ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
THE TSIAKKOS
The Tsiakkos

The Tsiakkos

Πόσα χρόνια να τρώτε ρε χώρκατοι το κολοκάσι με το κρέας και να βουτάτε μέσα το ψωμί αντί να τρώτε dry-aged γουάκου μπήφ με πουρέ κολοκάσι.

Hταν Κυριακή απόγευμα όταν ξύπνησα από τον μεσημεριανό λήθαργο που ακολουθεί συνήθως ένα οικογενειακό τραπέζι και ενώ σκούπισα το σάλιο που έτρεξε πάνω στο μαξιλάρι είδα να παίζει στην τηλεόραση που είχα ξεχάσει αναμμένη η νέα εκπομπή του Σταυρή-του-Μάστερσεφ (μην με ρωτάτε επίθετο δεν υπάρχει περίπτωση) που ξεκίνησε στο Omega με τον τηλεοπτικότατο και εύγλωττο τίτλο «ΕΠΙΠΛΟΓΚΟΥΡΜΕΔΙΕΣ»! Έμαθα ότι η πρωτότυπη αυτή ιδέα προήλθε από το γεγονός ότι ο Σταυρής αποκαλεί τα πιάτα του «έπιπλα», προφανώς επειδή δημιουργεί γαστρονομικά αριστουργήματα εφάμιλλα της Eames chair.

Στην εκπομπή ο Σταυρής «γκουρμεδοποιεί» κλασικές κυπριακές συνταγές, γιατί πόσα χρόνια να τρώτε ρε χώρκατοι το κολοκάσι με το κρέας και να βουτάτε μέσα το ψωμί αντί να τρώτε dry-aged γουάκου μπήφ με πουρέ κολοκάσι – γλυκοπατάτα – παστινάκι με ζιου (ναι, έτσι γράφεται – ζιου αγράμματοι) άγριας ντομάτας και λάδι από βασιλικό, γιαρέμ και δυόσμο; Ο Τουτανγχαμών της γεύσης φιλοξενεί σε κάθε εκπομπή ένα άτομο το οποίο φέρνει ένα κυπριακό πιάτο και αναλαμβάνει να μας ανοίξει τα γαστρονομικά μας μάτια δημιουργώντας μία γκουρμέ βερσιόν. Ενώ το ανφάν γκατέ της κυπριακής high gastronomy κάνει τα μαγικά του κόλπα, τον παρακολουθούν live στο στούντιο λάτρεις τις μαγειρικής για να ξεστραβωθούν προφανώς και να βιώσουν από κοντά το θέαμα σαν να βλέπουν τον Messi να κεντά στο Camp Nou. Ανά τακτά διαστήματα ο crème de la crème των σεφ ζητά από το κοινό να τον χειροκροτήσουν και να τον αποθεώσουν, αφού είναι τόσο αναίσθητοι που δεν το κάνουν από μόνοι τους ή πιο πιθανόν επειδη ξεχνά ο floor manager να τους νέψει, αφού εν έξω και πίνει φραπέ. Εκτός από τον floor manager από το στούντιο φαίνεται να κάνουν διάλειμμα ο σκηνοθέτης και ο αρχισυντάκτης, γιατί η ροή και η εικόνα θυμίζουν το καινούργιο σουξέ της Νατάσας Θεοδωρίδου.

Όλα στον αέρα χαρτοπόλεμος! Anyways, τι να την κάνεις τη σκηνοθεσία και την αρχισυνταξία όταν στο στούντιο έχεις τo πνεύμα του Ferran Adria με τον ποιητικό λόγο του Ελύτη να υπενθυμίζει στις νοικοκυρές (που εικάζω ότι είναι και το target group της εκπομπής) πόσο χάλια μαγείρευαν τόσα χρόνια και κάνουν τον κιμά στότσιην! Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Μάλλον πάει κάποιος στην αρχή πατάει REC και λέει στον Σταυρή «Φίλε, που εν να τελειώσεις φωνάζεις μου, οκ; Οκ ρε μπρο, απαντά ο Σταυρής και ξεκινά το ρεσιτάλ μαγειρικής, μπας και μάθουμε επιτέλους να τρώμε σαν κανονικά πλάσματα τα μακαρόνια του φούρνου σερβιρισμένα σε τσέρκι με κρούστα από χαλλούμι και όχι σαν τους πληβείους που τα καταβροχθίζουν απευθείας από το σινί τζιαι σιυλαρόνουν τους τόπους.

Εμένα πάντως ο ανθός της Αραδίππου έπεισε με και την επόμενη φορά που θα βρεθώ σε γκουρμέ εστιατόριο και θα μου σερβίρουν το παστίτσιον με το κομμάτι θα εξελιχθούν σκηνές εκπάγλου κάλλους. Οι πέρλες του αγρού; Στην κυρία. Mille merci. To παστίτσιο; Σε εμένα. Ορίστε. Συγγνώμη ρε αρφούιν τι εν τούτο; Παστίτσιο δεν παραγγείλατε; Ναι. Ε παστίτσιο σας φέραμε. Όχι φίλε μου αν ήθελα χωρκατιλλίκια εκάθουμουν έσσω μου τζιαι έβλεπα «Βουράτε Γειτόνους». Εγώ ήρτα να φάω γκουρμεδιά και να μου το σερβίρετε στολισμένο με θκυό βούκκους μπεσαμέλ από το κορνέ και 3 σταξιές λάδι μαϊτανού, όχι να μου το σύρεις στιβασμένο τετράγωνο πας το πιάτο λες και είμαι νεάντερνταλ. Φρουράαααα, Φρουράααααααααα. Παρακολουθώντας, λοιπόν, τον… Gordon Stavris να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του με τόσο χάρισμα όσο έχουν οι μπάμιες γιαχνί σκέφτηκα το εξής: o κόσμος είναι γεμάτος άντρες και γυναίκες που σε κάποια στιγμή άλλαξαν το παιχνίδι. Οι Beatles άλλαξαν το rock & roll. Ο Michael Jordan άλλαξε το μπάσκετ. Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη άλλαξε πλαστικό. O Freud άλλαξε την ψυχολογία και ο Hitler άλλαξε τον ρου της ιστορίας. I couldn’t help but wonder όπως θα έλεγε και η Carrie Bradshaw, μήπως ο Σταυρής τελικά θα αλλάξει το roux της μπεσαμέλ;

Πηγή: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ