ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
THE TSIAKKOS
The Tsiakkos

The Tsiakkos

Το Λούνα Παρκ είναι μια σειρά για τριαντάρηδες, γραμμένη, μονταρισμένη και σκηνοθετημένη για το γερασμένο κοινό του ΡΙΚ των 65 συν.

Αν δείχναμε σε κάποιον που δεν γνωρίζει τι εστί «γη της λεμονιάς της ελιάς» τις κυπριακές σειρές των τελευταίων χρόνων και του ζητούσαμε να διαμορφώσει άποψη για το νησί, πιο πιθανόν να πίστευε ότι ζούμε ένα μόνιμο δράμα με ερωτικά τρίγωνα, τετράγωνα, παραλληλόγραμμα, απάγουμε κόσμο που νάκρας και μετά πάμε στο πάρκο της Αθαλάσσας να παρακολουθήσουμε τους κακούς, έχουμε όλοι τουλάχιστον 27 μυστικά και από 3 ξεχασμένα παιδιά κάπου ή ζούμε ακόμα με τις βράκες στα χαλκοπέτρινα βήματα στην άμμο. Γενικά, φαίνεται ότι είμαστε λίγο του γιατρού και πιο πιθανόν αδελφοποιημένοι με τη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού.

Η απορία μου τόσα χρόνια ήταν/ είναι γιατί δεν γράφει κάποιος μια σειρά για την Κύπρο του σήμερα, για τους 30 something που προσπαθούν να ισορροπήσουν ζωή, καριέρα, έρωτα, χρήματα σε ένα νησί post κουρέματος και οικονομικής κρίσης; Ακούγεται τόσο αδιάφορο ή η απάντηση βρίσκεται στην απλουστευμένη λογική των κυπριακών καναλιών που επανειλημμένα λέει ότι αυτό το κοινό δεν βλέπει τηλεόραση; Άβυσσος η ψυχή των executives. Η απάντηση, όμως, φέτος ήρθε από το ΡΙΚ και το «Λούνα Παρκ».

Ο τίτλος δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο, δεν υπάρχει Λούνα Παρκ πουθενά στη σειρά, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως μια αλληγορία για τη ζωή και τα συναισθήματα φόβου, άγχους, χαράς και ενθουσιασμού. Λίγο πρόχειρο και συνάμα τραβηγμένο αλλά τέλος πάντων, ας το δεχτούμε. Η σειρά έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και ακολουθεί τέσσερις νέους στη Λεμεσό που αναγκάζονται να συγκατοικήσουν όταν ο ένας δέχεται έξωση, η άλλη χωρίζει και εγκαταλείπει τον φίλο της παίρνοντας μαζί την άνεργη κολλητή της που φιλοξενούσε στο σπίτι και η τέταρτη φεύγει για πρώτη φορά από το πατρικό της στο χωριό για να ζήσει στην πόλη και να κυνηγήσει το όνειρό της να γίνει φωτογράφος. Πόσιμπολ μέχρι στιγμής. Στη Λεμεσό σήμερα τα ενοίκια έχουν ξεφύγει.

Για κάποιο με βασικό μισθό η εξεύρεση κατοικίας είναι σχεδόν ακατόρθωτη. Η αγορά εργασίας είναι υπερβολικά ανταγωνιστική και το τρίπτυχο καλή δουλειά - καλός μισθός - καλές προοπτικές μοιάζει με τα… όνειρά μου σαν τα πέταλα μιας ανεμώνας που τη σκόρπισες φυσώντας σαν να ’σουν χειμώνας. Ο κάθε χαρακτήρας κουβαλά τη δική του ιστορία, τα δικά του όρια και τη δική του τρέλα, με αποτέλεσμα κάθε επεισόδιο να είναι και μια καινούργια περιπέτεια για τους χαρακτήρες και για τον τηλεθεατή ή τουλάχιστον έτσι λέει το δελτίο Τύπου της σειράς που κατάφερε να συμπεριλάβει στο δυναμικό της φρέσκες φάτσες και εξαιρετικά καλούς ηθοποιούς όπως ο Πάνος Μακρής, η Πολυξένη Σάββα και ο Γιώργος Ευαγόρου μεταξύ άλλων. Στο χαρτί όλα καλά. Εκεί που απογοητεύει το σενάριο της Μαρίας Χαραλάμπους είναι στο αποτέλεσμα.

Το Λούνα Παρκ είναι μια σειρά για τριαντάρηδες γραμμένη, μονταρισμένη και σκηνοθετημένη για το γερασμένο κοινό του ΡΙΚ των 65 συν. Ξεκινώντας από τις αφηγηματικές νόρμες που σε σημεία θα ταίριαζαν περισσότερο σε θεατρικούς μονολόγους – όπως η σκηνή με την, κατά τ’ άλλα πολύ καλή στον ρόλο της, Μαριλένη Σταύρου καθισμένη σε ένα παγκάκι να μιλάει στον εαυτό της για να μας δώσει background πληροφορίες για τον χαρακτήρα της. Υπάρχει μεν η ανάγκη, αλλά η αφηγηματική πλοκή είναι τόσο παλιά και βαρετή. Όπως εξίσου βαρετή είναι η σκηνοθεσία και το μοντάζ, χωρίς κανένα φωτογραφικό ενδιαφέρον.

Οι μουσικές επιλογές είναι πολύ καλές (έστω και χωρίς δικαιώματα!), αλλά χρησιμοποιούνται περισσότερο ως transitions παρά ως μηχανισμοί για να ενισχύσουν τη διάθεση και το συναίσθημα. Ζούμε σε μια εποχή που ο οποιοσδήποτε με ένα app και δύο φίλτρα μπορεί να δημιουργήσει όμορφες εικόνες. Come on guys, step up your game που λέμε στο Χόλιγουντ. Ήθελα πολύ το Λούνα Παρκ να μην είναι άλλη μια χαμένη ευκαιρία, θύμα των ανύπαρκτων budget και της προχειρότητας της παραγωγής. Εισηγούμαι στο team να κάτσει να δει το «Υπέροχα Πλάσματα» της Μυρτώς Κοντωβά και να το σώσει όσο έχει χρόνο ακόμη. Όπως λέει και το τραγούδι των τίτλων στο τέλος όλα θα παν καλά.

Πηγή: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ