ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
THE TSIAKKOS
The Tsiakkos

The Tsiakkos

Η επάνοδος του Big Brother φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στην ψυχοσύνθεση της εποχής μας.

Τ ον Δεκέμβριο του 2001 επέστρεψα από τις σπουδές μου στην Κύπρο για χριστουγεννιάτικες διακοπές. Όλοι μίλαγαν για το Big Brother που θα τελείωνε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς (η τηλεθέαση πρέπει να κτύπησε 97%) και συζητούσαν αν κάποιος Τσάκας ή κάποιος Πρόδρομος θα έπρεπε να είχε κερδίσει. Δεν είχα απολύτως καμία ιδέα ποιοι ήταν αυτοί οι τύποι και γιατί είχαν πάθει όλοι εμμονή με 15 χαζούς που τους είχαν κλεισμένους σε ένα σπίτι για τρεις μήνες. Ξαφνικά, όλοι άκουγαν το «Τι σου ‘κανα και πίνεις;» της Μελίνας Ασλανίδου (ποιας;) επειδή το άκουγε και έκλαιγε μέσα στο σπίτι του Big Brother μια Δώρα ή Δόμνα (ποια;). Γενικά, επικρατούσε μια απίστευτη πώρωση με το πρώτο καθαρόαιμο ριάλιτι της ελληνικής τηλεόρασης που για κάποιον που δεν είχε παρακολουθήσει ούτε μισό επεισόδιο ήταν τουλάχιστο πρωτόγνωρο και εντελώς ακατανόητο.

Όλο αυτό έγινε σε μια εποχή που δεν υπήρχαν Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κανείς δεν πρόβαλλε τη ζωή του 24 ώρες το εικοσιτετράωρο στο Facebook, Instagram, tik tok, snapchat, Youtube κου-του-λού, οπότε η ηδονοβλεπτική μορφή του ριάλιτι ήταν άκρως ερεθιστική προφανώς για τον τηλεθεατή. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, το Big Brother επέστρεψε μέσα από το ΣΚΑΪ και το Σίγμα στις οθόνες μας κάνοντας μια μαραθώνια (ακατάχνωτα) πρεμιέρα το Σάββατο 29 Αυγούστου, αφού πέρασε από διάφορα κύματα επειδή έχουμε 2020 και όλα μας παν ανάποδα. You know the deal.

Στη θέση του παρουσιαστή βρίσκεται ο Χάρης Βαρθακούρης, ενώ το ΣΚΑΪ σκέφτηκε ότι είναι εξαιρετική ιδέα να φέρει το φάντασμα του Ανδρέα Μικρούτσικου τιμής ένεκεν για τους απείρου κάλλους καβγάδες και ξεκατινιάσματα τα οποία προκάλεσε σε όλα τα ριάλιτι από τα οποία πέρασε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει άλλος στην ελληνική τηλεόραση με τέτοιο ταλέντο. Μπροστά στις «νεκατωσιές» που προκαλεί ο Μικρούτσικος, οι συγκρούσεις στη Συρία είναι σπρωξίματα πεντάχρονων στο σχολικό διάλειμμα. Στην πρεμιέρα του σόου είδαμε τους 15 παίκτες που μπήκαν στο σπίτι και ήταν απόλυτα προφανές πως η επιλογή έγινε με πρόφαση την πολυπολιτισμικότητα και το body positivity μεν, με απώτερο σκοπό το τριχομάλιασμα δε, γιατί με τόσες διαφορετικές προσωπικότητες μαζεμένες είναι ζήτημα χρόνου πότε θα ξεσπάσει ο πρώτος καβγάς. Μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση συμμετέχουν openly gay άτομα, ένα plus size μοντέλο, ένας τυπάς με εμφάνιση μεταξύ Fabio και Στάθη Ψάλτη στα 80ς, 2-3 trainers κροσφιτεράδες, ένας κρητίκαρος, μια αγρότισσα πατρίς - θρησκεία - οικογένεια, μια Αλβανίδα και ένας τύπος από το Μπαγκλαντές.

Γενικά, η κατάσταση είναι λίγο ψωμί – κλαρίνο – φρέντο καπουτσίνο. Εννοείται ότι όλοι μπήκαν για την εμπειρία. Για να ζήσουν όλο αυτό και να αποδείξουν πράγματα στον εαυτό τους. Κανένας δεν μπήκε για το έπαθλο των 100 χιλιάδων ευρώ. Μάνα μου ρεεεεεε, πόσο καλοίίίί. Ψυχούλες όλοι. Ψιτ κοπέλια και εμείς κάτσαμε κλεισμένοι στα σπίτια μας 3 μήνες! Για την εμπειρία το κάναμε! Ούτε σεντ δεν πήραμε.

Tο Big Brother είναι ένα trash δημιούργημα γκλαμουροκίτς αισθητικής

Mεταξύ μας όμως τώρα, το Big Brother είναι ένα trash δημιούργημα γκλαμουροκίτς αισθητικής. Μπορεί να ήταν από τα πρώτα που είδαμε, σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο τέτοιου είδους τηλεοπτικό δημιούργημα που θα μας κάψει άδικα τα πολύπαθα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Ήδη το τουίτερ ξεκίνησε να τρολάρει ακατάπαυστα και οι αντιδράσεις κάτω από ποστ για την πρεμιέρα του ριάλιτι στο Facebook δίνουν και παίρνουν κράζοντας την ποιότητα του σόου.

Δεν θα κατανοήσω την εμμονική παρακολούθηση του ριάλιτι και τη φανατική ταύτιση με τους παίκτες, αλλά βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον το φαινόμενο καθαρά από κοινωνικής και ψυχολογικής άποψης. Ειδικά σε μια εποχή που όλοι μοιράζονται κάθε τους στιγμή σε όλα τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια χρονιά που όλοι πέρασαν κάποιους μήνες υποχρεωτικής καραντίνας, η επάνοδος του Big Brother φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στην ψυχοσύνθεση της εποχής μας. Δεν ξέρω πόσο καλά θα τα πάει από θέμα τηλεθέασης, πάντως θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το αντίκτυπο στην ποπ κουλτούρα στην εποχή του κορωνοϊού. Φιληθείτε, αγκαλιαστείτε, έτσι κι αλλιώς #θαπεθάνουμεόλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ