ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φόρμες, αθλητικά παπούτσια και τσαντάκι cross body
 

Επιστροφή στην Ιθάκη

Της Ιθάκης δεν της ταιριάζουν οι βιασύνες. Διατηρεί έναν ρυθμό ζωής και ένα τουριστικό προφίλ εναρμονισμένα με τη φύση. Κατάφυτη και περιτριγυρισμένη από τις πιο απίθανες αποχρώσεις του γαλαζοπράσινου, χαρακτηριστικές του Ιονίου πελάγους, σε προκαλεί να την ταξιδέψεις, να περιηγηθείς στα χωριά της, να κουβεντιάσεις με τους ντόπιους, να τη γνωρίσεις.

ΟΜΗΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

Φτάνοντας στο Βαθύ, την πρωτεύουσα, το πιο πιθανό είναι να θελήσετε να καθίσετε σε ένα τραπέζι δίπλα στη θάλασσα, για φαγητό ή για έναν καφέ και ροβανί, το τοπικό γλυκό από ρύζι και μέλι. Σε αυτό το όμορφο λιμάνι δένουν πλέον μόνο σκάφη, με τα πιο μεγάλα να πιάνουν τη θέση που καταλάμβανε παλαιότερα το πλοίο της γραμμής. Βασικό λιμάνι είναι ο Πίσω Αετός, περίπου 7 χλμ. από το Βαθύ. Ο οικισμός από την πλευρά του δημαρχείου έχει τη φρεσκάδα του νέου –χτίστηκε από την αρχή, μετά τον σεισμό του 1953–, ενώ απέναντι είναι τα σπίτια που δεν έπεσαν και διατηρούν κάτι από τη γραφικότητα του παλιού. Εκεί βρίσκονται και τα περισσότερα μπαρ, όπως το Mylos με τα προσεγμένα κοκτέιλ. Έχουν μουσική σε λογική ένταση και τραπέζια δίπλα στο κύμα. Ένα άλλο μπαρ, «Ο Ροζές», κοντά στην κεντρική πλατεία, ξεχωρίζει για την ethnic fusion μουσική και τον boho χαρακτήρα του.

 

Τριγύρω, οι οδοί Πηνελόπης, Τηλέμαχου και Οδυσσέα υπενθυμίζουν τη στενή σύνδεση της Ιθάκης με τον Όμηρο. Τα ίδια ονόματα έχουν μείνει ζωντανά και σε πρόσωπα του νησιού. Τα πρώτα ίχνη ζωής ανάγονται στη νεολιθική περίοδο (4000-3000 π.Χ.) και το όνομα Ιθάκη εμφανίζεται στα ομηρικά έπη ως πατρίδα του Οδυσσέα.

Κάπου εκεί, σε ένα τραπέζι στην άκρη της θάλασσας, ο συνταξιούχος πλέον Σπύρος Αρσένης, τροβαδούρος και πρώην δήμαρχος Ιθάκης (1975-1995), μας προτρέπει να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα friendsofhomer.gr. Μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το Διεθνές Συνέδριο για την Οδύσσεια που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, στα τέλη του καλοκαιριού, και στο οποίο έχουν συμμετάσχει σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, όπως η Ζακλίν ντε Ρομιγί.

Στον Κάβο μάς καλωσόρισε ο καραβομαραγκός Παντελής Ξανθόπουλος. Δυο τρία τρεχαντήρια και άλλες τόσες παπαδιές, όλα φτιαγμένα από τον ίδιο, είναι δεμένα στον μικρό κόλπο μπροστά από το ναυπηγείο του «Ο Γοφός». Πόσο παλιό είναι το ναυπηγείο; «Φτάνει σίγουρα δέκα γενεές πίσω. Υπήρχε πριν από το 1821. Για επισκευές υπάρχουν και άλλοι, όμως για τα κατασκευαστικά είμαι μόνο εγώ. Φτιάχνω και πλαστικά, αλλά για ξύλινα έχω πελάτες από όλο το Ιόνιο και άλλα μέρη».

Στην καταπράσινη πλαγιά πίσω από το Βαθύ θα δείτε το Περαχώρι, ένα ελάχιστα τουριστικό χωριό, με τη φημισμένη για το κοντοσούβλι της ταβέρνα του Καληώρα (τηλ. 26740-33654). Τη νότια πλευρά συμπληρώνουν οι παραλίες Μνήματα (ή Μηνύματα), ο Σκίνος, το οργανωμένο Φιλιατρό, το Σαρακήνικο, που φέτος απέκτησε beach bar, και κάποιες ακόμα. Στο Γιδάκι, μία από τις ομορφότερες παραλίες του νότου, θα φτάσετε μόνο από μονοπάτι ή με τα καραβάκια που αναχωρούν τακτικά από το λιμάνι.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΝΗΡΙΤΟ

Ένας στενός ισθμός πλάτους 620 μ. ενώνει το νότιο και το βόρειο τμήμα του νησιού. Ανεβαίνοντας προς το όρος Νήριτο και τη Μονή Καθαρών, από διάφορα σημεία βλέπει κανείς όλη τη νότια Ιθάκη πανοραμικά. Λίγο πριν από το μοναστήρι, η Ανωγή, ένα μικρό χωριό με πολλά μισογκρεμισμένα σπίτια, έχει σήμερα 37 κατοίκους και μόλις ένα καφενείο-ταβέρνα, «Το Χάνι της Ανωής», όπως γράφει η παλιά επιγραφή πάνω από την πόρτα, ή «Καφενείο της Ανωής», όπως το αποκαλεί η σημερινή του ιδιοκτήτρια, Σοφία Μωραΐτη. «Είναι καιρός να δώσω το δικό μου στίγμα», λέει χαμογελώντας, και αυτό, πέρα από το όνομα, έχει ήδη συμβεί στα γευστικά πιάτα που μαγειρεύει με προσωπική φροντίδα αλλά και στον φιλόξενο χαρακτήρα του παλιού μπακάλικου-καφενείου. Σε περίοπτη θέση έχουν τοποθετηθεί τοπικά προϊόντα. Το κρασί, το λάδι και το μέλι συνεχίζουν να αποτελούν την κύρια παραγωγή του νησιού, ακριβώς όπως στην αρχαιότητα. Στο διπλανό τραπέζι, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του, Νίκος Κουτσουβέλης, κερδίζει το ενδιαφέρον του φωτογράφου της παρέας με το εκφραστικό πρόσωπο και τις ιστορίες από την πενταετία που έζησε σε νεαρή ηλικία στην Αφρική. Ο νόστος για την Ιθάκη τον έφερε πίσω στην Ανωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση

X