορφανίδου στη Βουλή μαζί με την Ειρήνη και την Αννίτα, οδεύουμε στο ίδιο pattern, και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Η πολιτική είναι η νέα showbiz. Όλα επιτρέπονται και όλα απαγορεύονται στον βωμό του talk of the town. Enjoy!

Δημήτρης Λοττίδης
demetris@sppmedia.com 
Twitter: @dlottides 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

must έποψη: Τελευταία Ενημέρωση

Gossip Girls 2.0

Gossip Girls 2.0

Όταν οι λεγεώνα των troll γίνεται η νέα κατίνα της γειτονιάς
Δημήτρης Λοττίδης
 |  MUST ΕΠΟΨΗ
Αγιανάπα Α'

Αγιανάπα Α'

Όπου και να γυρίσεις, όπου και να μιλήσεις, η Κύπρος σε πληγώνει
Δημήτρης Λοττίδης
 |  MUST ΕΠΟΨΗ