ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Hattie McDaniel: Η πρώτη Αφροαμερικανή ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ

Η κόρη δύο σκλάβων στην άκρη της αίθουσας

Η δολοφονία του George Floyd και το κίνημα Black Lives Matter ξεσήκωσαν τον κόσμο και έφεραν στην επιφάνεια το πρόβλημα του ρατσισμού που εδώ και χρόνια υπάρχει.

Δεν είναι μόνο η αστυνομική βία ενάντια σε μαύρους, ο ρατσισμός είχε για τα καλά εντυπωθεί στο μυαλό μας και μέσα από της ψυχαγωγία μας όπως για παράδειγμα τον κινηματογράφο.

Ακόμα και σήμερα τα Oscars κατηγορούνται για ρατσισμό ενώ η τελευταία απονομή βραβείων όπου σάρωσε το Parasite μια Κορεάτικη ταινία θεωρήθηκε από πολλούς μια «απεγνωσμένη» προσπάθεια της Ακαδημίας να αποδείξει το αντίθετο.

Το HBO Max απέσυρε την κλασική πλέον ταινία του Hollywood «Gone with the Wind» μετά τις αντιδράσεις για το ότι προάγει τη ρατσιστική απεικόνιση μαύρων χαρακτήρων.

Ωστόσο ήταν αυτή η ταινία που έδωσε το πρώτο Oscar σε Αφροαμερικανή γυναίκα ηθοποιό το 1940.

Η Hattie McDaniel έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά της στην ιστορία του κινηματογράφου αφού οι προκαταλήψεις κατά των μαύρων την τότε εποχή κυριαρχούσαν στην βιομηχανία του θεάματος.

Έλαβε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου για τον ρόλο της «Mammy», στην ταινία όπου υποδυόταν μια υπηρέτρια με κωμικό χαρακτήρα, δυναμισμό και φαρμακερές ατάκες.


Φυσικά στην τότε εποχή του Hollywood οι μαύροι ηθοποιοί μόνο τέτοιους ρόλους ενσάρκωναν στην μεγάλη οθόνη και αν και κατηγορήθηκε από πολλούς για το γεγονός ότι με αυτό της τον ρόλο ενίσχυε τα στερεότυπα η ίδια απαντούσε ότι προτιμάει να υποδύεται μια υπηρέτρια από το να είναι μια.

Η Hattie McDaniel γεννήθηκε το 1893 στο Κάνσας. Ήταν η νεότερη κόρη δύο πρώην σκλάβων.

Από μικρή γνώριζε ότι ήθελε να ασχοληθεί με την υποκριτική και το performance. Τραγουδούσε και χόρευε έτσι στα 15 αποφάσισε να σταματήσει το σχολείο και να μπει στον θίασο του αδελφού της.

Λίγο καιρό αργότερα με την αδελφή της δημιούργησαν τον γυναικείο θίασο «McDaniel Sisters Company».

Συμμετείχε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς όμως τα χρήματα δεν ήταν αρκετά έτσι για να αντεπεξέλθει δούλευε ως υπηρέτρια και πλύστρα.
Αποφάσισε να μετακομίσει με τα αδέλφια της στο Hollywood για να μπορέσουν να κατακτήσουν το όνειρό τους στις αρχές της δεκαετίας του 30.

Οι ρόλοι που ενσάρκωνε από το 1935 έως το 1938 ήταν αυτοί των υπηρετριών και πολλές φορές το όνομά της δεν εμφανιζόταν στα credits.

Τελικά έφτασε στον ρόλο που της χάρισε το Oscar, ήταν πολύ καλή φίλη με τον Clark Gable και ο Bing Crosby ήταν αυτός που την πρότεινε για τον ρόλο στο Gone with the Wind στον παραγωγό David O. Selznick

Στην ταινία έπαιξε δίπλα στους Clark Gable, Vivien Leigh και Scarlett O’Hara.

Οι κριτικοί, λευκοί και μαύροι εκθείασαν την Hattie για τον ρόλο της ενώ οι L.A Times έγραψαν ότι το Oscar της αξίζει.

Όταν τα είδε η ίδια έτρεξε στο γραφείο του παραγωγού της για να του δείξει τα αποσπάσματα και εκείνος της υπέβαλε την υποψηφιότητα.
Αν νομίζεται ότι ο ρατσισμός δεν συνέχισε απέναντί της μετά το κατόρθωμά της αυτό κάνετε λάθος. Ακόμα και την βραδιά της 12ης Τελετής Βραβείων Oscar έγινε σε ξενοδοχείο που δεν επέτρεπε την είσοδο σε μαύρους. Για να μπορέσει να βρεθεί εκεί η Hattie έπρεπε ο παραγωγός να τηλεφωνήσει για να της επιτραπεί η είσοδος.

Αν και ήταν στην αίθουσα της έβαλαν να κάτσει σε ένα μικρό τραπεζάκι στην άκρη της αίθουσας μαζί με τον manager της και όχι στο ίδιο τραπέζι με τους άλλους λευκούς συμπρωταγωνιστές της.

Όταν κέρδισε το βραβείο δέχτηκε ένα «standing ovation» από όλη την αίθουσα.

«Είναι μία από τις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής μου. Θέλω να σας ευχαριστήσω που με επιλέξατε για το βραβείο. Θα το κρατάω πάντα σαν φάρο για οτιδήποτε κάνω στο μέλλον. Ελπίζω ότι πάντα θα είμαι έπαινος για τη φυλή μου και την βιομηχανία του κινηματογράφου. Η καρδιά μου είναι γεμάτη για να σας πω πώς νιώθω»

Δυστυχώς πέθανε το 1952 ενώ το βραβείο της χάθηκε όταν το είχε δωρίσει στο Howard University στην Washington, για να εκτεθεί εκεί.
Λίγα πράγματα για την καριέρα και την ζωή της Hattie βλέπουμε και στην σειρά του Netflix «Hollywood» η οποία παρουσιάζει την βιομηχανία του κινηματογράφου τότε και τι θα γινόταν αν τα πράγματα άλλαζαν νωρίτερα.

Μετά από το Oscar που έλαβε η Hattie έπρεπε να περάσουν άλλες δύο δεκαετίες, για να κερδίσει ξανά μαύρος ηθοποιός το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση