ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Νέα Πλατεία Ελευθερίας, μια πρώτη εντύπωση

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την ανάπλαση της τάφρου περί της Πλατείας Ελευθερίας

newsroom must

Σε μια αιφνίδια κίνηση ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα και τους εργολάβους του έργου άνοιξαν την πρόσβαση για το κοινό στην μεγάλη ανάπλαση της τάφρου περί της Πλατείας Ελευθερίας. Σε μια λιτή ανακοίνωση που στάλθηκε στα ΜΜΕ ο Δήμος ανακοίνωσε την λειτουργία του υπογείου παρκινγκ κάτω από την οδό Ομήρου κάνοντας λόγο για μερική προσβασιμότητα επί της πλατείας για διευκόλυνση του κοινού. Ουσιαστικά ο Δήμος Λευκωσίας με την κίνηση του αυτή έδωσε πρόσβαση στον κόσμο για να δει από κοντά το φαντασμαγορικό έργο της Ζαχά Χαντίτ και του Κύπριου Αρχιτέκτονα - συνεταίρου της κ. Πασιά το οποίο περιλαμβάνει μεγάλους κήπους δεκάδες σιντριβάνια σε πολύπλοκα μαρμάρινα σχήματα αλλά και εντυπωσιακούς διαδρόμους για περιπάτους.

Τι είδαμε

*Πράσινο σε αφθονία με βάση γηγενή φυτά όπως ελιές κυπαρίσσια και φοίνικες. Αυτά ενώνονται με πασαρέλες από μάρμαρο.

Οποίος περπατήσει το σχεδόν ολοκληρωμένο έργο αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα του, για τα κυπριακά κατασκευαστικά δεδομένα, ως ένα τεράστιο αρχιτεκτονικό γλυπτό αποτελούμενο από μάρμαρο, τσιμέντο, χώμα και νερό. Σε αντίθεση με το πάνω μέρος της γέφυρας το οποίο έχει επικριθεί για την έλλειψη πρασίνου, το κάτω μέρος που ενώνει το παρκινγκ της τάφρου Ντα΄βίλα με την πλατεία Σολομού υπάρχει πράσινο σε αφθονία με φυτά όπως ελιές κυπαρίσσια και φοίνικες. Αυτά ενώνονται με πασαρέλες από μάρμαρο και σιντριβάνια (άλλα λειτουργούν άλλα όχι αυτή τη στιγμή), γρασίδι αλλά και χώμα κίτρινο στο ύφος της πέτρας των τοίχων της πρωτεύουσας ενώ διάσπαρτα αλλά σε προνομιακές θέσεις κάνουν την εμφάνιση τους μοντέρνα γλυπτά.

Είδαμε από μακριά το μικρό θεατράκι στην πλευρά της λεωφόρου Στασίνου αλλά και τον παιδότοπο κάτω από την πλατεία Σολωμού. Στο μεγαλύτερο μέρος των κήπων δεν έχει δοθεί ακόμη πρόσβαση αν και τα έργα φαίνονται ολοκληρωμένα ενώ μεγάλη έμφαση φαίνεται να δίνεται στο υψηλής τεχνολογίας φωτιστικό σύστημα το οποίο δεν έχουμε ακόμη δει σε πλήρη λειτουργία.

ΑΜΕΑ

*Μεγάλη ράμπα που ενώνει την γέφυρα με τους κήπους, κάνοντας το φιλικό προς τα άτομα με αναπηρίες.

Στο έργο υπάρχουν τρεις ανελκυστήρες αλλά και μια μεγάλη ράμπα που ενώνει την γέφυρα με τους κήπους, κάνοντας το φιλικό προς τα άτομα με αναπηρίες, ενώ στην παρούσα φάση είναι έντονη η παρουσία ιδιωτικών φρουρών προστασίας της πλατείας αλλά και των υπαλλήλων του δήμου. Σύμφωνα μάλιστα και με πληροφόρηση σχεδιάζεται η λειτουργία αστυνομικού σταθμού κάτω από την γέφυρα.

Τι δεν μας άρεσε


Το πάτωμα της γέφυρας της πλατείας είναι λερωμένο και ήδη φθαρμένο, κάτι που προβληματίζει για το μέλλον, ενώ τα καθίσματα ήδη άρχισαν να ξεθωριάζουν. Στο κάτω μέρος στους κήπους ακόμη κρέμονται σύρματα ενώ φαίνεται να υπάρχει μια δυστοκία εκ μέρους του εργολάβου για την λειτουργία των (όμορφων) λιμνών και σιντριβανιών.

Γενική εντύπωση

Μπαίνοντας στον 7ο χρόνο της προσπάθειας ολοκλήρωσης του μεγαλεπήβολου έργου της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και της ενοποίησης των χώρων της τάφρου των τειχών της πρωτεύουσας, το έργο δείχνει τον λόγο της πολυπλοκότητας του. Σίγουρα αυτό αλλάζει την όψη της Πρωτεύουσας και της δημιουργεί ένα κέντρο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες. Σχεδιαστικά θα είναι σημείο μελέτης από τους αρχιτέκτονες του μέλλοντος και όπως όλα τα ρηξικέλευθα έργα σε πόλεις, θα έχει επικριτές και οπαδούς. Άλλωστε παρόμοια έργα σε άλλες χώρες όπως η πυραμίδα του Λούβρου ή και το Μουσείο της Ακρόπολης λίγο έλειψε να στοιχίσουν πολιτικές καριέρες στους εμπνευστές τους.

 

Ο εμπνευστής της δικής μας Πλατείας Μιχαλάκης Ζαμπέλλας δεν ζει για να την υπερασπιστεί, ο νυν Δήμαρχος που φρόντισε για την ολοκλήρωση της μέσα από χίλια κύματα θα ταυτιστεί με την ιστορικότητα της στιγμής όταν με το καλό γίνουν τα εγκαίνια τους επόμενους μήνες, covid-19 επιτρέποντος.

GOING OUT: Τελευταία Ενημέρωση