ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ENTERTAINMENT

Μαρία Φάντη

Όταν γνωρίζετε πώς να προσεγγίσετε το κάθε φυτό διαφορετικά, οι πιθανότητες να κάνετε λάθη ελαχιστοποιούνται.

Είτε ελπίζετε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα στο μέλλον είτε προσπαθείτε να μάθετε τι πήγε στραβά για τη διατήρηση των φυτών σας σε άψογη κατάσταση. Το να έχεις φυτά στο σπίτι είναι ο καλύτερος τρόπος διακόσμησης αλλά ταυτόχρονα μας ανταμείβουν αφού μειώνουν το άγχος και συμβάλλουν στην ευημερία του σπιτιού μας. 

Υπάρχουν, όμως, αρκετοί λόγοι που μπορεί τα εσωτερικά μας φυτά ξαφνικά να αρχίσουν να χάνουν τη λάμψη τους. Μπορεί από τη μια να λειτουργούν ενάντια στο άγχος, από την άλλη όμως μας αγχώνουν, υπό την έννοια ότι μπορεί να κάνουμε λάθη τα οποία μπορούν να «σκοτώσουν» τα φυτά μας.

Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι τα λάθη στην κηπουρική συμβαίνουν ακόμη και στους πιο έμπειρους καλλιεργητές. Όταν γνωρίζετε πώς να προσεγγίσετε το κάθε φυτό διαφορετικά, οι πιθανότητες να κάνετε λάθη ελαχιστοποιούνται. Αλλά όταν είστε  αρχάριοι, υπάρχουν πολλά κοινά λάθη που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη ενός υγιούς κήπου. Αυτό το βλέπουμε συχνά, και υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να τα έχουμε κάνει κι εμείς - τουλάχιστον μερικά απ’ αυτά. 
Το να ποτίσετε υπερβολικά τα φυτά σας είναι ένα προφανές σφάλμα. Σίγουρα θα πείτε «Δεν μπορώ απλώς να γκουγκλάρω και να βρω τι συμβαίνει με τα φυτά μου;». Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ειδικοί για να σας συμβουλέψουμε για κάθε φυτό αλλά μπορούμε να σας πούμε τα λάθη που εμείς κάναμε και μπορούν να σας βοηθήσουν στο μέλλον. Τα υπόλοιπα όντως μπορείτε να τα γκουγκλάρετε.

Too much water
Ναι, το υπερβολικό πότισμα είναι ένα σύνηθες λάθος, όπως είπαμε και πιο πάνω. Το κάθε φυτό έχει τον δικό του τρόπο ποτίσματος. Κάποια θέλουν καθημερινό, ορισμένα μια φορά κάθε τόσο, άλλα κάθε 2-3 μέρες και ούτω καθεξής. Αρκετοί λένε πως ποτίζουν κάθε λίγες μέρες όλα τα φυτά, όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι καλό, αφού τα φυτά είναι σαν τους ανθρώπους: κάθε άνθρωπος έχει τις ιδιαιτερότητές του, έτσι και τα φυτά. Συχνά, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να είναι εξίσου κακό με το να ξεχνάτε εντελώς το πότισμα των φυτών σας. Όταν ποτίζετε τα φυτά σας, θυμηθείτε να ποτίζετε τις ρίζες και όχι τα φύλλα.

Ο ήλιος 
«Είσαι ο ήλιος που έχει γίνει επικίνδυνος και κάθε μέρα καίει την επιδερμίδα μου» τραγουδά η αγαπημένη Καίτη Γαρμπή και βέβαια δεν είναι το μόνο που μπορεί να κάψει. Ο ήλιος μπορεί να είναι κάποιες φορές ο καλύτερος φίλος μερικών φυτών, άλλες φορές ο εχθρός. Υπάρχουν φυτά που θέλουν αρκετές ώρες ηλίου, ενώ υπάρχουν άλλα που η σκιά τα βοηθά πολύ περισσότερο. Και επειδή ζούμε σε μια χώρα που ανεξαρτήτως εποχής έχουμε αρκετό ήλιο καθημερινά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον ανθοπώλη σας ή να διαβάσετε πληροφορίες, ώστε να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πόσο φως χρειάζονται τα λουλούδια που έχετε φυτέψει και πού πρέπει να τα βάλετε. 

Too much attention
Όταν δεν είμαστε σίγουροι για το τι χρειάζεται το φυτό μας, έχουμε την τάση να το παρακάνουμε. Δυστυχώς, όμως, αυτό μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Συνήθως για τα φυτά εσωτερικού χώρου όσο λιγότερη φροντίδα προσφέρεις, τόσο πιο υγιή είναι. Είναι φυσιολογικό να πέσουν κάποια φύλλα μερικές φορές είτε όταν λαμβάνουν ή δεν λαμβάνουν αρκετή ηλιακή ενέργεια συνήθως τους  χειμερινούς μήνες, οπότε αυτό δεν χρειάζεται να σε αγχώνει και να σε οδηγεί σε υπερβολές στο πότισμα ή στο λίπασμα για παράδειγμα.

H σκόνη
Δεν λέμε πως δεν έχετε ένα καθαρό σπίτι, σε καμία περίπτωση, αλλά σκεφτείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε τα φυτά των φυτών σου στο σπίτι. Μπορεί τη σκόνη να την αφαιρείτε από όλα σας τα έπιπλα, αλλά σίγουρα ξεχνάτε τα φυτά σας με αποτέλεσμα να κλείνει τους πόρους τους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε κάθε τόσο είναι να τα καθαρίσετε με ένα βρεγμένο πανάκι.

Το χώμα
Το χώμα παίζει σημαντικό ρόλο και εμείς τις περισσότερες φορές απλώς παίρνουμε χώμα ό,τι να ‘ναι χωρίς να ξέρουμε αν είναι το κατάλληλο για το φυτό που θέλουμε να φυτέψουμε. Η καλλιέργεια φυτών με λάθος χώμα μπορεί να τους στερήσει υγρασία, νερό και θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρειάζονται για υγιή ανάπλαση/ανάπτυξη. Για να το αποφύγετε αυτό, πριν να κάνετε οτιδήποτε ρωτήστε κάποιο ειδικό, τον ανθοπώλη σας ή πάρτε πληροφορίες από το διαδίκτυο, για το ποιο χώμα είναι κατάλληλο για τα φυτά που έχετε ή θέλετε να φυτέψετε. 

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ