ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

«Δεν σκοτώθηκε κανένα ζώο»: Ο οίκος Schiaparelli απαντά στις αντιδράσεις

Η αρνητική κριτική που δέχτηκε ο οίκος με τη νέα του συλλογή.

Δέσποινα Άσπρου

Mε την παρουσίαση των καινοτόμων του designs στο πλαίσιο της Haute Couture Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού που ξεκίνησε χτες, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, ο οίκος Schiaparelli έστρεψε την προσοχή προς το πρόσωπό του, ενώ στα κοινωνικά δίκτυα έγινε πηγή αρνητικής κριτικής λόγω του κεφαλιού λιονταριού που κοσμούσε το βελούδινο φόρεμα της Kylie Jenner, της λεοπάρδαλης με ανοιχτό στόπα που βρισκόταν στο τοπ της Shalrom Harlow και του λύκου που τραβούσε τα βλέμματα στη γούνα της Naomi Campell.

Αναλυτικότερα, οι δημιουργίες που αποτελούσαν αντίγραφα κεφαλιών ζώων, ήταν τόσο ρεαλιστικές που προκάλεσαν φρενίτιδα, τόσο στους καλεσμένους του σόου, όσο και στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Γρήγορα μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξεκίνησαν να αναρωτιούνται αν επρόκειτο για αληθινά ζώα ή όχι. Από πλευράς της, η Chiara Ferragni, βλέποντας μάλλον τον σάλο που προκλήθηκε, έσπευσε να ξεκαθαρίσει μέσα από stories της ότι τα κεφάλια ζώων είναι ψεύτικα.

Αναφερόμενος στην συλλογή που πλέον έγινε viral,  ο δημιουργικός διευθυντής του οίκου Schiaparelli, Daniel Roseberry αποκάλυψε ότι τα ζώα αποτελούσαν αναφορά  στην «Κόλαση» του Δάντη, η οποία αποτέλεσε την κεντρική έμπνευση του οίκου για την ανοιξιάτικη συλλογή.

«Δεν ήθελα να είναι καθόλου κυριολεκτικό: δεν μπαίνουμε στους εννέα κύκλους της κόλασης και δεν συναντάμε τον Σατανά στο τέλος. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Αλλά το νόημα ήταν πραγματικά ο ίδιος ο Δάντη και αυτή η ιστορία για τη δοκιμασία, τη θλίψη, την αμφιβολία και ότι πρέπει να τα βιώσεις όλα αυτά για να φτάσεις στον παράδεισο», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στην συνέχεια, εξήγησε ότι συνεργάστηκαν με έναν καλλιτέχνη με έδρα το Ισραήλ, ο οποίος σμιλέψει τα πλάσματα με το χέρι από αφρό και ρητίνη και στη συνέχεια τα έχει καλύψει με κεντημένη ψεύτικη γούνα. Μετά τα ζωγράφισε όλα στο χέρι.

Λόγω των έντονων αντιδράσεων για την συλλογή, ο οίκος μετέπειτα μέσω ανάρτησης στο Instagram και με κεφαλαία γράμματα, τόνισε: «Κανένα ζώο δεν έπαθε κακό για την κατασκευή αυτής της εμφάνισης».

Και ενώ γρήγορα έγινε κατανοητό ότι τα ζώα ήταν ψεύτικα, οι αντιδράσεις κάθε άλλο παρά σταμάτησαν, αφού πολλοί ήταν αυτοί που εξακολουθούσαν να διαφωνούν με την χρήση των ζώων.

«Ο οίκος Schiaperelli δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: "Πρέπει να σταματήσουμε να δείχνουμε τα ζώα ως πολυτελή "προϊόντα". Μπορεί να είναι φτιαγμένα από αφρό, αλλά πρόκειται για απειλούμενα είδη που παραδοσιακά σκοτώνονταν για το τρίχωμά τους ώστε να γίνουν ρούχα», ανέφερε ένας χρήστης στα κοινωνικά δίκτυα. Από πλευράς του, η πρόεδρος της Peta Ingrid Newkirk επαίνεσε το σόου, λέγοντας στο ΤMZ ότι η συλλογή με τα τρισδιάστατα κεφάλια ζώων ήταν «υπέροχα καινοτόμα» και «μπορεί να είναι μια δήλωση κατά του κυνηγιού, στο οποίο οικογένειες λιονταριών διαλύονται για να ικανοποιήσουν τον ανθρώπινο εγωισμό». Η οργάνωση ωστόσο, μέσα από ποστ, κάλεσε τον κόσμο να σκεφτεί τα αληθινά ζώα που υποφέρουν και πεθαίνουν γι' αυτό το σόου, όπως τα πρόβατα και μεταξοσκώληκες, αφήνοντας να εννοηθεί πως το πρόβημα δεν είναι τα ψεύτικα αντίγραφα των κεφαλιών.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by PETA (@peta)

Να θυμίσουμε ότι ο  Schiaperelli είναι γνωστός εδώ και χρόνια για τις υπερρεαλιστικές του δημιουργίες και τα υπερμεγεθή μοτίβα ζώων, ενώ παρά το ότι όταν ιδρύθηκε το 1927 χρησιμοποιούσε εξωτικές γούνες και δέρματα ζώων, το 2012 όταν η μάρκα αναβιώθηκε από τον  όμιλο Tod's στράφηκε προς της ψεύτικες γούνες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

FASHION NEWS: Τελευταία Ενημέρωση