ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Golubac Fortress: Το κάστρο με την ταραχώδη ιστορία

Το εκπληκτικό κάστρο στις όχθες του Δούναβη όπου ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη του.

Μαρία Καραμάνου

Στη νότια όχθη του ποταμού Δούναβη, στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Ρουμανίας, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό φρούριο με μια πλούσια και πολυσύνθετη ιστορία που ονομάζεται Golubac Fortress στα σερβικά.

Αυτό το φρούριο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σερβίας και έχει μια εξαιρετικά στρατηγική θέση. Βρίσκεται στην όχθη του Δούναβη, στο σημείο όπου ο ποταμός στενεύει για να δημιουργήσει το φαράγγι της Σιδερένιας Πύλης. Αυτή η τοποθεσία επιτρέπει τον έλεγχο και την διέλευση κατά μήκος του Δούναβη. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, αυτό επιτευχθηκε ακόμα και με τη χρήση μιας αλυσίδας που συνδέθηκε με το Babakaj, έναν βράχο στην απέναντι πλευρά του ποταμού.

Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του φρουρίου, αλλά πιστεύεται ότι χτίστηκε κατά τον 14ο αιώνα. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη "golub," που σημαίνει περιστέρι, και μεταφράζεται ως "Πόλη των Περιστεριών." Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πύργοι του είναι τόσο ψηλοί που φαίνεται να σηκώνονται προς τον ουρανό, όπως τα περιστέρια που πετούν στον αιθέρα.

Παρά το εντυπωσιακό φρούριο, κρύβεται ένας δημοφιλής μύθος που αναφέρει την ιστορία μιας όμορφης Σέρβας με το όνομα Golubana. Την ερωτεύτηκε ένας Τούρκος πασάς, αλλά αγάπησε έναν νεαρό Σέρβο και απέρριψε όλες τις προτάσεις και τα πολύτιμα δώρα του πασά. Θυμωμένος, ο πασάς την απήγαγε με μια βάρκα και την κράτησε εγκλωβισμένη είτε στον μοναδικό πύργο με την κωνική στέγη, είτε την έδεσε στον βράχο πάνω από το ποτάμι, αφήνοντάς την εκεί να πεθάνει.

Αυτό το φρούριο αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά κάστρα σε όλη την Ευρώπη, διακρινόμενο για την εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική. Αποτελείται από δέκα διαφορετικούς πύργους, με ύψος περίπου 20 έως 25 μέτρα, δύο μικρά λιμανάκια και ένα εντυπωσιακό παλάτι, όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Τα εξωτερικά τείχη του φρουρίου είναι εντυπωσιακά, με πάχος που φτάνει τα 2 έως 3 μέτρα.

Ο παλαιότερος πύργος, γνωστός ως "Πύργος των Καπέλων," υψώνεται ανώτερος από τους υπόλοιπους και λειτούργησε τόσο ως ακρόπολη όσο και ως πύργος φύλαξης. Αντίθετα, ο πιο πρόσφατος πύργος, γνωστός ως "Πύργος των Κανονιών" ή "Λευκός Πύργος," κατασκευάστηκε για την επιτήρηση της κυκλοφορίας στον Δούναβη. Αρχικά, αυτός ο πύργος βρισκόταν στη στεριά, αλλά από το 1970 βρίσκεται βυθισμένος στα νερά του Δούναβη.

Υποτίθεται ότι το φρούριο αντιμετώπισε πάνω από 120 επιθέσεις, αλλά, δυστυχώς, η πτώση του οφείλεται στην έλευση της σύγχρονης τεχνολογίας, η οποία αλλοίωσε την αρχική του μορφή. Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στο φαράγγι της Σιδερένιας Πύλης, μεταξύ του 1964 και του 1972, αύξησε την στάθμη του νερού του ποταμού, με αποτέλεσμα τα εξωτερικά τείχη να βυθιστούν κατά μήκος της κάτω όχθης, καθώς και ο οικισμός που βρισκόταν μπροστά από αυτά. Επιπλέον, ο νέος παραδουνάβιος δρόμος πέρασε μέσα από τα τείχη.

Το Golubac Fortress ανακηρύχθηκε Μνημείο Πολιτισμού Εξαιρετικής Σημασίας το 1979 και από τότε αποτελεί ένα δημοφιλές αξιοθέατο για τους τουρίστες. Είναι πραγματικά ένα μνημείο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, και μαζί με το φρούριο του Βελιγραδίου, αποτελεί το μοναδικό πολιτιστικό μνημείο της Σερβίας.

Το 2005, πραγματοποιήθηκε μια εκτενής εκστρατεία ανακατασκευής και αναδιάρθρωσης του πανίσχυρα φρουρίου. Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι υποβλήθηκαν σε ανακαίνιση και αναβάθμιση, ενώ οι επισκέπτες μπορούν τώρα να εξερευνήσουν κάθε γωνιά του φρουρίου. Το φρούριο έχει διαιρεθεί σε τέσσερις ζώνες με διαφορετικά επίπεδα και δυσκολίας, προσφέροντας μια ποικιλία εμπειριών στους επισκέπτες. Ακόμα και η αναρρίχηση στα υψηλότερα σημεία του φρουρίου είναι δυνατή με ασφαλή μέτρα προστασίας.

Αυτή η αναβάθμιση δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν κάθε γωνιά του φρουρίου, εξερευνώντας την ιστορία και την αρχιτεκτονική του. Είναι μια ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία αναρρίχησης με ασφάλεια ακόμα και στα ψηλότερα σημεία του φρουρίου.

Δείτε το βίντεο εδώ:

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση