ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

2021, η χρονιά που άλλαξε την Λευκωσία

Η παράδοση διάφορων έργων κατά την χρονιά που αφήνουμε πίσω μας κατάφερε να κάνει την Λευκωσία πιο εντυπωσιακή και updated από ποτέ

newsroom must

Αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές προσπάθειες προκειμένου να αναβαθμιστεί η Λευκωσία και η ποιότητα ζωής των δημοτών της, το 2021 θα έλεγε κανείς, πως ήταν η χρονιά που άλλαξε την πόλη.  Τόσο τα έργα που τέθηκαν σε τροχιά, όσο και εκείνα που παραδόθηκαν, άλλαξαν την εικόνα της πόλης και της χάρισαν ένα πλήρως ανανεωμένο πρόσωπο.

Πιο συγκεκριμένα, τα εγκαίνια της Πλατείας Ελευθερίας και η παράδοση της ανανεωμένης Λεωφόρου Μακαρίου είναι σίγουρα δύο στιγμές που έλαβαν χώρα το 2021 και γράφτηκαν στις σελίδες ιστορίας της Κύπρου. Φυσικά, αυτά δεν είναι τα μόνα έργα της χρονιάς. Με αφορμή το τέλος του έτους, θυμηθήκαμε τα πιο σημαντικά έργα που έγιναν στον δήμο Λευκωσίας και κατά την άποψή μας κατάφεραν να αποδείξουν πως η Λευκωσία αλλάζει προς το καλύτερο.

Τον περασμένο Ιανουάριο και πιο συγκεκριμένα την 1/1/2021 άνοιξε ο Δημοτικός Χώρος Στάθμευσης στη Λεωφόρο Ομήρου, ενώ ο δρόμος στην κυκλοφορία στις 6.00π.μ. της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου 2021 με προσωρινή οριζόντια σήμανση, ενώ τον ίδιο μήνα, με περισσότερες από 100 νέες θέσεις στάθμευσης, ανανεωμένο οδόστρωμα και αναβάθμιση των πεζοδρομίων παραδόθηκε επίσημα στους πολίτες στο σύνολό της η λεωφόρος Κέννεντυ, στους Αγίους Ομολογητές.

 Στα μέσα Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε πως θα φυτευτούν 300 νέα ώριμα δέντρα στη Μακαρίου στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου που γνωστοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2018, με την έναρξη των εργασιών στην Στασικράτους.

Βελτιωμένη και ανανεωμένη δόθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2021 στην κυκλοφορία η οδός Ρηγαίνης, ενώ έχει ήδη προκηρυχθεί η προσφορά για τη βελτίωση των όψεων κτηρίων επί της οδού.

Στοχεύοντας στην ανάδειξη της σύγχρονης ταυτότητας της Λευκωσίας και στην ενίσχυση του ανθρώπινού της χαρακτήρα, ο Δήμος Λευκωσίας ανακοίνωσε τον Μάρτιο πως ενισχύει τις προσπάθειες του για βελτίωση των γειτονιών συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών του. Πιο συγκεκριμένα, στις 10 Μαρτίου 2021 άρχισαν οι εργασίες για την σταδιακή ανακατασκευή 12 δρόμων στην ενορία Αγίου Αντωνίου, στη βάση των προνοιών του Άρθρου 17. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 12 μήνες από την ημέρα έναρξής τους.  Οι οδοί που περιλαμβάνονται στο έργο είναι: Ναυπάκτου, Θεοτόκη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Γρίβα, Μυστρά, Μουρούζη, Γρεβενών, Δερβενίων, Ε.Χατζηπέτρου, Πρωταγόρου, Σιμωνίδη, Αλκαμένους. Να σημειώσουμε πως το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ασφαλτόστρωση, αντιπλημμυρικές υποδομές, νησίδες στάθμευσης, κατασκευή νέων πεζοδρομίων για την άνετη και ασφαλή διακίνηση των πεζών.

 Μέσω των αναπλάσεων και των αναβαθμίσεων λεωφόρων και δρόμων αναβαθμίζεται αισθητικά και λειτουργικά και γίνεται προσβάσιμη για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Μέλη της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, συνοδευμένα από το Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυκλοφοριακού και Χώρων Στάθμευσης Χρύσανθο Φάκα, πραγματοποίησαν την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 επίσκεψη στην αναβαθμισμένη λεωφόρο Κυριάκου Μάτση και έγινε ευρέως αντιληπτό πως  «η αναβάθμιση των πεζοδρομίων, των δρόμων, των γειτονιών επιτρέπει στους πολίτες να διακινούνται πλέον άνετα και με ασφάλεια».

Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 υπογράφηκε το συμβόλαιο του έργου «Βελτίωση όψεων στις οδούς Ρηγαίνης και Βουλγαροκτόνου» μεταξύ του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη και του διευθυντή της Εταιρείας Α.Μ. ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΛΤΔ Μιχάλη Ανδρονίκου, στην παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων Όλγας Μαρουδιά και Κυριάκου Τσιμίλλη και με αυτό τον τρόπο τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης το έργο της αποκατάστασης των όψεων οικοδομών στις οδούς Ρηγαίνης και Βασιλείου Βουλγαροκτόνου.

Με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 11 Ιουνίου ολοκληρώθηκε το έργο της αναβάθμισης της Λεωφόρου Λάρνακος με την ασφαλτόστρωσή της. 

Τα εγκαίνια της αναβαθμισμένης Λεωφόρου Κέννεντυ πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και επιχειρηματίες της περιοχής και όπως ανέφερε ο δήμαρχος, σε ότι αφορά την ασφάλεια έγινε αναβάθμιση των πεζοδρομίων κατά μήκος του δρόμου για εύκολη και ασφαλή πρόσβαση των πεζών.

Στις 22 Ιουλίου 2021 εγκαινιάστηκε η ανανεωμένη Λεωφόρος Κυριάκου Μάτση. Αξίζει να σημειώσουμε πως το εν λόγω έργο αναβαθμίζει την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και την αισθητική της πολυσύχναστης λεωφόρου διατηρώντας όμως τον ιδιαίτερο περιβαλλοντικό χαρακτήρα της με προστασία των μεγάλων δέντρων και ενίσχυση του πρασίνου με νέες φυτεύσεις, ενώ επί τις λεωφόρου έχουν ήδη φυτευτεί 90 ώριμα δέντρα, αναρριχητικά και καλλωπιστικά φυτά. Έχει επίσης τοποθετηθεί μοντέρνα αστική επίπλωση, σύγχρονος φωτισμός, υδάτινα στοιχεία και υπογειοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Να σημειώσουμε ακόμη πως τα πλήρως προσβάσιμα πεζοδρόμια που έχουν δημιουργηθεί επιτρέπουν την ασφαλή και άνετη διακίνηση πεζών και ΑμεΑ ενώ το έργο έχει στοχεύει και έχει πετύχει την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας σε ένα δρόμο που ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος, ενώ για την εξυπηρέτηση των εμπορικών χρήσεων της λεωφόρου, έχουν δημιουργηθεί 25 χώροι στάθμευσης επί του οδοστρώματος (μεταξύ των οποίων και για οχήματα τροφοδοσίας), ενώ χώροι στάθμευσης προς εξυπηρέτηση των πολιτών υπάρχουν και στις παρόδους.

O πρωτοποριακός για τα κυπριακά δεδομένα Δημοτικός Χώρος Στάθμευσης Ομήρου και η αναβάθμιση τμήματος της λεωφόρου Ομήρου (τρίγωνο Ομήρου - Ευαγόρου - Αναστασίου Γ’ Λεβέντη) εγκαινιάστηκαν την Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο. Κατά τα εγκαίνια, ο δήμαρχος Λευκωσίας τόνισε: : «Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα όταν έργα τα οποία έχουμε οραματιστεί παίρνουν σάρκα και οστά και αγκαλιάζονται από τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της Λευκωσίας».

Την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 άρχισαν οι εργασίες ανάπλασης του χώρου του παλιού ΓΣΠ. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης χωρητικότητας περισσοτέρων από 500 αυτοκινήτων. Θα δημιουργηθεί επίσης αστική πλατεία, χώροι πρασίνου και χώροι αναψυχής και το αποτέλεσμα, μάλλον, θα κλέχει την παράσταση. Θα αποτελούσε παράλειψη να μην πούμε πως το έργο της ανάπλασης του παλιού ΓΣΠ δημιουργεί «δρόμους» διασύνδεσης με άλλα μεγάλα έργα που έγιναν, γίνονται ή θα γίνουν στο κέντρο όπως είναι η ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου (Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου), η Πλατεία Ελευθερίας και άλλα έργα αστικής ανάπλασης στην εντός των τειχών πόλη.

Στις 8 Δεκεμβρίου παραδόθηκε στο κοινό η ανανεωμένη Λεωφόρος Μακαρίου. Αν και λόγω των μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας, ο δήμος είχε αναστείλει τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις για το άνοιγμα της λεωφόρου, το opening πραγματοποιήθηκε με μικρές δράσεις του δρόμου (πχ χορωδίες, χορευτικά). Να σημειώσουμε πως έπειτα από τη ριζική ανανέωσή της, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου, η Λεωφόρος εισήλθε σε μια νέα εποχή. Μετά, λοιπόν, από περίπου ενάμιση χρόνο που παρέμεινε κλειστή λόγω εργασιών, η λεωφόρος Μακαρίου φόρεσε τα γιορτινά της και υποδέχθηκε ξανά το κοινό. Στόχος του δήμου είναι η νέα Μακαρίου να καταστεί ένα ανοικτό και ανταγωνιστικό εμπορικό κέντρο και να έτσι, να κατορθώσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον επιχειρηματιών. Πάντως, ήδη από το καλοκαίρι άρχισαν νέα brands να δείχνουν ενδιαφέρον.

Στις 10 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν τα λαμπερά εγκαίνια της Πλατείας Ελευθερίας, ενός έργου που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid Architects. Ο Κύπριος επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου, κ. Χρήστος Πασσάς, μιλώντας για την πλατεία εξέφρασε την ελπίδα του "να γίνει τόπος συνάντησης όλων των ανθρώπων σε μια ελεύθερη Κύπρο. Ένας τόπος όπου θα δημιουργούνται όμορφες αναμνήσεις. Ένα μέρος όπου το μυαλό και η καρδιά θα συναντιούνται, ένα μέρος για όσους ζουν σταθερά σε αυτή την παροδική εφήμερη πραγματικότητα. Σε όσους θέλουν να αφιερώσουν μια στιγμή για να σταθούν και να προβληματιστούν και σε όσους θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες και όνειρα τους με αυτό τον κόσμο". Αξίζει να πούμε πως το ιδιαιέτερα υποσχόμενο έργο,  χαρακτηρίστηκε ως ένα περιδέραιο που περιβάλει την πόλη, που ενώνει το παρελθόν και την ιστορική πόλη με το σύγχρονο αστικό και εμπορικό κέντρο και ως ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Κύπρο.

Με πληροφορίες από nicosia.org.cy

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση