ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

DECO

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΝΤΖΗ - COLELLA

Τα καλοριφέρ πλέον, πέρα από την τεχνολογική αναβάθμισή τους, απέκτησαν και καινοτόμα, σύγχρονη αισθητική, χάρη στην οποία δίνουν στον χώρο μια άλλη «ζεστή» δυναμική.

Αν και δηλώνω μεγάλη θαυμάστρια του συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης και ψύξης, επειδή παρέχει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα με κυριότερο το ότι αφήνει μεγάλη ελευθερία κινήσεων στο χώρο, δεν αμφισβητώ επουδενί τις κλασικές αντιλήψεις για τα θερμαντικά σώματα, που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια εδώ και δεκαετίες, τα οποία θα τα προτιμούσα, όμως, λιγότερο αδιάφορα ή «αόρατα». Ήρθε ο καιρός, λοιπόν, που κι αυτά ετοιμάζονται να «διακτινιστούν» στο μέλλον, χάρη στα εντυπωσιακά ντιζάιν τους, που τα θέλουν πλέον να κερδίζουν τις εντυπώσεις με το ιδιαίτερο στιλ τους. Τα λειτουργικά καλοριφέρ που τα έχουμε κωδικοποιήσει στο μυαλό μας για μια και μόνο συγκεκριμένη χρήση, απογειώνονται τεχνολογικά, για να συμπορευτούν με την εξοικονόμηση της ενέργειας και του κόστους, αφήνωντας ένα αποτύπωμα που ξεπερνά τα στερεότυπα του χρηστικού.  

Για την ιστορία

Η σπουδαία εφεύρεση του Ρώσου Φράντς Καρλόβιτς Σαν Γκάλι το 1855, που ήταν το μαντεμένιο καλοριφέρ, δεν έμελλε να ζεσταίνει μόνο τα θερμοκήπια της εξοχικής κατοικίας του Τσάρου, αλλά να γίνει μια από τις βασικές πηγές θέρμανσης μέχρι τις μέρες μας. Το πέρασμα από τη σόμπα στο καλοριφέρ θεωρήθηκε ως το μεγάλο βήμα μιας αστικής ευμάρειας, που ήθελε να απέχει έτη φωτός από την κάπνα, τη μυρωδιά και τη στάχτη που δημιουργούσαν οι εστίες θέρμανσης εκείνης της εποχής. Η ομοιόμορφη θαλπωρή που ακτινοβολούσαν στα μοντέρνα διαμερίσματα της δεκαετίας του ’60, αλλά και στις νεοκλασικές κατοικίες, ήταν στοιχείο υπερηφάνειας αυτών που μπορούσαν να τα διαθέτουν. Τα μαντεμένια καλοριφέρ ήταν πραγματικά κοσμήματα. Σκαλιστά, με «ποδαράκια» ή όχι, εκφραστές της Belle Epoque, διέχυαν μια απαλή θερμότητα με την υψηλή αισθητική ενός στοιχείου που έδινε έντονο χαρακτήρα στη διακόσμηση του χώρου.

Τεχνολογία και ντιζάιν

Τα τελευταία χρόνια η φιλοσοφία της θέρμανσης καλλιεργεί μια άλλη αισθητική και εμβαθύνει περισσότερο στο θέμα της οικιακής οικονομίας, με νέας γενιάς θερμαντικά σώματα που διαθέτουν προηγμένες θερμοστατικές βαλβίδες, ώστε να εκμηδενίζουν την ανώφελη σπατάλη που ανεβάζει το κόστος του οικογενειακού προϋπολογισμού. Δεν δεσμεύονται μόνο με τον ευρηματικό σχεδιασμό τους, αλλά ισορροπούν απόλυτα και με την τεχνολογία που εξυπηρετεί τις επιταγές της σύγχρονης εποχής.

Το βήμα αντικατάστασης των καλοριφέρ μπορεί να φαίνεται δύσκολο εγχείρημα, το οποίο δεν θα αμφισβητήσω καθόλου, αλλά κάποιες διακριτικές επεμβάσεις θα φέρουν τα πάνω κάτω, τόσο με τα αισθητικά τους όσο και τα λειτουργικά τους πλεονεκτήματα, που θα σας ωθήσουν να κάνετε τη θεωρία πράξη.

Με γνώμονα λοιπόν τη σχεδιαστική και κατασκευαστική τους ποιότητα αλλά και πρωτοτυπία, αποτολμήστε την αλλαγή και η απόφασή σας θα σας ανταμείψει.

Η βραβευμένη με Good Design Award ιταλική εταιρεία Antrax, χάρη στην πολύχρονη εμπειρία της, τη μεγάλη σχεδιαστική έμπνευση και τεχνογνωσία, έχει να προτείνει θερμαντικά σώματα που μοιάζουν τόσο πολύ με εικαστικά αντικείμενα που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είναι καλοριφέρ ή γλυπτά μοντέρνας τέχνης. Ολοστρόγγυλα (Moon & Saturn), κυματιστά (Android και Flaps), γεωμετρικά (Pettine), γραμμικά (Loft), πετσετοκρεμάστες που μοιάζουν με υδραυλικούς σωλήνες (Tubone), απλά απέριττα πάνελ (Tif), όπως και οι δυο φιγούρες ενός άντρα και μιας γυναίκας (Oreste & Emma), είναι λίγα από τα σχέδια μιας μεγάλης και ευφάνταστης γκάμας καλοριφέρ. Όλα σίγουρα αποτελούν καινοτομία στον χώρο της θέρμανσης και του καλοριφέρ, αφού φέρνουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας καλοριφέρ που δεν ανήκουν μόνο στη διακοσμητική δημιουργία, αλλά και την άρτια χρηστικότητα.

Η Thermoplan Art, που κατέχει εξίσου ένα μεγάλο κομμάτι στον χώρο, διαθέτει θερμαντικά σώματα μοναδικής αισθητικής και απόδοσης σε πολλά σχέδια και χρώματα που δίνουν κι αυτά, ευέλικτες λύσεις, μιας και μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κάθε χώρου και προφανώς του κάθε στιλ. Είναι συνυφασμένα με το διαφορετικό και το πρωτοπόρο, αλλά ταιριάζουν με φυσικότητα παντού. 

Πάρτε το… ζεστά

Τα σύγχρονα καλοριφέρ τόσο με τα αισθητικά τους όσο και τα λειτουργικά τους πλεονεκτήματα, που εστιάζουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, θα σας πείσουν να τολμήσετε την αλλαγή και η απόφασή σας θα σας ανταμείψει.

Πηγή: ΤηλεΩρες

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
deco  |  καλοριφέρ  | 

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ