ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

DECO

Ένα ημερολόγιο-αντικείμενο ντιζάιν γεννήθηκε για να αποκτήσει σχέση ζωής μαζί σου.

Κείμενο: Στέλλα Μίντζη - Colella

Όταν το 1967 η Ιταλία βρισκόταν σε οικονομική άνθιση, ο σχεδιαστής Έντσο Μάρι, κύριος εκπρόσωπος της Κινητικής και Προγραμματισμένης Τέχνης στο Μιλάνο, πήγε κόντρα στο ρεύμα του ξέφρενου καταναλωτισμού της εποχής και των αντικειμένων μιας χρήσης, σχεδιάζοντας και βάζοντας στην παραγωγή για την εταιρεία Danese το επιτραπέζιο παντοτινό ημερολόγιο Timor. Το Timor ως σχήμα και ιδέα αντλήθηκε από τις παλιές ταμπέλες των σιδηροδρόμων της δεκαετίας του ‘40 που είχαν στιγματίσει τα παιδικά μάτια του Μάρι.

Ημερολόγιο για μια ζωή

Αυτή η ανάμνηση υλοποιήθηκε με το διαδραστικό ημερολόγιο, αντικείμενο-ορόσημο του περασμένου αιώνα, που μεγαλώνει και γερνάει με τον κάτοχό του. Το καινοτόμο ημερολόγιο δεν απευθύνθηκε ποτέ σε ένα αμελές κοινό. Η ενημέρωσή του καθημερινά, δημιουργεί μια σχέση ζωής που απαιτεί χρόνο και συνέπεια. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, οι συνεργάτες της ομάδας του Μάρι αποκάλεσαν αυτή την έμπνευση ημερολόγιο/ σύντροφο ζωής. Το παντοτινό ημερολόγιο αποτελείται από μια πλαστική βάση ABS γύρω από την οποία περιστρέφονται πτερύγια παρόμοια με εκείνα ενός ανεμιστήρα, που ανοίγουν σαν βεντάλια. Από τη Δευτέρα έως την Κυριακή, από την 1η έως την 31η, από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο, οι μέρες και οι μήνες αποτυπώνονται με μαύρο χρώμα πάνω στα λευκά πτερύγια από γυαλιστερό PVC.

Η επιλογή των υλικών

Η επιλογή του πλαστικού υλικού για την κατασκευή του Timor δεν αφέθηκε διόλου στην τύχη. Ο σίδηρος ή το αλουμίνιο ως ακριβά υλικά θα ανέβαζαν το κόστος και το βάρος του Timor, γεγονός που απέφυγε συνειδητά ο σχεδιαστής. Έτσι το μικρό φτηνό ντιζαϊνάτο αντικείμενο (15x6x9) έμελλε να παραμείνει ισχυρό απέναντι στις ενίοτε επιταγές της μόδας. Η απέριττη αυστηρότητα του στυλ του παντοτινού ημερολογίου για άλλη μια φορά αντιπροσωπεύει το θεμέλιο σκέψης και δουλειάς του Μάρι, ο οποίος ηθελημένα το τονίζει σ’ όλες τις δημιουργίες του. Ο επιτηρητής του σχεδιασμού, όπως ονόμασε τον Μάρι ο συνάδελφός του Αλεσάντρο Μεντρίνι, δεν υπήρξε ποτέ παθητικός ως προς τους κανόνες του marketing της χρυσής εποχής του ιταλικού ντιζάιν. Σε κάθε ευκαιρία έκανε σημαία τη δεοντολογία του περί ηθικής και τέχνης. «Η αισθητική», έλεγε, «χωρίς ηθική είναι απλός καλλωπισμός». Το παντοτινό ημερολόγιο Timor της Danese, μέσα στον μισό αιώνα ζωής απέδειξε ότι ο εφήμερος καλλωπισμός δεν το άγγιξε καθόλου. Είναι ένας σύντροφος, φίλος που μπαίνει στη ζωή μας για να δημιουργήσει την ισχυρή σχέση αυτών που περνούν κοινό χρόνο καθημερινά.

Πηγή: ΤηλεΏρες

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ