ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

''1917'': Γιατί λατρέψαμε την ταινία του Sam Mendes;

Γιατί λατρέψαμε την ταινία του Sam Mendes;

Σπάνια μια ταινία καταπιάνεται με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνο και μόνο για αυτό, το ''1917'', του Sam Mendes, ξεχώρισε από την αρχή. Όταν ασχοληθείς μαζί του όμως θα καταλάβεις πως πρόκειται για ένα κινηματογραφικό διαμάντι, που σπάνια βλέπεις στο σινεμά της εποχής μας. 

Με πρωταγωνιστές τους George MacKay, Dean-Charles Chapman, Mark Strong, Andrew Scott, Richard Madden, Colin Firth και Benedict Cumberbatch, η ταινία ακολουθεί δύο βρετανούς στρατιώτες που πρέπει να φέρουν εις πέρας μια φαινομενικά αδύνατη αποστολή: πρέπει να περάσουν στα εχθρικά εδάφη για να μεταφέρουν ένα μήνυμα που ίσως σώσει τις ζωές 1,600 στρατιωτών, συμπεριλαμβανωμένου και του αδερφού του ενός.

O Sam Mendes, και η ταινία ως σύνολο, έλαβαν επευφημίες από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε στο σινεμά, με τις περισσότερες κριτικές να καταπιάνονται από τον τρόπο που είναι γυρισμένη. Ολόκληρη, λοιπόν, η ταινία μοιάζει να είναι γυρισμένη με ένα μεγάλο, συνεχώμενο πλάνο, που δίνει στον θεατή μια έντονη (και κάποτε κλειστοφοβική) αίσθηση μέσα από τα πεδία μάχης της Βόρειας Γαλλίας. Σίγουρα κάτι τέτοιο είχε γίνει ξανά με το ''Birdman'' (που και αυτό είχε ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς, κερδίζοντας Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας το 2014), αλλά αυτό δεν στερεί από τη σημαντικότητα της τεχνικής αυτής. Αυτό επιτυγχάνεται με εξαιρετικό μοντάζ και σοβαρό προγραμματισμό, αφού σίγουρα δεν θα μπορούσε να είναι στ' αλήθεια γυρισμένη με ένα πλάνο. Είναι αποτέλεσμα μιας σειράς από μεγάλα, άκοπες σκηνές που συνδέονται με τόση προσοχή που στο τέλος μοιάζουν λες και δεν μπήκαν ποτέ σε μοντάζ.  

Το μπάτζετ της ταινία φτάνει τα $90 εκατομμύρια και για τις σκηνές χρησιμοποιήθηκαν 500 κομπάρσοι που επιλέχτηκαν από τον ίδιο τον Mendes. Χρειάστηκαν 65 μέρες να γυριστεί, με τα περισσότερα γυρίσματα να έχουν γίνει σε στρατιωτικές βάσεις στο Salisbury, πριν αναλάβει ο Lee Smith το μοντάζ. 

Με όλα αυτά υπόψην, και με τον ντόρο που δικαιολογημένα δημιούργησε γύρω από το όνομα της, το μόνο σίγουρο είναι πως το ''1917'' είτε κέρδιζε είτε όχι, θα ήταν αυτή που θα έκλεβε τις εντυπώσεις από τα φετινά Oscar.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
1917  |  oscars  |  sam mendes  |  ταινία  |  όσκαρ  | 

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση