ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ENTERTAINMENT

Δέσποινα Άσπρου

Όσα έγιναν τη βραδιά βράβευσης

Το βράδυ της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου με ιδιαίτερη χαρά ο «Γαστρονόμος» και «Η Καθημερινή» βράβευσαν για έκτη χρονιά άξιους Κύπριους παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους κυπριακών τροφίμων, σε μια όμορφη τελετή που διεξήχθη στο κτήριο του ΘΟΚ, στη Λευκωσία.
Οι βραβεύσεις κάλυψαν όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα φέρνοντας στο προσκήνιο 11 ιστορίες ανθρώπων που αγωνίζονται με πείσμα, ήθος και ευσυνειδησία.

Όσο για τους καλεσμένους των Βραβείων Ποιότητας που γέμισαν ψες το θέατρο, πρόκειται για ένα ασυνήθιστο κράμα ατόμων: μέλη των οικογενειών και φίλοι των βραβευμένων παραγωγών, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, υπουργοί, διακεκριμένοι σεφ και σομελιέ, καταστηματάρχες τροφίμων, άνθρωποι της διαφήμισης και οικονομικοί παράγοντες του τόπου.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς οι βραβευθέντες ξετύλιξαν τις ιστορίες τους και κατάφεραν μέσα από τα λόγια τους να μας συγκινήσουν. Οι ίδιοι μάλιστα φρόντισαν με τα λεγόμενά τους να κάνουν κατανοητό πόσο σημαντικός είναι για τους ίδιους αλλά και για το νησί μας ο θεσμός «Γαστρονόμου» αφού αναγνωρίζει τις προσπάθειές και τους κόπους τους. Δείτε στην συνέχεια τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς.

Κορυφαία κουμανταρία για το 2019, αναδείχθηκε η St John της ΚΕΟ. Το βραβείο παρέλαβε ο Χαράλαμπος Παναγιώτου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΚΕΟ. Ανεβαίνοντας στην σκηνή ο κύριος Παναγιώτου φρόντισε να κάνει κατανοητό την προσπάθεια που κατέβαλε η ομάδα του και γενικότερα όλοι οι παραγωγοί που ασχολούνται με αυτό το προϊόν. Ο ίδιος ανάμεσα σε άλλα δήλωσε: «Το ότι η κουμανταρία είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό κυπριακό προϊόν με την μεγαλύτερη ιστορία και το ότι αποτελεί ο μεγαλύτερος πρεσβευτής μας στο εξωτερικό όλοι το γνωρίζουμε.... Το να βραβεύεται η κουμανταρία μας σήμερα αποτελεί μεγάλη τιμή και επιβράβευση για τις προσπάθειες της ομάδας μας. Η κουμανταρία πέρασε και περνά ενίοτε από κρίσεις... και όσοι γνωρίζουν πώς παράγεται η κουμανταρία ξέρουν πως είναι ένα πολύ δύσκολο προϊόν. Για να είναι κάτι τόσο εξαιρετικό, υπάρχει πολλή δουλειά από πίσω. Αυτό που μένει είναι να πάρουμε την κουμανταρία σε όλο τον κόσμο, να την γνωρίσει και να την αγοράσει.» 

Κορυφαίο χαλλούμι για το 2019, το Αλινερή του οικογενειακού γαλακτοκομείου του Σάββα Δημητρίου. Το βραβείο παρέλαβε ο κτηνοτρόφος-τυροκόμος, κύριος Δημητρίου, ο οποίος μπορεί να μην είπε πολλά, αλλά το χαμόγελό του και η διαπίστωση πως οι κόποι του ανταμίφθηκαν, τα είπε όλα. 

To βραβείο γεωργικής καλλιέργειας πήρε ο Σόλωνα Γρηγορίου, ιδιοκτήτη της Wild Cactus Ltd, για την καλλιέργεια βιολογικών παπουτσόσυκων και μιλώντας κατάφερε να συγκινήσει όλους μας με την αυθεντικότητα και την αποφασιστικότητά του. "Θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθυ της καρδιάς μου και όλους του συντελεστές που από μόνοι τους ανακάλυψαν τον ασήμαντο Σόλωνα Γρηγορίου,τον γεωργό, να εργάζεται στην νεκρή ζώνη της Αυλώνας, χωρίς καμία βοήθεια από κανέναν και να δημιουργήσει κάτι το οποίο πολύ σύντομα θα είναι ίσως μια τεράστια πηγή εισροής συναλλάγματος. Δεν θα είναι υπεροψία να πω ότι σήμερα παράγουμε παπουτσόσυκα 11 μήνες τον χρόνο και φέτος φιλοδοξώ να παράγουμε 12 μήνες... Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει παπουτσόσυκο στον κόσμο... Η μικρή Κύπρος κρατάει τα πρωτιά σε έναν τομέα... Σήμερα, για εμένα αυτό το βραβείο είναι ο μεγαλύτερος πλούτος" δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο καλύτερος τραχανάς της Κύπρου βρέθηκε στη Γαλαταριά της Πάφου, κοντά στον Στατό - Άγιο Φώτιο. Το βραβείο του καλύτερο παραδοσιακού προϊόντος παρέλαβε ο κ. Φίλιππος Φιλίππου, διευθυντής της οικογενειακής μονάδας ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ. Ανεβαίνοντας στην σκηνή ο κύριος Φιλίππου μας εντυπωσίασε με το χιούμορ του. "Η δουλειά κατ' εμένα είναι η καλή πρώτη ύλη, η καθαριότητα στην παραγωγή και να είσαι φιλικός εκεί που θα πουλήσεις" δήλωσε ο ίδιος ανάμεσα σε άλλα, ενώ δεν δίστασε να κάνει χιούμορ για τον τραχανά του που στο βίντεο που προβλήθηκε στην αρχή, δεν βγήκε όσο αραιός έπρεπε.

O «Γαστρονόμος» όλα αυτά τα χρόνια επιδιώκει να αναδείξει τις εξαιρετικές προσπάθειες που κάνουν οι Κύπριοι οινοποιοί, με κρασιά ποιότητας.  Καλύτερο λευκό κρασί για το 2019 αναδείχθηκε το Chardoney του Οινοποιείου Αργυρίδης. Το βραβείο παρέλαβε η Ρεβέκκα Αργυρίδη, η οποία ευχαρήστησε την ομάδα του "Γαστρονόμου" και όσους επιλέγουν και τιμούν τα κυπριακά προϊόντα. Το βραβείο αφιέρωσε στον Κύριο Αργυρίδη, ο οποίος όπως δήλωσε, θα ήταν πολύ χαρούμενος αν βρισκόταν εκεί. 

Το βραβείο για το καλύτερο ροζέ κρασί παρέλαβε ο Μάρκος Ζαμπάρτας, ο οποίος και το 2016 είχε τιμηθεί για το Ξυνιστέρι Single Vineyard. Ο κύριος Ζαμπάρτας ανάμεσα σε άλλα εξέφρασε έναν προβληματισμό του λέγοντας: "Η κοινή συνισταμένη όλων των κυπριακών προϊόντων που έχουν βραβευτεί όλα αυτά τα χρόνια στα πλαίσια του "Γαστρονόμου" είναι η κυπριακή γη, η κυπριακή φύση... Δυστυχώς σε αυτή την χώρα δεν σεβόμαστε την φύση. Καλούμαστε όλοι, ειδικά οι πολιτικοί, οι οποίοι θεωρούν πως είναι σωστό να κοπούν δεκάδες χιλιάδες δέντρα στο Δελήκηπο για ένα ακόμη λατομείο ή εκατοντάδες δέντρα στο Πέρα Πεδί για ακόμη ένα ξενοδοχείο, να αναλογιστούν και να αναλογιστούμε όλοι την Κύπρο θέλουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά και τι κάνουμε σήμερα γι' αυτή την γενιά. 

Με το Βραβείο του Ερυθρού Οίνου βραβεύτηκε το Shiraz 2015 του Οινοποιείου Κωνσταντίνου. Το βραβείο παρέλαβε ο κύριος Κώστας Κωνσταντίνου. Ανεβαίνοντας στην σκηνή για την βράβευσή του ευχαρίστησε τον "Γαστρονόμο" για την τιμή που του έκανε και για την προσπάθεια  να αναδειχθούν τα κυπρικά προϊόντα. Ο ίδιος θέλησε να εκφράσει τον μεγάλο προβληματισμό του λέγοντας: "Το 70% του κρασιού που καταναλώνεται στην Κύπρο είναι εισαγώμενο. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει."

To Βραβείο Καινοτομίας πήγε στο CYHERBIA BOTANIC PARK  και μιλώντας στην σκηνή η βοτανολόγος Μιράντα Τριγγή η οποία δημιούργησε το CYHERBIA BOTANIC PARK μαζί με τον σύζυγό της, τόνισε πως όλος ο κόσμος πρέπει να γυρίσει στην φύση και στην ευεξία.

To βραβείο ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ που δίδεται σε παραγωγούς που έχουν ανοίξει δρόμους στον τομέα τους, έχουν προσφέρει στο κυπριακό επιχειρείν και έχουν διαμορφώσει ένα νέο γαστρονομικό ήθος δόθηκε στην κυρία Γιανούλα Ιωάννίδης και στον κύριο Ιωάννη Ιωαννίδη. Την απονομή έκανε ο εκδότης της Καθημερινής Κύπρου, κύριος Δημήτρης Λοττίδης. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κύριος Λοττίδης ανέφερε πως "για το 2019 ο «Γαστρονόμος» επέλεξε στο κορυφαίο βραβείο της βραδιάς να τιμήσει ένα ζευγάρι οινοποιών που προάγουν τον οινικό πολιτισμό, δημιούργησαν το πρώτο μικρό οινοποιείο στην Κύπρο τη δεκαετία του ‘80, προώθησαν τον οινοτουρισμό και ένα ιδιαίτερο κρασί τους κερδίζει κάθε χρόνο διεθνή βραβεία". Ανεβαίνοντας στην σκηνή το ζεύγος Ιωαννίδη μας συγκίνησε με την αυθεντικότητά του. "Το οινοποιείο μας είναι το πρώτο μικρό που έγινε στην Κύπρο... Πρωτοτυπήσαμε και είχαμε παραγωγή από γλυκά σταφύλια", είπε ανάμεσα σε άλλα ο κύριος Γιαννάκης και φρόντισε να ευχαριστήσει την σύζυγό του για τις προσπάθειές της. 

Κατά την διάρκεια λοιπόν της βραδιάς φωτίστηκαν τα δυνατά χαρτιά της κυπριακής, ποιοτικής παραγωγής τροφίμων και στα ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ο «Γαστρονόμος» και «Η Καθημερινή» για 6η χρονιά ανέδειξαν εξαιρετικά προϊόντα! Προϊόντα μοναδικά, που πραγματικά αξίζει να τα στηρίξουμε και να προτιμήσουμε! Την ίδια στιγμή, μάθαμε για τις άγνωστες ιστορίες 11 ανθρώπων που πάλεψαν και κατάφεραν να διακριθούν.

 Να αναφέρουμε πως στα Βραβεία Ποιότητας 2019 περήφανος χορηγός ήταν η Τράπεζα Κύπρου, υποστηρικτής των Κύπριων Παραγωγών τα καταστήματα Σκλαβενίτης και υποστηρικτής Πολιτισμού ο ΟΠΑΠ Κύπρου.


H γιορτή συνεχίστηκε στο φουαγιέ του θεάτρου και όσοι βρέθηκαν εκεί είχαν την ευκαιρία να γευτούν
μερικά από τα προϊόντα που βραβεύτηκαν καθώς και συνταγές που είχαν επιμεληθεί η Μαριλένα Ιωαννίδου, η Αθηνά Λοϊζίδου και η δημιουργική ομάδα της PANDORA CATERINGS.

SIMILAR

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ