ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Nάκης Αντωνίου
Νάκης Αντωνίου

Νάκης Αντωνίου

Ήταν Μάιος του 2003 όταν κυκλοφόρησε το ''Crazy in Love'', το πρώτο σόλο single της Beyoncé, που μέχρι τότε απολάμβανε επιτυχία με σαν μέλος των Destiny's Child. Στο βίντεο κλιπ, περπατά δυναμικά προς την κάμερα με τους πρώτους δικούς της στίχους. ''Are you ready?'' ρωτούσε και, χωρίς υπερβολή, κανένας δεν ήταν έτοιμος για το τι θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια. Ακολούθησαν δύο album μετά το ντεμπούτο της. Η επιτυχία της ήταν αρκετά μεγάλη, αν και ακόμα τότε τη συμπεριλαμβάναμε ανάμεσα σε άλλες popstars. To 2011 ήρθε το album ''4'', το πρώτο που έδειχνε μια αναβάθμιση στον ήχο. Λίγο πιο ψαγμένος, λίγο πιο προσεγμένος. 

Το 2013, ξαφνικά, ήταν Δεκέμβριος θυμάμαι, έσκασε μύτη το πέμπτο, το ''visual album'', το ''Beyoncé'', χωρίς καμιά προειδοποίηση, χωρίς καμιά προώθηση, και το παιχνίδι στον χώρο της μουσικής άλλαξε. Όλοι μιλούσαν για το album - έκπληξη, για το θάρρος της, για το πόσο καλά χειρίστηκε το θέμα. Η Bey, με φουλ δημιουργικό έλεγχο, παρουσίασε ένα ηχητικό, και ένα οπτικό album. Το ένα ήταν τα τραγούδια, και το άλλο ήταν τα βίντεο των τραγουδιών. Από τότε οι καλλιτέχνες κυκλοφορούν singles και albums χωρίς ιδιαίτερη προειδοποίηση, σε ψηφιακά καταστήματα και στο Spotify, η προώθηση πλέον γίνεται αλλιώς, δίνεται περισσότερη έμφαση στα βίντεο από πολλούς.

Αυτά.

Τον Απρίλιο του 2016 ήρθε το ''Lemonade'', ένα ακόμα visual album, που αυτή τη φορά η Bey μιλούσε για προσωπικά ζητήματα. Η κρίση στον γάμο της, το τρίτο πρόσωπο, οι ενοχές, οι καβγάδες με τον Jay-Z, η οργή, η στεναχώρια, η απόφαση να συνεχίσει μαζί του, ήταν όλα μέσα στα τραγούδια της, που εξελίσσοταν μέσα από μια μεγάλη ποικιλία από genres, από country και reggae μέχρι rock και bues, και φυσικά R&B, hip hop και soul. 

Αυτό το album όμως ήταν διαφορετικό γιατί πλέον όλοι ξέραμε πως η Bey είναι θεότητα. Είναι από τις ελάχιστες πραγματικές σταρ. Όταν εμφανίστηκε σαν γκεστ στο Super Bowl τραγουδώντας το νέο της single ''Formation'' και κάνοντας dance off με τον Bruno Mars, ξεχάσαμε ολοι πως ο κεντρικός καλλιτέχνης του ημιχρόνου ήταν οι Coldplay. Ναι, ήταν οι Coldplay απλώς όλοι μιλούσαν για εκείνη. 

Πού θέλω να καταλήξω; 

Φέτος δανίζει τη φωνη της στην Nala στο ''The Lion King'' και μαζί με το επίσημο soundtrack της ταινίας επιμελήθηκε και κυκλοφόρησε ένα ακόμα album, το ''Gift'' με τραγούδια εμπνευσμένα από την ταινία. Η ίδια το αποκαλεί ''ένα ηχητικό σινεμα'', είναι ξεκάθαρα επηρεασμένο από την Αφρική και παίζει με afro beat και world ήχους μπλέκοντάς τους με την R&B, την hip hop και την pop. Δεν τραγουδά σε όλα, σε κάποια είναι κεντρική τραγουδίστρια, σε άλλα είναι γκεστ, σε άλλα δεν υπάρχει. Όλοι οι παραγωγοί είναι Αφρικανοί γιατί, σύμφωνα με την ίδια ''η αυθεντικότητα και η ψυχή ήταν σημαντικά'' μιας και η ταινία λαμβάνει χώρα στην Αφρική.  

Είναι φανταστικό πως στην εποχή μας, που όλα είναι τόσο αναλώσιμα, που ο κάθε ένας μπορεί να βγάλει τραγούδι, που ο κάθε ένας μπορεί να κάνει επιτυχία με pop χιτάκι, μια επιτυχημένη σταρ όπως η Bey (της οποίας η επιτυχία θα ήταν δεδομένη ότι κι αν έβγαζε) μπαίνει στη διαδικασία να εμπνευστεί και να δημιουργήσει κάτι τόσο αξιόλογο. 

Άκου για παράδειγμα το ''Brown Skin Girl'' που τραγουδά η ίδια, με τους St. Jhn, Wizkid και Blue Ivy (ναι, την κόρη της).

To ''Gift'' κυκλοφόρησε σήμερα, 19 Ιουλίου και δεν περιλαμβάνει τίποτα εμπορικά, όπως περιμέναμε. Πρόκειται όμως για μια δουλειά ολοκληρωμένη. Όλη αυτή η ωδή, γιατί θεωρώ υπέροχο που μια τόσο καταξιωμένη τραγουδίστρια συνεχίζει να εξελίσσεται και να πειραματίζεται. 

Άκου και αυτό. 

 

Και φυσικά το ''Spirit'', που κυκλοφόρησε σαν πρώτο single τόσο από το επίσημο soundtrack όσο και από το ''Gift''. 

Ευχαριστώ.

Hakuna Matata. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
beyonce  |  the lion king  |  gift  |  soundtrack  |  μουσική  |  ταινία  | 

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ