ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: αέρινο φόρεμα σε λευκό χρώμα, denim σακάκι και sneakers
 

Στα ιερά μέρη της θεάς του έρωτα

Η παράκτια περιοχή στην Πάφο που είναι συνδεδεμένη με τη λατρεία της Αφροδίτης

Γνωρίζοντας έστω λίγη από την ιστορία ενός μέρους πάντοτε αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν το επισκέπτεσαι, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για χωριά και οικισμούς με αρχαία ιστορία, όπως ο παράκτιος οικισμός της Γεροσκήπου που είναι ενωμένος πια με την πόλη της Πάφου.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη κιόλας εκδοχή προέλευσης της ίδιας της ονομασίας της Γεροσκήπου, αυτό που έχει σφραγίσει τη φυσιογνωμία της είναι η σύνδεσή της με τη λατρεία της αρχαίας θεάς Αφροδίτης, καθώς, σύμφωνα με τον Στράβωνα, στα γόνιμα αυτά χώματά της Πάφου υποτίθεται ότι βρίσκονταν οι Ιεροί Κήποι της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου, στην αρχαιότητα, στα νότια της περιοχής, προς τη θάλασσα, βρίσκονταν οι περίφημοι «Ιεροί Κήποι» της Αφροδίτης.

Από τους κήπους αυτούς, σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα γεωγράφο Στράβωνα, περνούσε η πομπή των πιστών που κατέληγε στο Ιερό της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο, με την ευκαιρία της τέλεσης των «Αφροδισίων», της ετήσιας γιορτής προς τιμήν της θεάς. Η ανακάλυψη στα μέσα του 20ου αι. ενός αποθέτη στην τοποθεσία «Μονάγρι», που περιείχε εκατοντάδες πήλινα ειδώλια, φαίνεται να αποδεικνύει την ύπαρξη στη Γεροσκήπου, κατά την Αρχαϊκή τουλάχιστον περίοδο, ιερού αφιερωμένου στην Αφροδίτη.

Εξάλλου, η αρχαία Ιεροκηπία, με τις πλούσιες πηγές νερού, τα σπήλαια, τις υπόγειες στοές και την άγρια πυκνή βλάστηση, είχε όλα τα μορφολογικά γνωρίσματα των χώρων λατρείας της θεάς στον ελληνικό χώρο. Το σημερινό προάστιο της Πάφου γειτνιάζει με την τουριστική περιοχή της πόλης και αποτελεί ξεχωριστό δήμο από το 1994. Στις μέρες μας είναι κυρίως γνωστό για τη μακρόστενη παραλία του, τη βυζαντινή εκκλησία του, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, την αναδιαμορφωμένη πλατεία του και φυσικά τα περίφημα λουκούμια Γεροσκήπου. Πολύ πρόσφατα η Γεροσκήπου έγινε θέμα στις ειδήσεις λόγω του τεράστιου και εντυπωσιακού έργου τέχνης που έφτιαξε ο καλλιτέχνης Milo.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bonny AndRead (@bonnyreadjewellery)

Στα γόνιμα εδάφη της Γεροσκήπου καλλιεργείται μέχρι σήμερα μια μεγάλη ποικιλία φυτών, όπως σιτηρά, όσπρια, φιστίκια, νομευτικά φυτά, βιομηχανικά φυτά, αμπέλια, εσπεριδοειδή, οπωροφόρα, μπανάνες, αμυγδαλιές, πατάτες και άλλα λαχανικά. Η αγελαδοτροφία και η αιγοπροβατοτροφία έχουν επίσης αναπτυχθεί στην περιοχή ενώ στις αρχές προς τα μέσα του περασμένου αιώνα η Γεροσκήπου ήταν γνωστή και για το μεταξουργείο της. Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι στη Γεροσκήπου είχε λειτουργήσει παλαιότερα από τους Βρετανούς μικρό αεροδρόμιο.

Η πεντάτρουλη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κάπου στο κέντρο του οικισμού και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που στεγάζεται στο αρχοντικό του Ζυμπουλάκη κάπου 50 μ. μακριά από το ναό θεωρούνται πόλοι έλξης τουριστών που επισκέπτονται τη Γεροσκήπου ενώ απαραίτητη αγορά από την περιοχή για περαστικούς είναι είναι τα πασίγνωστα λουκούμια.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by About Cyprus

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση