ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τα χλωρά με τα ξερά

Το editorial του Δημήτρη Λοττίδη για το τεύχος Δεκεμβρίου.

Δημήτρης Λοττίδης

Δημήτρης Λοττίδης

Οι άνθρωποι αρέσκονται να οδηγούνται από τα συναισθήματά τους, διεγείρονται από την υπερβολή, φταίνε όλοι οι άλλοι για όλα τα καaκά και ζητούν την αναγνώριση για όλα τα καλά. Είναι ανθρώπινο και θεμιτό στη φύση μας. Οι πολίτες στην εποχή μας, με τη βοήθεια των social media πηδούν άθελά τους από το ένα άκρο συμπεριφοράς στο άλλο, μετατρεπόμενοι από απαθείς σε ακτιβιστές, από μειλίχιους σε συγκρουσιακούς, από ανώνυμους οικογενειάρχες σε επώνυμους σταρ του twitter και του Instagram.

Σε όλο αυτό τον συρφετό τaων ειδήσεων και συμπεριφορών, οι εικόνες πλάθονται εν μια νυκτί και σβήνονται όπως τα stories του Instagram. Σε αυτό το shit-fan που ανεμίζει κοπριές καθημερινά, η μεγάλη απώλεια είναι πως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Σε μια εποχή όπου η λέξη «διαβατήρια» έχει δαιμονοποιηθεί, ρίχνουμε χωρίς σκέψη στην πυρά όσους είναι Κύπριοι πολίτες επειδή μετακόμισαν στη χώρα μας οι ίδιοι μαζί με τις επενδύσεις τους των εκατοντάδων εκατομμυρίων. Ποτέ δεν συμπαθούσα αυτούς τους τύπους της Wargaming, οι οποίοι έκαναν βάση τους τη χώρα μας, όμως εργοδοτούν χιλιάδες κόσμο, ξοδεύουν στην οικονομία μας. Δεν τους συμπάθησα γιατί είχα μια καχυποψία πως είναι too good to be true. Όμως, από τη στιγμή που Αμερικανοί, Γάλλοι και Πορτογάλοι λένε πως δεν είναι πλυντήριο αλλά σοβαρή επιχείρηση, δεν μπορείς να τους ξεμπροστιάζεις ελαφρά τη καρδία για τις υπηκοότητες που τους έδωσες. Στο κάτω-κάτω οι τύποι είναι στην Κύπρο εδώ και δέκα χρόνια, άρα θα μπορούσαν να έπαιρναν υπηκοότητα και με βάση τον γερμανικό νόμο, άσε που πληρώνουν φόρους τριάντα εκατομμύρια τον χρόνο. 

Από την άλλη, επειδή έχουμε γίνει «μπάτε σκύλοι αλέστε» με τους παράνομους μετανάστες και γέμισε λόγω της δικής μας ανεπάρκειας η χώρα, επειδή δηλαδή υπάρχει λαϊκό αίσθημα ανασφάλειας γι’ αυτούς, δεν μπορείς να ρίχνεις στην πυρά όλους τους ξένους που  ήρθαν στη χώρα εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ρίζωσαν, δούλεψαν, έκαναν οικογένεια και πολλοί από αυτούς την αγαπούν την Κύπρο περισσότερο από εμάς. Δεν μπορείς, λοιπόν, να τους στερείς το δικαίωμα να γίνουν Κύπριοι υπήκοοι. Σκέψου τους Κύπριους που μετανάστευαν «παράνομα» σε Αμερική, Αυστραλία και στα πέρατα του κόσμου.

Επειδή ο Συλλούρης βρέθηκε να είναι βουλευτής κατώτερος των περιστάσεων δεν μπορείς να λες «όλοι οι πολιτικοί είναι πιασμένοι». Να παίρνει η μπάλα δεκάδες έντιμους και σοβαρούς πολιτικούς όπως είναι ο Χριστοφίδης, ο Σοφοκλέους, η Αννίτα, η Μαύρου και τόσοι άλλοι. Με την ίδια ισοπεδωτική λογική γίνεται συζήτηση πως η παιδεία μας είναι πολύ κατώτερη του επιθυμητού και πως οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν να προσαρμοστούν στα νέα τεχνολογικά και γνωσιολογικά δεδομένα. Ο αφορισμός όπως ακούγεται αυτές τις μέρες για τους «άχρηστους εκπαιδευτικούς που κάθονται τον μισό χρόνο» είναι άδικος. Άδικος απέναντι στη φιλοπρόοδη δασκάλα και τον υπεύθυνο καθηγητή που πασχίζουν να μεταφέρουν τη γνώση σε ένα παρωχημένο σε όραμα και ηγεσία εκπαιδευτικό σύστημα. Την ίδια ώρα οι ζηλόφθονες τοποθετήσεις για τους πύργους της Λεμεσού, επειδή εμείς δεν είμαστε μέρος της αρπαχτής που έγινε, δεν μπορούν να καταδικάσουν την ορθή, κατά την άποψή μου, πολιτική των υψηλών κτηρίων και της κάθετης ανάπτυξης απέναντι στην οριζόντια, όπου οι πόλεις απλώνονται στα χωράφια και καταστρέφουν το περιβάλλον, τους αγρούς και μολύνουν τα υπόγεια νερά, ενώ χιλιάδες οικόπεδα μένουν ανεκμετάλλευτα στο κέντρο της Λευκωσίας, του Στροβόλου, της Λεμεσού, της Λάρνακας.

Πιστεύω πως, όταν με το καλό περάσει αυτό το perfect storm που ζούμε, χρειαζόμαστε όλοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Να πάρουμε λίγες ανάσες, να αναπνεύσουμε με καθαρό μυαλό και να αρχίσουμε να ξεχωρίζουμε τα χλωρά από τα ξερά. Μια καλή αρχή θα ήταν να προχωρήσει το Κογκρέσο στην άρση της κατά νόμο ασυλίας των social media από την ευθύνη τους για διασπορά ψεύτικων ειδήσεων ή την προσβολή και δολοφονία χαρακτήρων (ναι, υπάρχει αυτός ο νόμος). Όταν μπορούμε πλέον να κάνουμε αγωγή στο facebook όταν μας βρίζει κάποιος, ο κόσμος θα αρχίσει να γίνεται καλύτερος.

Δημήτρης Λοττίδης
demetris@sppmedia.com 
Twitter: @dlottides 

must έποψη: Τελευταία Ενημέρωση

Gossip Girls 2.0

Gossip Girls 2.0

Όταν οι λεγεώνα των troll γίνεται η νέα κατίνα της γειτονιάς
Δημήτρης Λοττίδης
 |  MUST ΕΠΟΨΗ
Αγιανάπα Α'

Αγιανάπα Α'

Όπου και να γυρίσεις, όπου και να μιλήσεις, η Κύπρος σε πληγώνει
Δημήτρης Λοττίδης
 |  MUST ΕΠΟΨΗ
X