ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Nάκης Αντωνίου
Νάκης Αντωνίου

Νάκης Αντωνίου

Έχεις όρεξη για πολιτική σάτιρα;

To ''Jojo Rabbit'' δεν μοιάζει με τις άλλες ταινίες. Λαμβάνει χώρα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά δεν μοιάζει με καμία άλλη του είδους. Αφορά τους Ναζί, με πρωταγωνιστές Ναζί αλλά, ''ναι'' δεν μοιάζει με τις άλλες. Το έκανα αρκετά ξεκάθαρο; 

Πρωταγωνιστής είναι ο Jojo, ένα μικρό παιδί, φανατικός του Hitler, που φιλοδοξεί να μπει στον στρατό των Ναζί, ανακαλύπτει πως η μητέρα του κρύβει μιαν εβραία σε ένα κρυφό δωμάτιο του σπιτιού τους. Η ταινία είναι κωμωδία. Κατ' ακρίβεια είναι πολιτική σάτιρα και παρουσίαζει σχεδόν αριστουργηματικά μια δραματική κατάσταση μέσω έξυπνου, χιουμοριστικού σχολιασμού. Ο σκηνοθέτης, Taika Waititi, άλλωστε, κέρδισε το Όσκαρ Προσαρμοσμένου Σεναρίου για την ταινία αυτή, αφού η ιστορία βασίζεται στο βιβλίο ''Caging Skies'' της Christine Leunens. 

Δες το τρέιλερ. 

O Waititi επίσης πρωταγωνιστή σαν μια καρικατούρα του Hitler, που σταδιακά έρχεται στην πραγματική του μορφή όσο περνά ο καιρός και αλλάζουν οι αντιλήψεις του Jojo. Ουσιαστικά είναι η εικόνα που έχει ο Jojo για τον Hitler και είναι ό,τι πιο απολαυστικό θα δεις. Ο μικρός Roman Griffin Davis είναι εξαιρετικός στο ρόλο του Jojo (στην πρώτη του κινηματογραφική δουλειά) αλλά όλο το καστ λάμπει στους ροόλους του. 

Είναι μια ταινία γεμάτη φως και χρώμα, κάτι στο οποίο στόχευε ο Waititi. ''Ήθελα να δείξω κάτι που ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα όσον αφορά στα χρώματα της εποχής. Η Γερμανία βρισκόταν στο ζενίθ της μόδας, του σχεδίου και των υφασμάτων' λέει και αυτό ίσως είναι το ένα που την κάνει να διαφέρει τόσο έντονα από τις υπόλοιπες ταινίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Scarlett Johansson είναι μια κομψά ντυμένη επαναστάτρια, είναι ξεκάθαρο. Παρ' όλα αυτά όμως δεν παύει να παρουσιάζει την κατάσταση όπως ήταν, και δεν λείπουν οι πιο δραματικές στιγμές, κυρίως προς το τέλος. Από την αρχή η εξωφρενικότητα της κατάστασης είναι μπροστά στα μάτια μας. Μικρά παιδιά εκπαιδεύονται με χειροβομβίδες με σκοπό να πολεμήσουν, ο φανατισμός ήταν στο μάξιμουμ. Η πόλη φαντάζει φωτεινή και ζωντανή ένω παράλληλα από πίσω το τρίτο ράιχ καταρρέει. Ακόμα και οι πιο ''δευτερεύουσες'' ιστορίες όπως η σεξουαλικότητα του Klenzendorf και του Finkel, παρουσιάζονται με μαεστρία μέσω μικρών συμβολισμών, και όποιος τους έπιασε τους έπιασε. Όλοι οι διαλόγοι είναι στα Αγγλικά (με Γερμανική προφορά) παρόλο που όλα τα υπόλοιπα είναι στα Γερμανικά, και αυτό απλά δίνει ακόμα παραπάνω στην ταινία. Στο σύνολο, είναι μια εξαιτερική παραγωγή, που παρουσιάζει με ευφυέστατο τρόπο μια σοβαρή, θλιβερή κατάσταση.

Πρωταγωνιστούν οι Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Taika Waititi, Rebel Wilson, Stephen Merchant, Alfie Allen, Sam Rockwell, Scarleett Johansson και Archie Yates. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ